nlc.hu
Szabadidő

Nyaralást helyettesítő alternatívák

Szuper helyek egynapos kiruccanáshoz, ha nincs pénzed nyaralásra

Lehet, hogy a büdzsé éppen nem engedi, hogy hosszú napokig süttesd magad valamelyik tenger partján, de ez nem jelenti azt, hogy meg kell ragadnod az aszfaltdzsungelben.

A kikapcsolódásnak szánt nyaralás az elmúlt években valamiféle státusszimbólummá vált, ha valaki úgy nyilatkozik, hogy nem megy sehová a meleg hónapokban, az bizony néhány szemöldököt a magasba szalajt – annak ellenére is, hogy tisztában vagyunk a bérezések alakulásával. Nem kell szégyellni, ha idén neked sem adatik meg a lehetőség, hogy egy hosszabb útra beszervezd magad, mert itthon is remek lehetőségek vannak, amik segítenek kicsit hátra hagyni a mindennapok hajtását. És ehhez még mélyen a zsebedbe sem kell nyúlnod!

Nagymaros 

A Dunakanyar gyöngyszeme vonattal bő 40 perc alatt elérhető Budapestről, autóval ez picit több, de még így is egy órán belül oda lehet érni. Igazi csodahelyszín, ahol számos látnivaló található: templomok, kápolnák, történelmi szobrok várják a látogatókat, de mindenképpen érdemes a Julianus barát-kilátóba is tenni egy kis kitérőt a Hegyes-tetőn, innen ugyanis pazar panoráma nyílik az egész környékre.

Nagymaros

Fotó: Getty Images/Walter Bibikow

Bár maga a helyszín is sok érdekességet tartogat, összeköthető egy visegrádi kirándulással is, komppal hamar át lehet jutni a Duna túlpartjára és meg lehet csodálni a fellegvárat, természetesen legalább két gombóc fagyi társaságában.

Alsópetény

Ha igazi kis ékszerdobozt keresel, de nem szeretnél messzire utazni, akkor a nógrádi járás egy gyöngyszemét ajánljuk: Alsópetényt. A községbe már az út is vadregényes tájakon visz keresztül, de maga a helyszín is csodás meglepetéseket tartogat. Mindjárt ott van a barokk stílusú Prónay-kastély és annak mesés, ősfás parkja, ami ugyan magántulajdonban áll jelenleg, de érdemes megérdeklődni, van-e lehetőség megtekinteni. A Cser-tó környéke a horgászok kedvelt helye, innen indul fel a Kő-hegyre tartó turistaútvonal is, ami a legmagasabb pontján 422 méter magasra nyúlik. Ha pedig kellőképpen kifáradtál a túrázásban, akkor Hármaskönyv Fogadóban egy késői ebéd vagy korai vacsora biztosan jól fog esni, még mielőtt visszatérnél a valóságba.

Velencei-tó bicikliskör

Nem kell ahhoz gyakorlott bringázónak lenni, hogy ember a 30 kilométeres tókört letekerje, sőt, ha Gárdonyban kölcsönzöl kerékpárt a túrára, akkor arra is lehetőséged van, hogy egy elektromos hajtásúval szeld át a környéket. Mindez nagyon is megéri, a part menti települések bővelkednek látnivalókban! A Madárdal tanösvény sűrű nádasában egészen ritka madárfajok élnek, a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadasparkban pedig őzek, szarvasok, vaddisznók és fácánok társaságát élvezheted. Ha már Pákozd, akkor a katonai emlékpark mellett sem érdemes csak úgy elhajtani, épp úgy, ahogyan a dinnyési várpark mellett sem, és a legjobb, hogy ez nem csak azok számára lehet érdekes, akik szeretik a történelmet.

Velencei-tó

Fotó: Getty Images/Gusztav Hegyi

A környéken egyébként számtalan egyéb látnivaló is akad, így akár egy egész hétvégét is felölelhet egy kirándulás, a nap végén egy jó nagy, frissítő csobbanással a Velencei-tóban.

Tabajd

Aprócska mérete ellenére Tabajd egy igazi kincs Fejér megyében. Faluházzal, Milleniumi parkkal és természetvédelmi területeivel pontosan azt a nyugodt hangulatot szolgálja, ami egy nyaraláshoz – még ha csak egy napos is – elengedhetetlen, ugyanakkor az i-re a pontot egyértelműen a Mezítlábas park teszi fel! A Szabadsághegy nevet viselő dombon és környékén semmi nyoma ipari környezetnek, csakis a természeté a főszerep, na és persze a mezítlábas sétáké, hiszen 21 féle járófelületen lehet megdolgoztatni azokat az izmokat. Lovasok, szekerek, hegyek és völgyek – ez tényleg a jó levegőn való időtöltés non plus ultrája.

Balatonboglár

Lehet, hogy egy egész hét nem fér bele a Balatonon, de mi lenne, ha egy napba belezsúfolnál mindent, amit csak lehet? Balatonboglár ehhez tökéletes helyszín, hiszen a túrázásra épp úgy ad lehetőséget, mint a fürdésre vagy egy meghitt közös étkezésre. Kezdd a túrát a Gömbkilátóban, valamint a kalandparkban, ahol fák szegélyezik végig az útvonalat, majd vedd az irányt a part felé, ahol mindent egy helyen találsz.

Balatonboglár

Fotó: Getty Images/pgaborphotos

A mólón végigsétálva megnézheted a horgászok napi fogását, a szabadstrand melletti platánsoron beülhetsz egy finom ebédre, végül pedig a lemenő nap fényénél megmártózhatsz a vízben is – akkor már viszonylag kevesen élvezik a tó adottságait.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top