nlc.hu
Szabadidő

Megugrott az útlevéligénylések száma Magyarországon a háború kitörése után

Megugrott az útlevéligénylések száma a háború kitörése után

Az orosz-ukrán háború kitörése után Magyarországon négyszer többen igényeltek útlevelet vagy kérték a meghosszabbítását, mint korábban.
A magyar útlevél egy térképen

Az orosz-ukrán háború kitörése óta nagyot nőtt az útlevéligénylések száma Magyarországon, sokan most szeretnék kiváltani az útlevelüket vagy meghosszabbítani annak érvényességét – írja a Népszava a Belügyminisztérium adatai alapján.

Így változott az útlevéligénylések napi száma:

  • A 2019-es, a koronavírus-járvány előtti időszakban átlagosan 1500-2000 darab útlevéligénylés volt naponta.
  • A járvány idején ez lecsökkent 1200-1500-ra.
  • Miután megjelent az év végén az a kormányrendelet, amely kimondta, hogy csak június végéig lehet használni a lejárt okmányokat, 2200-2300-ra emelkedett a napi igénylések száma.

Ehhez képest február 28-án, hétfőn csaknem 9800 darab kérelmet nyújtottak be, ami több mint négyszerese a korábbi mennyiségnek.

 

Igaz, keddre ez a szám mérséklődött 7200-ra, és a Belügyminisztérium szerint ezek a számok önmagukban nem jelentenek semmit, hosszabb időszakot érdemes vizsgálni. A tárca szerint nem várható az útlevélkérelmek elbírálásának elhúzódása. A Miniszterelnökség pedig nem érzékel különösebb nyomást a hivatalokon, és abban látják a megnövekedett érdeklődést, hogy júliustól nem lehet használni a lejárt okmányokat. 

A Népszava szerint több fővárosi kerületben már csak május végére lehetett időpontot foglalni útlevéligényléshez.

(Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top