nlc.hu
Szabadidő

Indiai hőhullám miatt hulló madarak

Indiai hőhullám: naponta tucatjával esnek le az égből a kimerült, dehidratált madarak

Klímaszakértők szerint napjainkban minden hőhullám a globális felmelegedéssel hozható összefüggésbe.

Szokatlanul korán beköszöntött hőhullám sújtja Indiát, helyenként 45 Celsius-fokot meghaladó forróságtól szenvednek az emberek, és áprilisi átlaghőmérsékleti rekordok dőlnek meg. Északnyugat- és Közép-Indiában nagyobb a hőség, mint bármikor ilyenkor az időjárási feljegyzések 122 évvel ezelőtti kezdete óta. Pénteken több mint tucatnyi helyen mértek 45 fok fölötti hőmérsékletet, a legmagasabbat – 47,4 fokot – az észak-indiai Banda városban, írtuk meg korábban.

Az állam legnagyobb városa, Ahmanábád állatorvosai és állatmentői szerint a madarak azért kerülnek ilyen állapotba, mert nem jutnak ivóvízhez, ugyanis a hőség kiapasztotta a vízforrásokat. Egy ahmanábádi állatkórház orvosai elmondták, hogy az elmúlt hetekben több ezer madarat kezeltek, naponta több tucat madarat visznek be hozzájuk az állatmentők.

A helyi állatmentők szerint az idei az utóbbi idők legnehezebb évei közé tartozik,  mintegy tíz százalékkal nőtt a megmentésre szoruló madarak száma.

sasmentés Indiában

Madármentés az indiai hőhullám miatt (Fotó: AFP, SAM PANTHAKY)

Az utóbbi években a nyarat megelőző forró hónapokban Dél-Ázsia nagy része kiszáradt. Narendra Modi indiai miniszterelnök a napokban a megnövekedett tűzveszélyre is figyelmeztetett.

Klímaszakértők szerint napjainkban minden hőhullám a globális felmelegedéssel hozható összefüggésbe. „Az olyan szélsőséges forróságok, mint a Dél-Ázsiát márciusban és áprilisban sújtó hőhullám, már most is a leghalálosabb szélsőséges éghajlati események közé tartoznak” – mondta el Friederike Otto, a londoni Imperial College Grantham Intézetének tudósa az AFP hírügynökségnek.

Egyébként 7 évvel ezelőtt már volt hasonló hőség május végén India déli részén, akkor a hőhullám áldozatainak száma meghaladta az 1110 főt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top