Tudod, hogy melyik szín mit jelöl a kutya pórázán?

nlc | 2022. November 02.
Nemcsak tapintatlanságból nem illik más kutyáját megsimogatni, hanem azért sem, mert lehet, hogy ő nem akarja.

Sajnos még mindig nem vagyunk kellőképpen szocializálva, ha cuki kutyát látunk, ösztönből nyúlunk felé, aminek nem minden esetben lesz szerencsés vége. Az a kutya lehet, hogy harapós, lehet, hogy félénk, lehet, hogy éppen valamilyen feladatot teljesít, ezért kérdezés nélkül szigorúan tilos bármelyiket megsimogatni, mindegy, mennyire aranyos.  

Fotó: Getty Images/Chalabala

Szerencsére a pórázok színével a gazdik pontosan tudnak üzenni arról, milyen temperamentumú ebről van szó, ez már régen nem csak az esztétikum miatt fontos, hanem azért is, hogy jobban megértsük egymást, és tudatosabb kutya-gazdi-járókelő harmóniát alakítsunk ki. Éppen ezért mutatjuk, hogy melyik színnél mire érdemes figyelni.

Citromsárga 

A Yellow Dog Project azzal a céllal indult útjára, hogy jelezze, vannak kutyák, akiknek sokkal nagyobb igényük van a személyes térre, mint másoknak. Ez adódhat abból, hogy félősek, hogy mentettek és nem jól szocializáltak, ismerkednek a környezetükkel, betegek, vagy épp tüzelnek, a lényeg, hogy nem szeretik az idegenek érintését. Úgyhogy ne menj oda, főleg ne kérdezés nélkül, sőt, a kedvencedet se engedd oda, a sárga szín ugyanis nemcsak az emberek, de a kutyapajtik számára is pont erre hívja fel a figyelmet. 

Piros 

A piros pórázzal vagy nyakörvvel sétáltatott kutya nagy eséllyel agresszív, nem szereti az idegenek társaságát, úgyhogy tartsd tiszteletben a gazdája által kinyilvánított kérést, és hagyd őt nyugodtan sétálni. 

Narancssárga 

Ez annak a jele, hogy a kutya a többi eb társaságát nem szereti, de egyébként emberektől szívesen veszi az érdeklődést. Persze minden esetben csak a gazdi beleegyezésével történhet bármilyen interakció! 

Zöld 

Ez a szín zöld utat jelent ember és négylábú számára egyaránt, a kutya barátságos, szívesen vesz minden közeledést, tőle nem kell tartani. 

Fehér 

Ha fehér botot látsz, tudod, hogy látássérülttel van dolgod, ugyanez igaz a kutya pórázára is. Ilyenkor az állat általában nehezen vagy egyáltalán nem lát a szemeire, sok esetben a hallásával is vannak problémák. Ha mégis megengedi a gazdája, hogy megsimogasd, először mindig az orrához tedd a kezed, hogy szagmintát vegyen és tudja, egy idegen lesz az, aki közeledik felé. 

Kék 

Kiképzés alatt álló ebről van szó, aki éppen tanulási szakaszban van, tehát minden váratlan dolog elvonhatja a figyelmét – igen, még egy simogatás is. Vakvezető kutyáknál azért ez általában egyértelmű, viszont lehet, hogy az a kutya rohamfigyelő, vagy más típusú feladatot lát el, úgyhogy ne zavard őt meg ilyen apróságokkal. 

Lila 

Ne etesd a kutyát! Ezt egyébként sem kellene mondani, de a lila kifejezetten azért jelzi ezt, hogy tudd, az a négylábú nem ehet akármit. Lehet, hogy allergiája van, lehet, hogy a súlya miatt diétázik, lehet, hogy más betegségből adódóan szigorú étrenden van, nem tudhatod, úgyhogy egyetlen falatot se csúsztass neki oda, mert akár bele is halhat! 

Exit mobile version