nlc.hu
Szabadidő

5 emlékezetes film Bruce Willistől

Ezeket a filmeket szerettük Bruce Willistől, aki már nem fog többet filmekben játszani

Az 1980-as években kezdett el befutni, azóta elmondhatatlanul sok filmben szerepelt. Rosszban és jóban egyaránt.

Ahogy azt mi is megírtuk, Bruce Willis abbahagyja a színészkedést, mert afáziát, agyi sérülés okozta nyelvi zavart diagnosztizáltak nála. Ezt a 67 éves színész lánya, Rumer Willis közölte az Instagramon.

„Bruce-nak egészségügyi problémái vannak, nemrégiben afáziát diagnosztizáltak nála, ami hatással van a kognitív képességeire. Emiatt Bruce visszavonul a színészi pályától, amely oly’ sokat jelentett számára” – olvasható a bejegyzésben, amelyet a színész felesége, Emma, volt felesége, Demi Moore, valamint az összes gyereke aláírta.

Bruce Willis

 Bruce Willis már nem fog többet játszani. Fotó: Bruce Willis

Munkáscsaládból az A listás sztárok közé

A 67 éves színész az 1980-as évek végén vált ismertté, azóta igazi hollywoodi karriert futott be. A legismertebb szerepe, ami megalapozta a jövőjét,  John McClane volt, a Die Hard-ból, és ezt követte még számos kasszasiker, na és persze felejthető mozifilm is. A produkciók, melyekben Willis szerepelt, az észak-amerikai mozipénztáraknál 2,64 / 3,05 milliárd dollárt hoztak, amivel főszereplőként az egyik legnagyobb bevételt elérő színész lett belőle. 

A szúrós tekintetéről elhíresült Bruce, egy New Jersey-i munkáscsaládból származik, majd a drámatagozatáról híres Montclair State College-ba járt, de az első szerepe, egy 1977-es színházi darab után, otthagyta az iskolát és New Yorkba költözött szerencsét próbálni. Karrierjében az 1984-es év hozta meg az első áttörést, ebben az esztendőben kapta meg a főszerepet Sam Shepherd “Fool for Love” című darabjában az off-Broadwayn, majd nem sokkal később 3000 jelentkező közül őt választották A simlis és a szende (Moonlighting) című tévésorozat főszerepére. A sorozatban nyújtott teljesítményét Emmy- és Golden Globe-díjat is kapott. Az igazi áttörést azonban, ami után az A listás sztárok táborába került, a Drágán add az életed című kasszasiker jelentette, 1998-ban.

Bruce Willis

Bruce Willis 1998-ban, amikor megérkezett számára a világhír. Fotó: FocKan/WireImage)

A film, melyet további két rész követett (Még drágább az életed és Die Hard – Az élet mindig drága), de a kasszasikernek számító akciófilmjei mellett romantikus vígjátékokban is szerepelt, mindeközben hatalmasra nőtt a népszerűsége a rajongói között. Ez az időszak egy igazi siker-éra volt a számára: óriási sikert aratott A hatodik érzék (The Sixth Sense) című kasszasikerben, amely a Walt Disney Company legnagyobb sikere volt 1999-ben. 1998-ban az Armaggeddon című sikerfilmben szerepelt, amely abban az évben szintén a Disney csúcssikerének bizonyult. Willis felesége Demi Moore színésznő volt tizenhárom éven át egészen 2000-ig. Három lányuk született. 

Az összes filmjét nehéz lenne felsorolni, hiszen csak az elmúlt 10 évben majd’ negyven filmben tűnt fel és a filmográfiája több mint hatvan címet számlál, ezért most az öt kedvencünket szedtük össze. A híresen rossz filmjeiről – mert abból is van egy pár – pedig itt írtunk.

1.) A simlis és a szende (Moonlighting)

A simlis és a szende egy 1985-ben indult amerikai krimisorozat, alkotója Glenn Gordon Caron. A történet egy nő és egy férfi által működtetett nyomozóiroda kalandjait követi nyomon. A nő főszereplőt Cybill Shepherd, míg a férfi főszereplőt Bruce Willis alakította, és a sorozat el is hozta számára az első sikereket. A műsort az Amerikai Egyesült Államokban az ABC adta 1985. március 5. és 1989. május 14. között, míg  Magyarországon először az MTV 1 mutatta be 1993-ban, de később az MTV 2, az AXN Crime és az RTL Klub, valamint a Sorozat+ is műsorra tűzte. Ez pedig egy híres a jelenet a filmből:

2.) Drágán add az életed! (Die Hard)

Drágán add az életed! (Die Hard) 1988-ban bemutatott amerikai akciófilm John McTiernan rendezésében, amely nagy áttörést jelentett a kezdő Bruce Willis számára, meghatározó állomás volt karrierjében, megalapozta akcióhősi imázsát. A forgatókönyvet Roderick Thorp Semmi nem tart örökké (1979) című regénye alapján Jeb Stuart és Steven E. de Souza írta.

A filmben Bruce Willis alakította a az ikonikus akcióhős John McClane-t, a kemény New York-i rendőrt,  aki nem ijed meg a bűnözőktől és a feletteseitől sem. A Die Hardnak később lett folytatása, de ezek már jóval felejthetőbb alkotások voltak.

3.) A hatodik érzék (1999)

A színész egyik legismertebb filmje, amelyben kiváló alakítást nyújtott a gyermekpszichológus szerepében, aki egy olyan fiúval (Haley Joel Osment) kezd el foglalkozni, aki látja a körülötte lévő halottakat. A rendező, M. Night Shyamalan, ugyan a karrierje során több megosztó filmet készített, a Hatodik érzéket továbbra is a legfontosabb alkotásaként tartják számon. A halottakat látó kisfiú (Haley Joel Osment) és a gyerekpszichológus (Bruce Willis) különleges kapcsolatáról szóló lélektani horrorról még több mint húsz évvel később is beszélünk.  És hát ki ne emlékezne a kultikus beszélgetésre a filmből?

“- Olyanok, mint mindenki más. Nem látják egymást. Csak azt veszik észre, amit akarnak. Nem tudják magukról, hogy halottak.
– Milyen gyakran látod őket? Álmodban?
– Állandóan.”

4.) Hart háborúja (2002)

William McNamara (Bruce Willis) ezredes német hadifogságba esik, és mint a tábor legmagasabb rangú amerikai tisztje, ő veszi át a vezetést honfitársai között.  A hadifogolytáborban is katona marad William McNamara tábornok, ragaszkodik ahhoz, hogy honfitársai is katonákhoz méltóan viselkedjenek. A kegyetlen német őrök között is igyekszik elhitetni embereivel, hogy a fegyelem, a rend és az öntudat életben tarthatja és hazasegíti őket. Amikor az egyik barakkban gyilkosság történik, saját kezébe veszi az események irányítását, sőt, szabályos haditörvényszéki tárgyalást tartanak.

5.) Looper – A jövő gyilkosa (2012)

Rian Johnson filmje nemcsak egy időutazós sci-fi, hanem egy  szuperhősfilm. Ryan Johnson időutazós akció-thrillere szépen építkezett a zsáner paneljeiből és végül egy fajsúlyos művet hozott össze. A Joseph Gordon-Levitt által megformált Joe idősebb énjét alakítja Willis, és a szúrós tekinteten, valamint a kemény tűzharcokon kívül még érzelmet is tudott csempészni a játékába. 

Forrás: via és via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top