Szabadidő
Szponzorált tartalom

Örökölt közös sorsunk: Trianon. A trianoni csata címmel készül az Átrium új bemutatója (X)

Nektek mit jelent Trianon? Úgy vagyunk vele, hogy mindenképpen fájnia kell. Ez egyfajta közös alap. De mit jelent valójában? Mintha elfelejtenénk olykor, hogy velünk történik: Trianon itt van velünk, benne élünk.

Szinte észrevétlenül hatja át az életünket és hat az érzelmeinkre. Hogyan élik meg ezt azok, akik valóban minden nap szembesülnek a kérdéssel, akik kisebbségben élnek, és hogyan éljük meg mi, akik többségben élünk? Az Átrium a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházzal közösen egy fontos, és csak felületesen kibeszélt témának veselkedett neki Trianon századik évfordulója alkalmából: hogy élünk és érzünk mi, magyarok együtt és külön-külön határon innen és túl? Nem történelmi távlatból, hanem itt és most, a saját bőrünkön tapasztalva, örökölve a sorsunkat.

A trianoni csata – próba – Urbán András, Alföldi Róbert, Péterfy Bori, Kucsov Borisz – fotó © Mészáros Csaba

A trianoni csata – próba – Urbán András, Alföldi Róbert, Péterfy Bori, Kucsov Borisz – Fotó © Mészáros Csaba

Az előadás nem színdarab alapján készül. A szabadkai társulat öt tagja – Búbos Dávid, Fülöp Tímea, Kucsov Borisz, Mészáros Gábor és Verebes Andrea –, valamint az Átrium csapatából három színész – Alföldi Róbert, Kovács Máté és Péterfy Bori – az elejéről kezdték a feldolgozást. A számos megélt személyes Trianon-történet megismerése mellett segítette a munkát Ungváry Krisztián történész is, aki a korszak szakértőjeként tisztázott ki néhány kérdést, és hozott érdekes személyes történeteket a trianoni időkből.

A trianoni csata – próba – Veronika Keresztesova, Alföldi Róbert, Kucsov Borisz, Zsolnay Andrea – fotó © Lakatos Péter

A trianoni csata – próba – Veronika Keresztesova, Alföldi Róbert, Kucsov Borisz, Zsolnay Andrea – Fotó © Lakatos Péter

A előadás végül az alkotók történeteiből és a próbákon történt improvizációkból és tematikus jelenetekből készült el a szabadkai társulatot vezető Urbán András rendező és Ugrai István dramaturg munkája nyomán. A trianoni csata így egy teljesen friss és jelenidejű színdarab lett, amely a nemzeti identitás megélése mellett a helyzet politikai és emberi mindennapjainak lehetetlenségét, az egész helyzet gyarlóságát vizsgálja.

A trianoni csata – próba – Alföldi Róbert, Péterfy Bori – fotó © Mészáros Csaba

A trianoni csata – próba – Alföldi Róbert, Péterfy Bori – Fotó © Mészáros Csaba

A trianoni téma jellegzetes zenei műfajaiban Szerda Árpád készített dalokat az előadáshoz, amelyet háromtagú zenekar játszik élőben az Átrium színpadán. Az operettből, a korabeli sanzonokból és az irredenta zenei hagyományokból is merít az előadás zenei világa, hiszen a nemzeti sírva vigadás az egyik, ami biztosan összeköt bennünket, magyarokat.

A trianoni csata bemutatója március 12-én lesz az Átriumban.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top