nlc.hu
Szabadidő

Székesfehérvári programok 2022

Székesfehérvár nem csak egynapos program!

Látogass el idén több napra az Aranybulla-emlékévet ünneplő Királyok Városába! Soroljuk, mi minden miatt érdemes.

Aranybulla-emlékévvel ünnepli az éppen 800 évvel ezelőtt kiadott Aranybullát Székesfehérvár. Az évezredes, gazdag történelmi múlttal és pezsgő, életteli jelennel rendelkező város jól ismert nevezetességei mellett izgalmas programokkal és látványos rendezvényekkel vár mindenkit idén is. Szuper célpont lehet egynapos kiránduláshoz, de még tökéletesebb akár többnapos, tartalmas feltöltődéshez, hiszen a Királyok Városában bőven akad élmény, felfedezni való. 

Az Országalmánál

Az Országalmánál (Fotó: Tourinform Székesfehérvár)

Királyok és Szentek, Királyi Napok

A Szent István Király Múzeum épületében 2022. augusztus 31-ig látogatható a Királyok és Szentek című időszaki kiállítás. A tárlaton az Árpád-kor mintegy 700 felbecsülhetetlen kincsét csodálhatjuk meg, Árpád vezér bejövetelének számos tárgyi emlékétől kezdve az Árpád-házi szentek ereklyéin át az utolsó Árpádok korból származó különlegességekig.

Megnézem
Összes kép (3)

A város legjelentősebb rendezvénysorozata az idén augusztus 12. és 21. között megrendezendő Székesfehérvári Királyi Napok, illetve az ennek részeként 18. és 21. között zajló Koronázási Ünnepi Játékok lesz. A belvárosban hagyományőrzők és művészek teremtenek középkori hangulatot előadásokkal, játékokkal, interaktív foglalkozásokkal. A programsorozat egyik leglátványosabb eleme ezúttal is a magyar történelem kiemelkedő alakjait megszemélyesítő, közel öt méter magas óriásbábok felvonulása lesz. Augusztus 13. és 17. között kerül majd sor a Királyi Napok Folkfesztiválra, melynek során a Zichy-színpadon kiváló táncegyüttesek produkcióit élvezhetjük, a Táncházben pedig folkesteken, koncerteken, családi programokon kapcsolódhatunk ki, sőt perdülhetünk akár mi magunk is táncra.  Augusztus 20-án a város méltó módon, ünnepi szentmisével és kenyéráldással, illetve Szent István szarkofágjánál tiszteletadással is megemlékezik az államalapítóról. 

A programsorozat csúcspontja ezúttal is a grandiózus látványtechnikával megvalósuló Koronázási Szertartásjáték lesz augusztus 19-21. estéin a Nemzeti Emlékhely fölé emelt színpadon.

Nyiss Fehérvárra!

A város 2-4 csillagos hoteleiben, valamint panzióiban, apartmanjaiban és vendégházaiban összesen 1193 vendégággyal fogadja a turistákat. A szállóvendégek számára már egy éjszakától is ingyenesen igényelhető a Nyiss Fehérvárra! kedvezménykártya, mely több mint 30 programra, látnivalóra, élményre kínál kedvezményt a városban és annak környékén.

Regisztrálj, válassz szállást, és használd a kedvezménykártyát!

A belváros állandó látnivalói

A Koronázó Bazilika Romkertje a város egyik fő nevezetessége. A romkertben 15 egykori uralkodó nyugszik, megtaláljuk itt István király, illetve további magyar királyok és királyi családtagok nyughelyét, illetve azt a kőkoporsót is, mely szentté avatásakor készült az államalapító földi maradványai számára. A mauzóleum belsejében Aba Novák Vilmos szuggesszív falfestményei elevenítik meg a Szent Korona és a Szent Jobb történetét.

A város, sőt Magyarország egyik legismertebb tere a Városház tér, melynek közepét díszíti Ohmann Béla az Országalmát ábrázoló alkotása, de itt található a Püspöki Palota és Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum mellett a Városháza épülete is.

Megnézem
Összes kép (8)

Az egykori Rácváros 17-18. század hangulatát idézi meg a panelházak tövében található Rác utca, vagyis a Palotavárosi Skanzen. A 11. számú házban Palotavárosi emlékek címmel a városrész történetét és néprajzát bemutató kiállítás tekinthető meg.

Az 1688-tól egészen 1971-ig működő városi gyógyszertár épületében található a Fekete Sas Patikamúzeum, melyben eredeti patikaedények, patikamérlegek és berendezések mesélnek a gyógyszerészet múltjáról.  A belvárosban járva a Hetedhét Játékmúzeumot is megéri útba ejteni, hiszen egyedi hangulatú babaszobákban ismerkedhetünk a különböző korokból származó játékszerekkel és enteriőrökkel.  

A belvárost nem csak önállóan, de a Tourinform iroda által szervezett, 1-1,5 órás vezetett túrákon is felfedezhetjük, ahol szakavatott idegenvezetők mutatják be a város történetét, legendáit, érdekes helyszíneit és rejtett kincseit, minden héten más-más aspektusból. A júliusi és augusztusi hétvégéken emellett a város egyik legújabb kedvencével, a felújított retro Ikarus Panoráma busszal is lehetőség van városnézésre.

Panorámabusszal is bejárható a város (Fotó: Tourinform Székesfehérvár)

A Panoráma busz (Fotó: Tourinform Székesfehérvár)

A belvároson túl

Székesfehérvár leglenyűgözőbb turistalátványossága az Öreghegy városrészben álló Bory-vár. Bory Jenő 1912-ben vásárolta meg és egész életében építgette, szépítgette imádott felesége, Komócsin Ilona számára a várat, mely sokkal inkább műalkotásként, mintsem egyszerű épületként fogható fel. Hét torony, kazamaták, harminc kisebb-nagyobb helyiség és a százoszlopos udvar vár felfedezésre, tele különleges szobrokkal, képekkel, régiségekkel és persze hamisítatlan romantikával.

Rétfalvi Sándor szobrászművész Aranybulla Emlékműve 1990-ben került jelenlegi helyére, a Csúcsos-hegy tetejére. Az emlékév alkalmából az emlékmű környéke megújult. Az emlékmű a lépcsősor mellett egy kényelmes sétányon is megközelíthető. Érdemes is felmenni, hiszen odafentről lenyűgöző kilátás nyílik a királyok városára és környékére. Az emlékműhöz minden hétvégén szintén eljuthatunk a Tourinform iroda által indított Panoráma busszal is.

Megnézem
Összes kép (3)

Pihenés, aktív kikapcsolódás

Ha lazítanánk, wellnesseznénk, a szecessziós stílusú Árpád-fürdőben exkluzív körülmények között tehetjük meg, ha viszont strandolnánk inkább, irány a Csitáry G. Emil Uszoda és Strandfürdő, ahol többek között háromcsúszdás medencében és pezsgőfürdős, sodrófolyosós új élménymedencében is csobbanhatunk. 

A várost és csillagtúra-szerűen a környéket is érdemes akár kerékpárral is bebarangolni. Abban az esetben viszont, ha újszerű módon fedeznénk fel a terepet, a Longway Offroad Segway túráin nyílik alkalmunk rá, melyek különböző helyszíneken, időtartamokkal és nehézségi szinteken indulnak, a résztvevők igényeinek megfelelően. 

Megnézem
Összes kép (3)

A Csónakázó-tavat sem érdemes kihagyni a programok sorából: a 2017-ben teljes rehabilitáción átesett tónál csónakok és kishajók állnak rendelkezésre, közvetlen szomszédságában pedig a romantikázni vágyókat a rózsaliget, míg a gyerekeket a Koronás park, Székesfehérvár történelmi játszóparkja várja.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top