nlc.hu
Szabadidő

Fotósorozat az ónodi piacról

Minden akciós, csak ma – arcok és színek az ónodi piacról

Minden hónap első csütörtökén a Borsod megyei Ónod élete felbolydul, hiszen több ezer vásározó - árus és vásárló - érkezik egyszerre a falu szélére. Már a piac neve is csodálatos: Országos Állat- és Kirakodó Vásár. Fotóriporterünk is ott járt.

Élőállat, bútorok, fazekak, kolbász, facsemeték, takarmány, bugyik, lufik, régiségek, mankó, kolbász, óriásgomba, tisztítószer, bizgentyűk és csappantyúk, háztartási gépeink pótolhatatlannak hitt alkotórészei egyaránt megtalálhatók az ónodi piacon. Valószínűleg minden megvásárolható, ami valaha bevásárlólistára felkerült. De ha egészen véletlenül most még sem lenne készleten, akkor a következő vásárra biztosan beszerzik nekünk, természetesen akciósan és a legjobb minőségben.

Az ónodi piac árusai és portékái

Fotó: Boncsér Orsolya

Miskolctól 22 km-re fekszik Ónod községe. A terület az őskor óta lakott és múltja fényesebb, mint jelene. Nevére történelemóráról emlékezhetünk: itt rendezték meg 1707-ben a Habsburg ház trónfosztását kimondó országgyűlést. Ónod egyébként -Zsigmond királynak hála – az egyik legrégebbi vásártartási joggal rendelkező településünk, ahol a középkortól máig rendszeresek a vásárok.

A havi kirakodás a kora hajnali órákban kezdődik és az időjárástól függően 13-14 óráig tart. Az árusok gyakran még sötétben, általában családostul érkeznek a területre, és így állítják fel standjaikat és pakolják ki termékeiket. A vásárlókat tiszta mosdó, rendezett és biztonságos környezet, a közelben kialakított fizetős parkoló és a vásárokon megszokott színes kavalkád várja. Az árusok barátságosak és meggyőzőek: „a legújabb, 2022-es modellek” nem csak a divat, hanem a műanyag játékíjak piacán is fellelhetők.

Ha pedig adsz egy puszit anyának, meg is veszi.

„Minden akciós, csak ma”, bíztatnak az árusok, de „a szépasszonyoknak – mint maga is – külön kedvezmény jár!”.

Az ónodi piac árusai és portékái
Megnézem
Összes kép (8)

Van ki csendben várja vásárlóit, mások kihagyhatatlan áraikat kiabálják összetéveszthetetlen hanghordozással, de a megafon is hatékony megoldás. A zene pedig olyan hangerővel kuttyog néhány standnál, hogy mellettük elsétálva minden mást elnyom, embert, állatot.

Az árusok közt akad olyan, aki az ország szinte összes piacát végigjárja, mások csak ide járnak, havi egyszer, hogy saját készítésű portékájuk eladásából kiegészítsék kisnyugdíjuk, és könnyebb legyen az élet. Ahogyan az árusok, úgy a vásárlók is sokfélék. A kiskutyát és baromfit vásárlók általában konkrét céllal érkeznek, és vannak a nézelődők, akik indulás előtt még biztosak magukban, és határozott elképzeléseik vannak arról, hogy elő sem fogják venni a pénztárcájukat.

Az ónodi piac árusai és portékái
Megnézem
Összes kép (7)

Persze könnyen meginog az ember, amikor talál egy eldugott dobozban egy olyan kincset, amit rajta kívül senki más nem akart volna megvásárolni, sőt, még ő maga sem, mielőtt a piacra érkezett. Én is pont így jártam, az „igazi ezüsttel futtatott” fókasörnyitómmal, ami „valódi különlegesség” és micsoda sikerélmény, hogy „reklámáron” lett az enyém.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.