nlc.hu
Szabadidő

Újrahasznosítás sörfesztivál módra

Videó, amit egyikünk sem akart látni: 29 másodperc a sörfesztivál pultjából

Minden valaha volt és leendő vendég félelmeit testesíti meg ez a 29 másodperc. Avagy mi kerül a tányérra, poharunkba, amit jóhiszeműen megveszünk?
Sörcsapok

A két év kihagyás után újra megrendezett Oktoberfestnek már vége, és ahogy az lenni szokott a nagy fesztiválok után, aki ott volt, igyekezett jól érezni a magát, a közvélemény meg huhog a fesztiválárakon. Megtörtént ez idén is, most éppen három korsó sör és két adag biokacsa számlája okozott felhördülést a német sajtóban.

A videó felirata szerint a helyszín az idei Oktoberfest egyik kisebb sátra, a Wildstuben. Szól a muzsika, ritmusra mozog a felszolgáló is, míg a csapos a legnagyobb lelki nyugalommal poharazza össze a kiöntésre érdemes, túlfolyt sörmaradékot.

Az internetre kikerült videó itt megnézhető.

Az így összelocsolt, megfáradt sör bizony a fesztiválon korsóba (bajorul Maß-ba) kerül, de csupán eddig tart a videó, a továbbiak már nem látszanak, mi lesz a sorsa a higiéniai és kulináris elvárások alatt teljesítő „újrahasznosított” sörnek. Az öt nappal ezelőtt felkerült videó alatt mintegy 1600 ember poénkodik, szörnyülködik és vitatkozik a látottakon.

A pultos mellett felhozott legerősebb érv, hogy eldugult a lefolyó, és csak így szedte össze a felesleges sört a végleges kiöntés előtt.

Kíváncsiak voltunk egy sokat látott vendéglátós véleményére. A jelenleg Ausztriában dolgozó felszolgáló így kommentálta a látottakat:

„A ’90-es évek óta vendéglátózom, de olyat még nem hallottam, hogy a sörtől eldugulna a lefolyó” – mondta nevetve.

„Jól látható, hogy olyan korsóba gyűjti a lefolyóból a sört, amilyet később odaad a pincérnek, hogy kivigye az asztalhoz.”

„Köztudott, hogy a sört szén-dioxiddal szépen újra lehet habosítani vagy szódával felspriccelni, így a régi sört is el lehet adni újként, ha jól le van hűtve. Mindkét módszer a pult gazdaságos működését segíti elő”

– tette hozzá ironikusan.

Akkor kerül ennyi kifolyt sör a gyűjtőtálcára és a lefolyóba, ha gyorsan csapolják a sört, az behabosodik, és le kell szedni a tetejéről kanállal a habot. Értelemszerűen a tálcán gyűlő sör utólagos összeöntése finoman szólva sem korrekt, különösen nem a 13.80 eurós korsónkénti áron, ami több mint 5600 forintot jelent egyetlen krigliért.

Gyönyörködjünk ebben a másik felvételben, ami nem az Oktoberfesten készült, a helyszín nem ismert – a metódus annál inkább.

Ezen a ponton kell megemlékeznünk egy idehaza is ismert jelenségről, amit neveznek törlésnek és csavartnak, valamint asztali bornak is. Az urban legendként élő sztoriknak sajnos sok a szemtanúja: a törlőrongyokból kicsavart, újraértékesített nedűk és a (retkes) pulton kifolyt, pohárba összeterelt borok sajnos nem a képzelet szüleményei.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top