nlc.hu
Szabadidő

Disney mesék félelmetes eredetijei

Ezeknek a Disney-meséknek az eredetije félelmetesebb, mint bármilyen horror

Ha Walt Disney-ék nincsenek, hogy cukormázzal öntsék nyakon a következő meséket, akkor nagyon máshogy alakult volna a gyerekkorunk.

A legtöbbünk gyerekkorát meghatározták a klasszikus tündérmesék és Disney-filmek, amik igazi elvarázsolt világokba kalauzoltak minket. Miközben azonban ezeket csillogó szemmel néztük és hallgattuk, fogalmunk sem volt róla, milyen sötét eredete van a legtöbb mesének, amit Walt Disney-ék feldolgoztak. Még jó, különben nem lett volna egy nyugodt éjszakánk sem! Persze felnőttként már tisztában vagyunk vele, hogy többek között a Grimm fivérek történetei nem olyan habos-babos cukiságok, mint amilyennek gyerekként megismertük őket. Van viszont még jó néhány mese, aminek nem is sejtetted a félelmetes eredetét. Mutatjuk, mik ezek!

Hófehérke

A Disney első egész estés játékfilmje meglehetősen nagyban eltér a forrásától. Az eredeti Grimm-mesében jóval több gyilkossági kísérlet volt, amiket némi kannibalizmussal is megfűszereztek (Szerinted miért kellett a Gonosz Királynőnek Hófehérke szíve? Nem, nem csak azért, hogy megbizonyosodjon a haláláról…), de most fókuszáljunk a mese végére. Ebben Hófehérke és a Herceg összeházasodnak, amire a Királynő is elmegy, puszta féltékenységből. Mikor a Herceg meglátja őt, megparancsolja, hogy tegyenek rá vörösen izzó vascipőket, amikben addig kell táncolnia, míg meg nem hal… Csak szerintünk olyan ez, mint egy Fűrész-eredettörténet?!

Csipkerózsika

Ez is egy igazi Disney-klasszikus, hasonlóan para eredetivel. Az adaptáció ezúttal Giambattista Basile történetét dolgozza fel, és ha szerinted már az is kicsit visszás, hogy az alvó hercegnőt csókolja meg a herceg, akkor nem készültél fel arra, ami az író verziójában vár rád. Ebben ugyanis a(z eredeti mese szerint) Király nem kelti fel szíve hölgyét az igaz szerelem csókjával, hanem inkább teherbe ejti az alvó királylányt, aki az ikrei születésére ébred fel kilenc hónappal később. A (már egyébként házas) Király erre visszatér és feleségül veszi a lányt. Ha kitalálod, mi lehet ennek a történetnek a tanulsága, akkor 10 pontot adunk a Griffendélnek…!

Pán Péter

Pán Péter történetét sokféleképpen lehet értelmezni, amik elég nagy része meglehetősen sötét – ez nem kis részben annak köszönhető, hogy Péter nagy előszeretettel rabolja el újra és újra a Darling család tajgait. Az eredeti mese azonban még ennél is tovább megy: ebben Péter egy hidegvérű gyilkos. J. M. Barrie Pán Péter és Wendy című történetében arról van ugyanis szó, hogy Sohaország szigetén az Elveszett fiúk számra állandóan változik. Hogy miért? Mert ha túl gyorsan – vagy egyáltalán – felnőnek, akkor Peter megritkítja a csapatot. Azaz: meggyilkolja őket.

Pinokkió

A Pinokkiót nem kell bemutatnunk: biztosan ismered a rajzfilmet, és még az is lehet, hogy a nemrég megjelent élőszereplős verzióba is belefutottál már a Disney+-on. Csakhogy van egy apró részlet, ami tutira nem lesz ismerős. Mert a szerintünk egyébként is kicsit ijesztő mese minden eddiginél durvábban ért véget Carlo Collodi eredeti történetében: Pinokkió ebben a sztori végén meghal. Ráadásul nem is akárhogy: a rossz viselkedése miatt felakasztják. Elég erős üzenet a jó magaviseletről…Ha minket kérdezel, jobb is, hogy a Disney változtatott rajta!

Pinokkió

Fotó: Getty Images/ Mike Kemp

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top