nlc.hu
Szabadidő

Meghalt Stefan Soltész magyar származású karmester

Előadás közben összeesett, majd meghalt a magyar származású karmester

Stefan Soltész magyar származású karmester a Müncheni Nemzeti Színházban tartott előadáson lett rosszul, majd nem sokkal később elhunyt.
Gyertyaláng a sötétben

Richard Strauss A hallgatag asszony című előadása közben rosszul lett és összeesett Stefan Soltész a Müncheni Nemzeti Színházban pénteken este; a 73 éves magyar származású karmester életét már nem tudták megmenteni, röviddel később meghalt – közölte a Facebook-oldalán Bajor Állami Operaház, amelynek a bejegyzését a Fidelio vette észre.

Stefan Soltész 1949-ben született Magyarországon. 1956-ban szüleivel Bécsbe emigrált, ahol a világhírű fiúkórus, a Wiener Sängerknaben tagja lett. Később zongoraművészi, karmesteri és zeneszerzői tanulmányokat folytatott, szintén Bécsben. Pályáját 1971-ben a Theater an der Wienben kezdte meg. 1973-tól tíz évig a Bécsi Állami Operaházban dolgozott, de rendszeresen vezényelt Grazban is.

Pályafutása során Hamburgban és Berlinben is volt karmester, betöltötte a Braunschweigi Állami Színház főzeneigazgatói tisztjét, 1992-ben pedig a Flamand Opera első karmestere lett. Rendszeresen kapott külföldi meghívásokat, a Magyar Állami Operaházban is visszatérő vendég volt, a jövő évadban is vezényelt volna.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top