nlc.hu
Szabadidő

Budapest régi fotókon

Ilyen varázslatos volt régen tavasszal Budapest – nosztalgiázz velünk!

Budapest mindig gyönyörű volt, de a múlt század elején és derekán volt egy különös bája, amit még ma is jó visszanézni a régi fotókon.

Budapest mára abszolút kozmopolita nagyváros lett, van, aki imádja, más pedig kerüli a nyüzsgését. Nem is olyan régen, a 20. század közepén, de még a 70-es években is olyan nagyvárosnak számított, ahová elmenni, kirándulni egy egészen különleges programnak számított. Ezeket a korokat idézzük most fel.

A Városliget Mária Terézia előtt még csak egy mocsaras pusztaság volt, de a 18. századtól kezdve megindult a parkosítása, és Budapest egyik legcsodásabb parkjává nőtte ki magát.

1938-ban az Országos Magyar Kertészeti Egyesület rendezésében április 28-tól május 9-ig tartó tavaszi kertészeti és virágkiállításnak adott helyet a Városliget. A fotón Schrikker Sándor faiskolájának és rózsakertészetének kiállítását láthatod, ahol elegáns, öltönyös urak és csinos, kalapos hölgyek korzóztak.

(Fotó: Fortepan/Ormos Imre Alapítvány)

Fotó: Fortepan/Ormos Imre Alapítvány

A Tabán története mindig is legendás volt: amíg régen a szegényebb rétegnek adott otthont, később Budapest legfrekventáltabb részei közé emelkedett, és a budapestiek szívéhez nőtt. 1943-ban, 2 évvel a II. világháború vége előtt így festett a Tabán egy része. A fotón az Alexandriai Szent Katalin templomot láthatod.

(Fotó: Fortepan/Archiv für Zeitgeschichte ETH Zürich Agnes Hirschi)

Fotó: Fortepan/Archiv für Zeitgeschichte ETH Zürich Agnes Hirschi

A Margitsziget mindig is a budapestiek egyik szíve csücske volt, és még ma is az. Sokat változott az elmúlt évtizedekben, de a sok zöldterület, a jó levegő és a sok virág szerencsére maradt. Nagyon jó elidőzni ezen az 1954-és fotón, ami a virágba borult Margitszigeten készült, ahol láthatóan élénk autóforgalom volt.

(Fotó: Fortepan/Uvaterv)

Fotó: Fortepan/Uvaterv

Ez pedig itt a gyönyörű, virágos Kossuth Lajos tér 1960-ban. Sajnos, a fákat azóta kivágták, a virágos bokrok is a múlté, a zöld füvet beton váltotta fel, pedig igazán hangulatossá tette a teret.

(Fotó: Fortepan/ Nagy Gyula)

Fotó: Fortepan/ Nagy Gyula

Ez is a Kossuth Lajos tér 1 évvel korábbról, de más szögből: balra a fák takarásában a Földművelésügyi Minisztérium épülete. Párok, barátnők ültek ki a jó időben beszélgetni, pihenni, élvezni a budapesti tavaszt.

(Fotó: Fortepan/Nagy Gyula)

Fotó: Fortepan/Nagy Gyula

Habár ezen fotó készítésének évében, 1964-ben már 9 évvel a II. világháború után voltunk, de a lebombázott Erzsébet-híd még csak épülőfélben volt. A Citadelláról ilyen látványt nyújtott az épülő híd.

(Fotó: Fortepan/Nagy Gyula)

Fotó: Fortepan/Nagy Gyula

Ilyen volt a kilátás a Szent Gellért tér és a Petőfi híd felé 1967-ben. Nem volt szükség semmilyen extra programra, egyszerűen csak kiültek az emberek, és belefelejtkeztek Budapest látványába.

(Fotó: Fortepan/Nagy Gyula)

Fotó: Fortepan/Nagy Gyula

A Margitsziget mindig is kedvelt sétahely volt. Ez a fotó 51 éve készült, 1971-ben, amit a környezet alapján akár ma is kattinthattak volna. A korabeli divatot leszámítva: akkor még sétálni is elegánsan indultak az emberek.

A Margitsziget 1971-ben(Fotó: Fortepan/Zsanda Zsolt)

A Margitsziget 1971-ben
(Fotó: Fortepan/Zsanda Zsolt)

Nosztalgiából sosem elég!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top