nlc.hu
Szabadidő

A 2022-es balatonfüredi Anna-bál szépei

Ők lettek idén a balatonfüredi Anna-bál szépei

Elsőbálozó lányok lettek a díjazottak.

Kemecsei Anna Viktóriát választották a 197. Anna-bál szépének szombat éjjel. A 17 éves budapesti lány a kőbányi Szent László Gimnázium tanulója, jogi tanulmányokat szeretne folytatni és szabadidejében díjlovaglással foglalkozik.

Elmondása szerint korábban nagynénjét is megválasztották az Anna-bál szépének. “Elérzékenyültem, amikor meghallottam a nevemet, még most is remegek az örömtől. A családban sokat beszéltünk a bálról, tervezgettük, hogy egyszer eljövünk. Boldog vagyok” – vallotta be. 

Anna-bál szépei 2022

A 197. Anna-bál szépe Kemecsei Anna Viktória (középen), jobbra az első udvarhölgye, Zelana Zóra, balra a második udvarhölgye, Janovszki Csenge – Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A bál első udvarhölgye a miskolci Zelana Zóra, aki 19 éves, és születésnapi ajándékként kapta a báli belépőt.

A második udvarhölgy Janovszki Csenge lett. A 17 éves bálozó a Komáromhoz közeli Nagyigmándról érkezett. Szereti a népzenét, sőt népi énekesnek készül.

A bál szépe az aranyalma mellett egy modernizált Viktória-mintás herendi vázát, udvarhölgyei Rothschild- és Apponyi-mintásat kaptak ajándékba.

Az Anna-bálon a résztvevők közül hagyományosan a közönség szavazza meg a legszebb 15 lányt, akik közül végül a zsűri választotta ki a bál szépét és két udvarhölgyét.

Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Balatonfüreden, a Horváth-házban, Szentgyörgyi Horváth Fülöp János fogadójában a házigazda leányának tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg leendő férjével, Kiss Ernő huszár főhadnaggyal, aki később az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok-vértanúja lett. Emlékére 2003 óta minden évben átadják az őt ábrázoló herendi porcelán huszárszobrot egy olyan embernek, aki sokat tett és tesz Balatonfüred kultúrájáért és szellemi életéért. Idén ezt a díjat Eperjes Károly színművész vette át.

(MTI / annabal.hu)

Kiemelt kép: illusztráció, MTI/Vasvári Tamás

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top