nlc.hu
Szabadidő

A klímaváltozás tönkreteheti a világ éléskamráit

IPCC: veszélyben a világ éléskamrái

A Magyarországon a kukorica lehet a nagy vesztese a növekvő hőségnek és vízhiánynak.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) legújabb jelentése borús képet vetít előre a világ gabonamezőivel kapcsolatban – olvasható a Másfélfok portálon. A jelentés szerint ugyanis a globális klímaváltozás fokozódásával a jelenleg művelésre alkalmas területek körülbelül egyharmada az évszázad végére arra alkalmatlanná válik, és a világ kalóriafogyasztásának közel háromnegyedét adó négy termény – a kukorica, rizs, búza és szója – globális hozama akár 10-30%-kal csökkenhet a század végére. Közülük a legnagyobb vesztes a kukorica, amelynek hozama Magyarországon akár 60-80%-kal csökkenhet a század végére.

kukorica cső

Fotó: Pixabay

Az egyre erősödő hőség, aszály, vízhiány és ezek együttes hatása sok helyütt ellehetetlenítik a termelést, ami felhajthatja az élelmiszer-árakat és élelmezési válsághoz vezethet.

A cikk szerzője emlékeztet arra, hogy bár az utóbbi évtizedekben történt némi előrelépés az élelmezés javításában, jelenleg is 820 millió ember éhezik, és 2 milliárd ember rendszeresen küzd mérsékelt vagy súlyos élelmiszerhiánnyal. A klímaváltozás fokozódásával a károk és veszteségek is egyre növekednek – ami tovább fokozza az élelmezési problémákat.

Noha a károk részben megelőzhetők vagy enyhíthetők megfelelő alkalmazkodási stratégiákkal, nem mindegy, hogy mekkora mértékű klímaváltozásra kell felkészülnie a gazdaságoknak. Minél tovább halogatjuk a kibocsátások csökkentését, annál nagyobb ára lesz az alkalmazkodásnak, és annál több lesz az elkerülhetetlen veszteség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top