nlc.hu
Szabadidő

Elhunyt magyar hírességek mesterséges intelligenciával létrehozott portréi

Így néz ki a 75 éves Máté Péter: mesterséges intelligenciával keltettük életre elhunyt hírességeinket

Összegyűjtöttük a portréit azoknak, akikre felnéztünk, akik az elmúlt évtizedekben hunytak el, és akik az életkorukat nézve ma is köztünk lehetnének. A többit rábíztuk az algoritmusra.

A közösségi oldalakon millióan osztják a képsorozatokat, amelyek azt mutatják meg, hogy néznének ki az elhunyt hírességek, ha nem veszítettük volna el őket túl korán. Úgy döntöttünk, elkészítjük ennek magyar megfelelőit: összegyűjtöttük a portréit azoknak, akik ma is köztünk lehetnének. Majd odaadtuk a képeket a különböző appokban, weboldalakon és Photoshop-kiegészítőben található mesterségesintelligencia-algoritmusoknak, megadva nekik a születési évüket. Az utóbbi években döbbenetes fejlődésen átesett MI pedig elképesztően ügyes munkát végzett: fotorealisztikus képet rajzolt a 64 éves Zámbó Jimmyről, a 62 éves Kaszás Attiláról és az 58 éves Albert Györgyiről.

Nem gondoljuk, hogy tiszteletlenek lennénk. Ellenkezőleg: mire jó ez a lenyűgöző technológia, ha nem arra, hogy emlékezzünk a segítségével – és emlékeztessünk mindenkit –, hogy kik voltak ők?

Hofi Géza

Az iskolateremtő, a rendszerváltás előtti Magyarországot kulturálisan és közérzetileg szó szerint karban tartó humoristát 2002. április 10-én hajnalban érte a halál álmában. Húsz évvel később – idén tavasszal – az özvegyével beszéltünk arról, milyen ember volt Hofi Géza. Most 86 éves lenne.

Hofi Géza

Hofi Géza

Zámbó Jimmy

A kilencvenes évek legnépszerűbb magyar előadójának halála beleégett a magyar köztudatba: 2001. január másodikán fegyverével vagánykodva véletlenül főbe lőtte magát. 64 éves lenne.

Zámbó Jimmy

Zámbó Jimmy

Molnár Csilla

1986-ban felfoghatatlan tragédia volt az akkor 17 éves szépségkirálynő öngyilkossága. Ma már sokkal jobban értjük, mit tesz az emberrel a szűnni nem akaró nyomás, a tárgyiasítás és az, ha valakit szájára vesz a bulvármédia. 53 éves lenne.

Molnár Csilla

Molnár Csilla

Máté Péter

Sosem tudjuk meg, hogy nézne ki a magyar popkultúra, ha nem vesztettük volna el a legszomorúbb számok szerzőjét és előadóját, de az biztos, hogy egész másként, mint ahogy most kinéz. 1984. szeptember 8-án még fellépett, másnap váratlanul elhunyt. 75 éves lenne.

Máté Péter

Máté Péter

Fehér Miklós

A kiváló válogatott labdarúgó, Fehér Miklós halála az egész országot megrázta. Meccs közben, hirtelen hunyt el egy sárga lap után; klubja, a Benfica visszavonta a 29-es mezt, azt azóta sem viselheti senki más. 43 éves lenne.

Fehér Miklós

Fehér Miklós

Kun Péter

Sing Sing, Pokolgép, Edda Művek: mind hálásak lehetnek a klasszikus műveltségű, tökéletesen játszó gitárzseninek. (A színpadi jelenlétről és a kisfiús sármról nem is beszélve.) Épp Edda-tábort tartottak, amikor – a hivatalos jelentést idézve – Yamaha gyorsasági motorjával Velencén, a 7-es főút 47-es kilométerkövénél, halálos kimenetelű közlekedési balesetet szenvedett. 54 éves lenne.

Kun Péter

Kun Péter

Bubik István

A Hídemberben és a Napfény ízében nagyon fontos szerepe volt, Forrest Gumpnak és Rockynak „csak” a hangját adta, és akkor a majd’ száz színházi bemutatóról még nem is beszéltünk. 64 éves lenne.

Bubik István

Bubik István

Kaszás Attila

Pályája csúcsán, épp a 12 dühös ember című darabra készülve esett össze a legendás színész. A kórházban nem tudták megmenteni. Kislánya már a halála után született meg. 62 éves lenne.

Kaszás Attila

Kaszás Attila

Cserháti Zsuzsa

Nem csak a legsikeresebb és legfontosabb női előadója a táncdalfesztiválok hőskorának, hanem Kovács Kati mellett az egyetlen, akinek sikerült a nagy visszatérés a 90-es években. Ennek a második karriernek a csúcsán halt meg 2002-ben. 74 éves lenne.

Cserháti Zsuzsa

Cserháti Zsuzsa

Déri János

Még sehol sem volt a kereskedelmi média, amikor ő már pontosan tudta, mit jelent a szórakoztató kifejezés. Ő mutatta meg, hogy mit jelent úgy kikapcsolódni, hogy közben tanul az ember. (A pocsék áruk fórumára mindenki emlékszik, ugye?) 71 éves lenne.

Déri János

Déri János

Ternyák Zoltán

Mondtak róla sok mindent, őrült művész, furcsa szerzet, ígéretes színész, aki elissza a tehetségét, de zsenialitásához soha kétség sem fért. Sosem fért be a fősodorba – igaz, szerencsére nem is próbálkozott kitartóan –, a színházakban klasszikus darabokban is játszott, de filmszínészként mindig az alternatív utat választotta. Még eljátszotta a rendszerváltás utáni magyar filmek egyik legjobbjának főszerepét (Felhő a Gangesz felett), majd kómába esett és másfél év után elhunyt. 59 éves lenne.

Ternyák Zoltán

Ternyák Zoltán

Flipper Öcsi

Fenyő Miki és Dolly Roll ide vagy oda, a 80-as években ő volt A Magyar Rock and Roll és kész. Ennek megfelelően fékezhetetlen, hedonista zseni volt. 60 éves lenne.

Flipper Öcsi

Flipper Öcsi

Albert Györgyi

Utolsó éveiben a bulvársajtó kedvenc témája volt az ő élete és botrányai, így sokan igazságtalanul elfelejtik, milyen rutinos, határozott és az interjúalanyaira őszintén kíváncsi riporter volt ő. Arról nem is beszélve, hogy kis túlzással az egyedüli nőként vitte át a magyar médiát a rendszerváltáson, és mutatta meg, hogy a közmédia igenis lehet érdekes és szórakoztató. 58 éves lenne.

Albert Györgyi

Albert Györgyi

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top