nlc.hu
Szabadidő

JK Rowling új szereplőjét transzfóbiával vádolják meg

JK Rowling új könyvének szereplőjét transzfóbiával vádolják meg

A Harry Potter írója tagadja, hogy a transzfóbiával megvádolt, majd meggyilkolt karakterének köze lenne a valódi élethez.

Mély nyomott hagyott a Harry Potter írójában a transz közösséggel vívott háború az elmúlt években. Legalábbis erről tanúskodik JK Rowling legújabb könyvének cselekménye. A The Ink Black Heart (A tinta fekete szív) című regényben ugyanis szerepel egy nő, aki gyilkosság áldozata lesz röviddel azután, hogy transzfóbiával vádolják meg – számolt be az Unilad.

 

JK Rowling

(Fotó: Stuart C. Wilson/Getty Images)

A szóban forgó szereplő egy Edie Ledwell nevű youtube-os tartalomkészítő, akinek a rajongói ellene fordulnak miután a munkáját transzfóbnak titulálják. Ledwell végül egy londoni temetőben köt ki, ahol agyonszurkálják.

Mint ismert, Rowling – aki Robert Galbraith álnéven írta a mostani regényt – több ízben is összetűzésbe került a transz közösséggel. Legintenzívebben 2020-ban került össztűz alá, miután kifogásolta, hogy egy cikkben úgy fogalmaztak, „emberek, akik menstruálnak”, ahelyett, hogy használták volna a „nő” szót, hogy ezzel elkerüljék a transzneműek érzéseinek megsértését.

A szerzőnő az elmúlt években több ízben is visszautasította, hogy transzfób lenne, nem rejtette azonban véka alá, hogy vannak olyan elemei a a szexualitás és gender körüli vitának, amikkel egyáltalán nem ért egyet.

Az indulatok odáig eszkalálódtak, hogy idén év elején transzjogi aktivisták megosztottak a közösségi médiában egy általuk készített fotót Rowling skóciai otthonáról, mivel úgy érzeték, az írónő nem támogatja eléggé a tanszneműek egyenjogúságát. Januárban azonban a helyi hatóságok jelezték, hogy az általuk összegyűjtött adatok alapján nem történt semmilyen bűncselekmény.

Az írónő  Graham Norton  rádiós műsorában nemrég arról számolt be, hogy a regényben szereplő eseményeknek semmi köze az említett incidenshez és, már jóval korábban kitalálta Edie Ledwell történetét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top