nlc.hu
Szabadidő

5 kulisszatitok a Downton Abbey: Egy új korszakról

100 éves kosztümökbe bújtatták a színészeket a Downton Abbey: Egy új korszakban

A második Downton Abbey film nemcsak a címében és a történetben érkezett el egy új korszakba, hanem divat- és szépségfronton is.

A világ 12 évvel ezelőtt találkozott először a brit arisztokrata Crawley-családdal, a nagy népszerűségnek örvendő Downton Abbey című sorozatban. A széria az 1910-es és korai 1920-as években játszódik, a sminkes és kosztümtervező csapat pedig mindent megtett azért, hogy a korszaknak megfelelővé varázsolják a szereplőket. Vagyis: minimális smink a nőkön, olyan ruhák, amik mögött megbújik az alakjuk, és rengeteg szigorú öltöny a férfiaknál.

A Downton Abbey: Egy új korszakami a 2019-es film folytatása – lassan két hónapja nézhető a mozikban. És valóban, minden szempontból új korszak köszöntött be a filmmel: a ’20-as évek végén játszódik, ami azt jelenti, hogy a nők beauty rutinja, illetve mind a nők, mind a férfiak stílusa is fejlődni kezdett. Néhány női karakter már selyem pizsamába bújt, a jelmezük pedig kiemelte a derékvonalukat – nem kis kontraszt ez a sorozat első évadaihoz képest. Ez is jelzi, hogy a kosztüm- és sminkes részleg ismét követte a korszak változásait, és követte az évtized által megkövetelt szépség- és stílusjegyeket – mutatjuk a legérdekesebb kulisszatitkokat.

Vadabb smink

A franchise során inkább a „no makeup makeup”-típusú smink dominált, azaz mindig nagyon minimális külsőt kaptak a női karakterek. Anne “Nosh” Oldham azonban, aki 2011 óta a Downton Abbey sminkmestere, elmondta, hogy az Egy új korszakra csavarhattak egyet a megszokáson: „Már az 1930-as évek ajtaján kopogtatunk, ezért sminkelhetünk erősebben. Ez hangsúlyosabb szemöldököt, élénkebb színeket az ajakakon és ehhez hasonló dolgokat jelent.”

Downton Abbey kulisszatitkok

Fotó: Profimedia

Csak fokozatosan

Az előző film és a mostani között nagyjából 9 hónap, maximum 1 év telt el. Ezért nem tehették meg, hogy rögtön fejest ugranak a ’30-as évek glamúrjába. „Csak apróbb változásokat hajtottunk végre, hogy azért látszódjon az idő múlása” – magyarázta a sminkmester. Ez úgy valósult meg, hogy a Highclere kastélyban játszódó nappali jelenetek továbbra is elég minimalista külsőket kaptak, míg a vacsorák és éjszakai események lehettek egy kicsit extrábbak. „Megpróbáltuk természetesen tartani a korszakot, és csak este feszegetni a határait.”

Szexibb kosztümök…

Amikor belépünk a ’20-as évekbe, a ruhák mind sokkal egyenesebbek lesznek, a derékvonal lejjebb kerül, az egész nagyon androgün. A derékvonal fel-le mozog az évtized során, ahogy a szoknyaszegély is. Aztán ahogy a ’20-as ’30-as évek fordulójára érünk, újra lesz derekunk, amit elkezdünk kiemelni övekkel és a szabásvonallal, így sokkal jobban kiemeljük az alakot, jóval nőiesebbé válik az öltözködés” – vázolta fel a film jelmeztervezője, Anna Robbins. Hozzátette, hogy mindezt elsősorban Lady Mary ruháiban tudták megmutatni, hozzá illik ugyanis leginkább ez a stílus.

Downton Abbey kulisszatitkok

Fotó: Profimedia

…amik legalább 100 évesek

Robbins elmondta, hogy amennyire tudnak, annyira igyekeznek vintage darabokat beszerezni a filmhez. „A legtöbb darab 100 éves, szóval hihetetlenül óvatosan kell bánni velük” – mesélte. Szerencsére a jelmeztervező stábnak már a kisujjában van, hogyan kell megerősíteni és restaurálni ezeket a régi ruhákat, így kevesebb esély van arra, hogy szétessenek. „De még így is idegörlő a forgatás, mert a filmkészítés darálója nagyon kemény tesztelésnek veti alá a törékeny ruhák strapabírását.”

Csak a lazaság!

A női és férfi kosztümök is sokkal szabadabbá váltak az Egy új korszakra. Így lehet, hogy a franchise történetében először láttunk női karaktert nadrágban – méghozzá Lady Edith-et, aki egyértelmű, hogy az elsők között vállalja be a lazább külsőt –, illetve pizsamában – ezt ismét Lady Mary-vel prezentálva. A férfiak pedig végre egy kicsit változatosabban öltözködhettek: a Downton Abbey-ben korábban még nem fordult olyan elő, hogy sportruhában vagy vászonból készült darabokban jelentek volna meg a férfi karakterek, de az új korszak ezt is lehetővé tette.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top