Szabadidő

Létezik olyan, hogy valakinek túl sok könyve van otthon?

A kevesebb sokszor a könyvespolcon is több.

Létezik olyan, hogy valakinek túl sok könyve van otthon?

Napjainkban egyre többen vallják, hogy egy tárgyakkal telezsúfolt lakás nem csak fenntarthatósági szempontból problémás, de pszichikailag is megterhelő lehet.

A minimalizmusnak nevezett irányzat hívei igyekeznek megválni mindentől, ami valójában nem okoz örömöt: az egyik kihívásban például mindössze 100 tárggyal kell élni egy éven át.

Marie Kondo és a 30 könyv legendája

Napjaink talán legismertebb minimalistája Marie Kondo, aki saját otthonában harmincra redukálta a könyvek számát.

Sokan úgy értelmezték mindezt, hogy ezzel az ideálisan otthon tartandó könyvek számát is megadta – de erről szó sincsen!

Mint egy nyilatkozatában elmondta, mint mindig, most sem a konkrét szám a lényeg, hanem hogy megváljunk azoktól a könyvektől, melyek nem nyújtanak élvezetet.

Tanácsok a válogatáshoz

Azt, hogy melyik könyvektől érdemes megválnunk ez alapján, nem mindig könnyű eldönteni. Ellenérv mindig lesz – például mi van, ha változik az ízlésünk? – de meg kell értenünk, hogy annak is ára van, ha mindenhez ragaszkodunk: a zsúfolt lakás.

Ha bizonytalanok vagyunk, először dobozba is kerülhetnek a kiválogatott könyvek. Írjuk rá a dátumot, s tegyük a pincébe/padlásra. Egy év lejártával nézzük meg, hány könyvet kérnénk el a dobozból, ha mondjuk egy barátunknál lennénk lakásvásáron – meg fogunk lepődni, milyen keveset!

Létezik olyan, hogy valakinek túl sok könyve van otthon?

Új élet vár

Ha megvan, mi az, amire nincs szükségünk, már csak egy dolog van hátra: keressünk új gazdákat könyveinknek – olyanokat, akik velünk ellentétben örömüket lelik bennük.

Az antikváriumok közismert megoldást jelentenek, de sokszor limitált, hogy milyen könyveket vesznek át. Az ismerősök körében is meghirdethetjük a könyveket, de ez nagyon időigényes is lehet.

Egyszerű és teljes körű megoldást jelenthetnek ugyanakkor az ingyenes könyvcserepontok, melyeket ma már az ország egész területén megtalálhatunk.

A független, sokszor állandó felügyelettel nem rendelkező kisebb helyszínek mellett már 10 fedett, egységes megjelenésű Bookline Lapozó is várja az érdeklődőket és a könyveket – az ingyenes pontok teljes listáját ezen az oldalon lehet megtekinteni.

Már csak arra kell ügyelnünk, hogy csak olyan cserekönyvet válasszunk, amit utóbb tényleg el is olvasunk…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top