nlc.hu
Szabadidő

Alacsony a Balaton vízszintje

Kevés a víz a Balatonban, mi lesz így a strandszezonnal?

Ha alacsony a Balaton vízszintje, annak súlyos következményei lehetnek.

Közeledik a strandszezon, ám egyelőre meglehetősen alacsony a Balaton vízszintje, egészen pontosan 12 centivel alacsonyabb az ilyenkor megszokottnál. Ennek részben az az oka, hogy hosszú időszakon keresztül kevés volt a csapadék, és ugyan áprilisban volt eső, az csupán 2 centiméterrel tudta megemelni a vízszintet a Balatonon, amely a jelenlegi mérések szerint nagyjából 103 centiméter körül mozog – írja az ATV.

A Szent Miklós hajó indulás után Balatonfüreden

A Szent Miklós hajó indulás után Balatonfüreden a Balatoni Hajózási Zrt. 176. hajózási szezonjának első napján, 2022. április 16-án (Fotó:
MTI/Varga György)

Szakemberek szerint az elkövetkezendő hetekben hulló csapadék tovább javíthat a helyzeten, amire nagyon is szükség van, ugyanis az alacsony vízállás nem tesz jót a turizmusnak és az élővilágra is veszélyt jelent. „Kisebb a víznyomás, alacsonyabb a vízoszlop és ilyenkor az iszapban levő gázok (kénhidrogén, ammónia) sokkal gyorsabban felszabadulnak, mivel az iszap is jóval melegebb, és a lebomlási folyamatok is gyorsabbak. Ezek a gázok pedig sejtmérgek, melyek megjelenésekor bekövetkezik a halpusztulás” – figyelmeztetett Májer József, a Pécsi Tudományegyetem biológus professzora.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top