nlc.hu
Szabadidő

Amerikaiak segíthettek elsüllyeszteni a Moszkva hadihajót

Az amerikaiaknak is közük lehet a Moszkva hadihajó elsüllyesztéséhez

Éppen a Fekete-tenger térségében volt az amerikaiak felderítő repülőgépe, amikor elsüllyedt a Moszkva cirkáló.

Április 14-én süllyedt el a Moszkva cirkáló, az orosz fekete-tengeri flotta zászlóshajója. Az orosz közlés szerint a hajón tűz ütött ki, majd vontatás közben, a viharos körülmények között elsüllyedt. Az ukránok viszont azt állítják, hogy ők találták el Neptun rakétákkal a cirkálót.

A hvg.hu vette észre a brit Times cikkét, amely szerint a térségben jelen volt az amerikai haditengerészet P-8 Poseidon felderítő repülőgépe, amelynek pontosan az a feladata, hogy az ellenséges hajóegységeket megkeresse, és a helyzetükről pontos adatokat biztosítson.

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, 2015. december 17-én készült kép az orosz Fekete-tengeri flotta Moszkva nevû zászlóshajójáról a Földközi-tengeren a szíriai partok közelében

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, 2015. december 17-én készült kép az orosz Fekete-tengeri flotta Moszkva nevű zászlóshajójáról a Földközi-tengeren a szíriai partok közelében (Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

Ez hatalmas segítség lehetett az ukránoknak, a Neptun rakéták elindításához ugyanis tudni kell, hol található az ellenséges hajó, saját radarjukat csak a repülés legvégén kapcsolják be a célra vezetéshez.

Állítólag a gép Olaszországból szállt fel, és a román partok mentén járőrözött a Moszkva elleni akció idején. Ekkor a jeladói is ki voltak kapcsolva, így nem látszott az online radarkövető oldalakon sem

Az amerikaiak nem nyilatkoztak az ügyben.

A Moszkva volt egyébként az a hadihajó, amelyet elküldött a fenébe a Kígyó-szigetet védő 13 ukrán katona. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top