nlc.hu
Szabadidő

Cápa az Adriai-tengerben

Cápát láttak a horvát partoknál

A kékcápa ritkán merészkedik ilyen közel a partokhoz, most mégis láttak egyet a horvátországi Pirovacnál.
Kékcápa Portugália vizeinél az Atlanti-óceánban

Cápát láttak a horvátországi Pirovac település partjainál, és a ragadozóról videót is készítettek, amelyet a Rent a boat-Pirovac Facebook-oldal tett közzé – írja a Szabad Magyar Szó.

Bár a videó alapján nem lehet biztosan megmondani, a szakemberek szerint a mozgásából ítélve egy kékcápa látható a felvételen.

Ritkán fordul elő, hogy a kékcápa ilyen közel merészkedik a parthoz, ha mégis megteszi, akkor vagy élelmet keres, vagy a parazitáktól igyekszik megszabadulni.

A kifejlett nőstény kékcápa 2,5-3 méter hosszú, a hím csak 1,8-2,5 méter. Ragadozó, nagyobb halakat, kalmárokat, rákokat, teknősöket, fókákat és delfineket fogyaszt. Az emberre is veszélyes lehet, de ritkán támad rá.

Az Adriai-tengerben 29 féle cápafaj él, közülük az egyik a kékcápa, amelyet veszélyeztetett fajként tartanak számon. Szinte minden évben érkeznek arról hírek, hogy cápa jelent meg a horvát partoknál. 

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Franco Banfi / Biosphoto via AFP)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top