nlc.hu
Szabadidő

A Corn Kid és a Miami Boys Choir sikere a TikTokon

Előkerült egy 15 éves videó, amiért most megőrülnek a netezők

Az utóbbi időszak két legnagyobb szenzációja a kukoricáért rajongó kisfiú és a Miami Boys Choir nevű zsidó fiúkórus. Több millióan rajonganak értük a TikTokon, ami egy internetes platformon bőven elég ahhoz, hogy a gyerekek kizsákmányolásáért aggódjunk. Szerencsére azonban ők azok, akik úgy tűnik, csak a pozitív oldalát tapasztalják meg a netes hírnévnek.
Corn Kid, Tariq

Az elmúlt néhány hónapban a szokásos trendek mellett egymás után két teljesen váratlan videó söpört végig a TikTokon, és mindkettőben gyerekek kerültek a fókuszba. A Miami Boys Choir nevű zsidó fiúkórus és a Corn Kidnek keresztelt Tariq, akinél jobban még soha senki nem szerette a kukoricát, elementáris erővel hódította meg a TikTokot és a felhasználók szívét. A felvételekben nincs túl sok közös pont: az egyik egy fiúkórus fellépése, a másik egy csöves kukoricáért rajongó kissrác, az viszont mindkettőről elmondható, hogy őszinte, mérhetetlenül aranyos és szívmelengető. Illetve, miután a Tariq-kal készül interjú először lett virális, a lelkendezéséből dallamos remixet készítettek – így a fülbemászó hangzás újabb közös vonás lehet a gyerekprodukciók között.

A két videó közvetlenül egymás után került a TikTok csúcsára, a nyár végén szenzációvá vált, #cornkid címkével megjelölt tartalmak több, mint 400 millió, a trónt szeptemberben elfoglaló #miamiboyschoir hashtaggel ellátott TikTokok majdnem 200 millió megtekintésnél járnak. A felhasználók minden irónia nélkül élvezik a fiúkórus számát és Tariq kukorica-szeretetét: duetteznek a videókkal, azok hangját felhasználva elkészítik a saját TikTokjaikat, a zenéket pedig már a Spotify és a hozzá hasonló oldalakon is ronggyá hallgatták. A Miami Boys Choir élő előadását alig egy hete töltötték fel, és már 700 ezren játszották le az It’s Corn című dalt, vagyis az a bizonyos remix pedig már a 9 milliós határ közelében mozog.

@recesstherapy

Children of the… corn? 😂 🌽 #recesstherapy #corn #cornisgood #fyp #favorite

♬ original sound – Recess Therapy

Az elsöprő siker persze felveti a kérdést: biztosan jót tesz ezeknek a gyerekeknek, ha netes szenzáció válik belőlük? Megértjük az aggodalmad – többen így vannak ezzel a netezők közül. És ez egy abszolút jogos reakció, visszatekintve a korábbi hasonló példákra. Emlékszel például a Damn Daniel mémre? (Ha nem, ITT felidézheted a klipet.) A videót készítő srácok, Joshua Holz és Daniel Lara ugyan kaptak egy rakás ingyen cipőt, vendégek voltak Ellen DeGeneres talk show-jában, ugyanakkor sok bizarr következménye lett annak, hogy virálissá vált a poénkodásuk: feltörték a fiókjaikat, Josh házát pedig megszállták a rendőrök, miután egy idegen (hamisan) elterjesztette róla, hogy egy AK-47-essel lelőtte az anyját… Emellett gyakori, hogy a gyerekek hiába lepik el az internetet, mindenki kizsákmányolja őket és nyerészkednek rajtuk, miközben ők egy fillért nem látnak belőle, és életük végéig furán megbélyegzik őket. Úgy tűnik azonban, Tariq-kal és a Miami Boys Choir tagjaival kapcsolatban nem kell ilyenektől tartanunk…

@miamiboyschoir

🗣🗣🗣🗣 after 40+ years of performance excellence, here were 4 soloists who helped usher in big changes for the Miami Boys Choir – the beginning of the Gen-Z generation of MBC’s worldwide fans and followers (2008-2012) #vocals #solo #performance #israel #ישראל #מוסיקה #music #jewish

♬ original sound – Yerachmiel Begun and MBC

A kukoricanagykövet és felelősségteljes szülei

Lassan két hónapja, hogy Tariq-ból (akinek nem ismerjük a vezetéknevét) Corn Kid és egyúttal világszenzáció lett. A kisfiú az utcán majszolta a kedvenc kajáját a nagymamája társaságában, amikor a Recess Therapy nevű Instagram-oldalt készítő Julian Shapiro-Barnum megszólította őt. Ebben nincs semmi különös: az oldalnak pont az a specialitása, hogy gyerekkel közölnek cuki interjúkat (természetesen szülői/gondviselői beleegyezéssel). Csakhogy Tariq-ban volt valami különleges, ami miatt nem győzött olvadozni rajta a net. Az 5-6 éves kisfiúnak hiányzik elől egy foga, mégis harsogva harapdálja a kezében tartott grillezett csöves kukoricát, illetve meglepően választékosan és sajátságosan fogalmazza meg, miért ez a legjobb dolog a világon.

Amióta megtudtam, hogy a kukorica valódi, nagyon ízlett. És amikor kipróbáltam vajjal, minden megváltozott!

 – kezdi, és mikor Shapiro-Barnum megkérdezi tőle, hogy milyen kedvenc dolgai vannak még, így folytatja: „Számtalan játékot szoktam játszani: bújócskát, fogócskát, de lávaszörnyeset soha. De leginkább a kukorica a kedvencem. Nem tudnék ennél szebb dolgot elképzelni!” Hogy hogyan írná le valakinek a kukoricát, aki még soha nem evett? Erre is fantasztikus választ kapunk: „Egy nagy csomó dudorral. Abban van a lé. Ez a rész az, ami miatt a leginkább szeretem a kukoricát.” A tetejében pedig búcsúzóul még egy szójátékot is elsüt, miközben a nagymamája a háttérben nevet:

„Legyen kukorica-tasztikus napotok!”

Az augusztus 4-én kikerült eredeti videó az Instagramon több, mint 2 millió lájknál, a Youtube-on pedig majdnem 8 millió megtekintésnél jár. Ezt remixelte az a The Gregory Brothers nevű banda, akik @schmoyoho-ként futnak a TikTokon. A dal gyakori aláfestő zenéje lett az appra feltöltött klipeknek, és saját trendet is teremtett, melyben az emberek a saját kedvenceikért rajonganak.

A The Gregory Brothers felel a Corn Kid-et megelőző trend-hangért a TikTokon: a Stranger Thingsből Eddie egy jelenetét zenésítették meg Chrissy, Wake Up címmel, amit ide kattintva meghallgathatsz. Ez a dal már 21,5 millió lejátszásnál tart Spotify-on, a TikTokon pedig majdnem 2 milliárd megtekintésnél.

@schmoyoho

intro song for any meal/snack with corn 🌽 – from iconic interview on @doingthings

♬ It’s Corn – Tariq & The Gregory Brothers & Recess Therapy

Tariq netes hírneve pedig elég kiszámíthatóan folytatódott: szerepelt egy Chipotle reklámban, meghívta őt Drew Barrymore a talk show-jába, és még egy Cameo – ahol az emberek fizetnek a hírességeknek személyre szabott üzenetekért – oldalt is indított és 220 dollárt kér videónként. Kevin Bacon akusztikus feldolgozást készített a tiktokos dalról, Dél-Dakota – Amerika legnagyobb kukoricatermesztő állama – kormányzója pedig kinevezte Tariqot a kukorica-nagykövetüknek.

@kevinbacon

I can’t imagine a more beautiful thing #itscorn #corn 🌽

♬ It’s Corn – Tariq & The Gregory Brothers & Recess Therapy

Azonban már Shapiro-Barnum maga is mindent megtesz azért, hogy megvédje Tariq-ot és a magánszféráját, ahogy a szülei is. Édesanyja, Jessica direkt beszélt az iskola igazgatójával, aki „rögtön tudta kiről van szó. Igazán tiszteletben tartják a kérésemet, ami a fiam magánéletét illeti”. A nő a New York Timesnak azt is elmondta, hogy az iskolaév kezdetével felfüggesztette a kissrác Cameóját, és nem is tervezi újraindítani, mert Tariq oktatása a legfontosabb számára. Emellett hangsúlyozta, hogy a fia szereplése csak addig tart, amíg azt a gyerek élvezi: „Ha van kedve valamihez, akkor abba belemegyünk. Ha épp nincs hozzá hangulata, akkor nem. Nem erőltetünk semmit.”

@moviemaniacs

Corn Kid makes red carpet debut. #cornkidinterview #cornkid #redcarpet #celebrity #celebrities #disney #disneyplus #pinocchio

♬ It’s Corn – Tariq & The Gregory Brothers & Recess Therapy

A felnőtt gyerekszenzációk

Látszik tehát, hogy Tariq jó kezekben lesz. De mi a helyzet a Miami Boys Choir 9-12 éves tagjaival, akik közül a szólistáknak a nevét és a szülővárosát is megismerte az internet? A helyzet az, hogy a néhány hete a TikTokon keringő videó már 15 (!) éves, a felvételen szereplő fiúk pedig már mind felnőtt emberek. A Miami Boys Choir sem most indult hódító útjára: a fiúkórust 1977-ben alapította Yerachmiel Begun Miami Beachen, majd a férfivel együtt a kórus is áttelepült New Yorkba. Begun fia regisztrálta a Miami Boys Choirt a TikTokra, ahová kiposztolt néhány felvételt az együttes fellépéseiről. Kezdetben nem igazán sikerült kitörniük a zsidó közösség keretei közül, ám ekkor érkezett a néhány hét alatt ikonikussá vált videó, ami mára már majdnem 9 millió megtekintésnél jár. Ezt követte egy mémes TikTok-oldal által a fellépés második feléről megosztott klip, ami – ugyan picit kevésbé népszerű, de – lassan eléri a 4 milliós nézettséget. Az előadás tehát futótűzként égette fel az appot, olyannyira, hogy voltak napok, amikor képtelenség volt szabadulni tőlük, mert minden második videó az ember For you (azaz a neked ajánlott) oldalán őket mutatta, rájuk reagált, a koreográfiát utánozta, vagy az általuk előadott Yerushalayim (vagyis Jeruzsálem héberül) című daluk szólt a háttérben.

@quicktalk_on_tiktok

I shouldnt be this excited for this exra footage! 😂 #jewishtiktok #miamiboyschoir #boyschoir #choir #jewish @Steve Carell fan

♬ original sound – QuickTalk_on_TikTok

A dalnak nemcsak a címe, a teljes szövege héberül van, tehát azt gondolnánk, hogy egy egészen specifikus réteget képes csupán megszólítani. Ekkor viszont, mint kiderült, hatalmasat tévednénk. A zsoltárok könyvének egy részletét a zsidó fiúkórus olyan magával ragadóan lendületes és kifejezetten bulizós számmá varázsolta, hogy a TikTokozók dallamtapadást kaptak, és viccelődve K-popnak (kóser popnak) keresztelték a műfajt. És bár mindkét felvételen azonosították a szólistákat, csak az eredeti poszt négyesét (Binyomin és Akiva Abramowitz, Yoshi Bender és David Herskowitz) kapta fel a net. A felhasználók pedig kiválasztották a maguk kedvenceit (nálunk egyértelműen David a nyerő, de a második videóban felbukkanó Bent is nagyon szeretjük).

  • „Miért függtem rá ennyire?”
  • „Fogalmam sincs, miről énekelnek, de David odatette.”
  • „Nem vagyok biztos abban, miről szól a dal, de nagyon üt.”
  • „Észre sem veszitek, de Binyomin a legnagyobb király.”
  • „Beszélek héberül? Nem. Ismerem ennek a számnak a szövegét? Szintén nem. De ezt énekelem mindennap? Abszolúte.”
  • „Bárki bármit mond, Yoshi tökéletesen megalapozta a dalt.”
  • „A Yoshi és David kombó mennyei.”
  • „A gyerekeimnek azt mondom, ez volt a One Direction.”
  • „Mind nagyon jók, de senki sem veheti fel a versenyt David színpadi jelenlétével.”
  • „David legyőzhetetlen.”

A fenti kommentek alapján nem meglepő, hogy David lett a kórus szupersztárja, a tiktokozók pedig a Miami Boys Choir hivatalos oldalától egyszerűen követelik a David-kontentet: egyedül ezek a videók teljesítenek 1 milliós nézettség felett. David azóta szintén csatlakozott a platformhoz, elkészítette a maga posztját, amit már most 6 millióan tekintettek meg. A csapat nevében azonban nem ő, hanem Binyomin nyilatkozott az NBC-nek:

Soha nem kaptunk még ekkora elismerést. A tény, hogy a világ minden táján szeretik, pedig nem is értik a nyelvünket…Még mindig próbálom feldolgozni.

@davidhersko

#duet with @miamiboyschoir #vocals that outfit though… #mbc #miamiboyschoir #jewish #jewishtiktok

♬ original sound – Yerachmiel Begun and MBC

(Forrás: Time, New York Times, The Atlantic)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top