nlc.hu
Szabadidő

Világsztárok feledésbe merült karácsonyi dalai

Öt karácsonyi dal, amit hiába énekelnek világsztárok, sosem lett belőlük sláger

Sokan vannak, akik azt kívánják, hogy ne csak mindig ugyanaz a pár sláger szóljon az ünnepi időszakban, és ugyan lenne miből választani, nem mindegyik karácsonyi sláger született arra, hogy rongyosra játsszák azokat.

Nincs karácsony unásig játszott slágerek nélkül, ha bárki is elkezdené számolni, hogy az adventi időszak alatt hányszor csendült fel valahol a közelében Mariah Carey vagy a Wham! száma, akkor valószínűleg hamar eljutna mondjuk az egy tucatig. Karácsonyi dalokkal és albumokkal előrukkolni egyébként nem rossz biznisz, az All I Want for Christmas Is You és az Last Christmas is biztosan szépen hoz a konyhára, az Economist becslése szerint Carey slágere 2016-ig 60 millió dollárt keresett a dalból származó jogdíjakból, és ez az összeg azóta nyilván szépen hízott tovább. A karácsonyi slágerek koronázatlan királynője mellett persze számos híres és tehetséges előadó rukkolt még elő ünnepi nótákkal, de sajnos többségükre már nem is emlékszünk, ezekből gyűjtöttünk össze egy párat a Mental Floss listája alapján. 

Egy lány zenét hallgat karácsonykor

Fotó: Getty Images

Lady Gaga (feat. Space Cowboy) – Christmas Tree

Mielőtt az énekesnő igazi világsztár lett volna, Nicolas Jean-Pierre Drestivel kiadott egy közös karácsonyi dalt. A premier a celebbloggerből lett bloggerceleb Perez Hilton oldalán volt, és meglehetősen vegyes kritikát kapott. És az ártalmatlan cím ne tévesszen meg senkit, az előadók nem a karácsonyfáról énekelnek valójában, annál egy kicsit korhatárosabb a téma. 

The Beatles – Christmas Time (Is Here Again)

Nem mindenki szereti a Beatles zenéjét, de azt el kell ismerni, hogy ők a 20. század egyik legmeghatározóbb zenekara, ami ontotta magából a nagyobbnál nagyobb slágereket. Persze vannak kivételek, amik erősítik a szabályt, ilyen például az a karácsonyi dal, amit még a hatvanas években vettek fel, és először csak egy, a rajongói klubnak szánt lemezen jelent meg, majd bootleg felvételek kezdtek el keringeni róla, a nagyközönség számára hivatalosan csak 1995-ben vált elérhetővé, mégpedig a Free as a Bird című kislemez egyik dalaként. 

Elton John – Ho, Ho, Ho (Who’d Be a Turkey at Christmas)

Elton Johnt sem kell bemutatni senkinek, a 74 éves zenész több mint 300 millió lemezt adott el világszerte, és ezzel bérelt helye van minden idők legnépszerűbb előadói között. És talán nem meglepő, hogy a hosszú évtizedek alatt, amióta a pályán van, már több karácsonyi dallal is jelentkezett, nem az Ed Sheerannel közös, Merry Christmas című szám az első próbálkozása a műfajjal, az 1970-es években jelentette meg a Step Into Christmas című kislemezt, és míg a címadó dal viszonylag ismert lett, kétezres évek első évtizedében állítólag ez volt kilencedik legtöbbet játszott karácsonyi dal Nagy-Britanniában, addig az album B-oldalán szereplő Ho, Ho, Ho (Who’d Be a Turkey at Christmas) talán kevésbé maradt meg az emberek fejében. 

Cyndi Lauper – Early Christmas Morning

Az énekesnő ezen dala először csak Japánban volt elérhető, majd felkerült első karácsonyi albumára, az 1998-as Merry Christmas…Have a Nice Life című lemezre. Az Early Christmas Morningnak két változata létezik, a második verzióban az eredeti dalban szereplő japán ének helyett egy gyermekkórus énekel. Megjelenése óta a szám több karácsonyi válogatásalbumon is szerepelt Nagy-Britanniában és Kanadában, de nem biztos, hogy itthon találkozunk vele az üzleteket vagy karácsonyi vásárokat járva. 

Twisted Sister – Heavy Metal Christmas

A nyolcvanas évek egyik ismert heavy metal zenekara 2006-ban jelentette be első karácsonyi albumát, ami ismert ünnepi dalokat értelmeztek újra saját ízlésük szerint. Az egyik dal, amit feldolgoztak a Twelve Days of Christmas volt, és persze az eredeti nótában szereplő kedves kis ajándékok listája teljesen más a Twisted Sister verziójában, mert a vadgerle, az aranygyűrű és a fejőlány annyira nem passzol a metálkarácsonyhoz a tetoválásokkal, cicanadrágokkal és szegecses övekkel ellentétben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top