nlc.hu
Szabadidő

Nők és férfiak aránya a Földön 2050-ben

2050 után többségben lesznek a nők a Földön

Jelenleg még több a férfi a bolygón, de 2050-re ez megváltozik.
Sétáló tömeg az utcán

Most nagyjából 44 millióval több férfi él a bolygón, mint nő, de az ENSZ becslései szerint 2050-re ugyanannyian lesznek, utána pedig többségbe fognak kerülni a nők – írja 444 a Pew Research Center által bemutatott demográfiai trendek alapján.

A szakemberek csökkenő születésszámra és növekvő élettartamra számítanak. A Föld lakosságának medián életkora harminc év múlva eléri a 35 évet, jelenleg ez csupán 30, 1950-ben pedig 22 volt.

A férfiak annál inkább többségben vannak, minél nagyobb arányt tesznek ki a fiatalok. Például azért, mert több kisfiú születik, mint kislány, ráadásul egyes társadalmakban még mindig előfordul, hogy az újszülött kislányokat nem hagyják életben, illetve nagyobb eséllyel végeznek abortuszt, ha kislány a születendő baba. De még a fejlett országokban is jellemző, hogy a nők kevésbé férnek hozzá az egészségügyi ellátáshoz, és nagyobb eséllyel halnak meg, akár a szülés körüli komplikációk miatt.

Ugyanakkor a nők általában tovább élnek a férfiaknál, ezért van az, hogy a 65 évnél idősebb népesség többségét, 56 százalékát nők alkotják. Európában és Észak-Amerikában még magasabb, 59 százalékos ez az arány.

Magyarországon jelenleg körülbelül 52 százalék a nők aránya a teljes társadalmat nézve. 

(Kiemelt kép: Unsplash/mauro mora)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top