nlc.hu
Szabadidő

Fodor Ákos idézetek

„Szórakozottan másvalaki arcával mosolyodtam el” – ma lenne 77 éves Fodor Ákos

Fodor Ákos haikui már legendássá váltak, sorait sokszor már fejből idézik a rajongói. Ma lenne 77 éves, rá emlékezünk.

Fodor Ákos költő és műfordító, a magyar haiku egyik leghíresebb alkotója, sorait már fejből tudjuk, és a megfelelő helyzetben rögtön beugrik, hogy erről mit is írt, melyik idézet illik leginkább a szituációra. Lényeglátása, iróniája és életbölcsessége minden Fodor Ákos-haikuban tetten érhető, így amellett, hogy vicces szójátékoknak tűnnek, igazából mély mondanivalóval sokszor átsegíthetnek akár még a nehézségeken is. Nem véletlenül találunk olykor motivációs oldalakon is Fodor Ákos idézeteiből. A Kortárs című folyóiratban olvasható az egyik legszebb leírás Fodor Ákos művészetéről: „A haiku kettőt tesz költővé, amint a szerelem kettőt, szeretővé. Leírója nem sámán, nem szónok, nem sebész; elolvasója nem alávetett, nem elszenvedő, nem tétlen. Találkozva e fókuszban, oldva oldódhatnak, gyógyulva gyógyíthatnak, s válnak, míg vállalják, valami Harmadikká. Aszketikus forma, próteuszi műfaj, eleven mentalitás; időt, teret inkább teremt, mint fogyaszt. Boldogok, akik – ha egyetlen haiku pontjában is – találkozhatnak, és megérinthetik egymást.”

Fodor Ákos sokoldalú művész volt, a haiku mellett zenés darabok, musicalek, operák és operettek szövegírójaként, vers- és drámafordítóként is dolgozott. 1945. május 17-én született, ma lenne 77 éves. Pályája nem az irodalommal és versírással kezdődött, a konzervatórium után ugyanis a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végzett középiskolai énektanár és karvezetői tanszakon, majd több mint 20 éven át dolgozott a Zeneműkiadónál zenei szerkesztőként. Első verseskötete Kettőspont címmel 1978-ban jelent meg, 2015-ben bekövetkezett haláláig pedig még több mint 10 kötettel örvendeztette meg a olvasókat. A szülinapja alkalmából emlékezünk rá a számunkra legkedvesebb Fodor Ákos-haikukkal.

Fodor Ákos

Fodor Ákos (Díner Tamás felvétele)

PONT
Szórakozottan
másvalaki arcával
Mosolyodtam el.

A HAIKU
Lábam előtt ült
egy madár, majd felröppent –
Nehezebb lettem.

A MÁS ÉLETE
A más élete
Hozzá-szólhatok;
bele-: nem.

MÁS
Amitől nem félsz:
megölhet; ám amitől
félsz: el is pusztít.

HÁROM NEGATÍV SZÓ
Nincs
Semmi
Baj.

KORREKTSÉG-MINIMUM
Figyelmeztetlek:
szavatosságom lejárt.
Vigyázva használj.

TÁRSASÉLET
fölkereslek, hogy
ne kelljen rádöbbenned:
magamrahagytál

GYAKORLAT
segíts mindennek
olyannak lennie, mint
amilyen úgyis

A TEREMTMÉNY ÉNEKE
Új szememmel nézni
a régi képre: ez a
mi alkotásunk.

JÁTÉK-SZABÁLY
Mihelyt csatának
tekinted az életet:
el is vesztetted.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top