nlc.hu
Szabadidő

Brutálisan népszerűek lettek a közösségi kertek

Az elszállt élelmiszerárak miatt brutálisan népszerűek lettek a közösségi kertek

A dráguló élelmiszerárak miatt sok helyen várólistás a bejutás.

A dráguló élelmiszerárak következményeként rendkívüli mód megnőtt az érdeklődés a közösségi kertek iránt. A budapesti közösségi kertek zömében immáron városlistás a tagfelvétel – vette észre a Metropol.

üvegházas kertészkedés

Fotó: Pixabay

Korábban azok, akik arra adták a fejüket, hogy ilyen módon termeljenek zöldségeket és gyümölcsöket, elsősorban a klímaváltozás miatti aggodalomból tették, vagy azért, mert szerettek volna tudatosabban táplálkozni. Az újonnan csatlakozók körében azonban az elsődleges szempont a spórolás és ez nem is meglepő. Jelentős összegeket tud ugyanis megtakarítani havonta az, aki ügyesen forgatja a kapát. Az ágyásokban gyakran termelt élelmiszerek ára ugyanis az elmúlt években a következő módon változott:

· Paradicsom: 584 Ft/kg – 889 Ft/kg

· Paprika: 697 Ft/kg – 1180 Ft/kg

· Uborka: 529 Ft/kg – 704 Ft/kg

· Vöröshagyma: 298 Ft/kg – 329 Ft/kg

A spórolás mértéke, a termények mennyisége függ a kert és az ágyás méretétől, az időjárástól és az évszaktól. Van, aki el is ad, van, aki csereberél, de van olyan is, aki az egész családja számára megtermeli ilyen keretek közt a zöldséget.

Kormos Péter, a Zöldpalota Kert megbízott vezetője a Metropolnak arról beszélt, a 6,5 négyzetméter alapterületű magaságyások csak alaptapasztalatok szerzésére alkalmasak, főleg, ha vegyesen kerülnek bele konyhakerti növények. Ilyenkor a megtermelt termények csak kiegészítői lehetnek egy háztartás éves fogyasztásának. Egészen más a helyzet viszont monokultúra kialakításánál (egyféle, pl. csak paradicsom ültetése). Ezzel ugyanis már megoldható nyári időszakban egy család teljes ellátása is. Fűszernövények termesztésével egy kisebb közösség is ellátható ekkora területről.

Nemrég az nlc.hu összefoglalót készített arról, milyen módszerekkel próbálnak spórolni az élelmiszereken a magyar pályakezdők az árrobbanás közepette. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top