Szabadidő

Láncfűrésztől az okoskapáig

A Godot Intézet újabb meglepetéstárlattal készül a nagyközönség számára.

A november 27-étől, a Godot Kortárs Művészeti Intézetében látogatható Műveljük kertjeinket! című tárlat a festészet mellett kiterjed a térre, és az összes érzékszervünket igénybe veszik a különleges mozgó szobrok, videó munkák, illúziót keltő vetített terek. Mindezekben az ismerős tárgyak sajátos buktai szimbolikája által egy messze nem mindennapi vizuális élményt nyerhetünk.

Láncfűrésztől az okoskapáig

Ehhez fogható, elsősorban a tárlat tartalmi felépítéséhez igazodó, úgynevezett „épített, tematikus” kiállítást tíz éve nem láthatott a hazai közönség Magyarországon. A több mint 1000 m2-es óbudai Godot Intézet tereiben barangolva helyspecifikus installációkat, vagy inkább a szellemünkre és érzékeinkre egyaránt zsigerileg ható jelenéseket láthatunk az élet legfontosabb kérdéseiről, mint az öregedés, a halál, a szakralitás vagy az ember természethez való viszonyulása.

Láncfűrésztől az okoskapáig

A kiállítás címe – Műveljük kertjeinket! – manifesztum, figyelemfelhívás az elmúlásra, és a gondoskodásra, melynek mély értelmét és számtalan árnyalatát a 70 éves Bukta sajátos szemlélettel, finom humorral és talán még több öniróniával mutat be. A művész kifinomult szemével választja ki a vidéki élet, mások számára gyakran jelentéktelennek tűnő mozzanatait, melyek mintha egy magyar földbe ültetett Márquez-regény lapjain bontakoznának ki. Mi ily módon műveljük kertjeinket, miközben bizonyos értékek kivesznek, hagyományok átalakulnak, de a gravitáció és a természet körforgása a földhöz köt. Talán ez lehet a vidék, amely ezennel a fővárosba költözött, és ahol a tányérból kicsorduló paradicsomleves is kihagyhatatlan élménynek ígérkezik.

Láncfűrésztől az okoskapáig

A kortárs magyar képzőművészet legnagyobb hatású, nemzetközi perspektívában is jelentős mestere egy Heves megyei faluban, Mezőszemerén él és alkot. Bukta Imre (1952) többször szerepelt a Velencei Biennálén, kiállított a São Pauloi Biennálén, láthatták a műveit – többek között – a párizsi Pompidou központban, a brüsszeli Bozarban, a szentendrei MűvészetMalomban, a linzi Landesmuseumban, a jyväskyläi Art Muzeumban, a lundi Kunsthallban, a pekingi Millenium Múzeumban. Az első életműkiállítását a debreceni MODEM rendezte 2008-ban. Eddigi legnagyobb tárlata 2012 novemberében nyílt meg a Műcsarnokban.

További információ: https://www.godot.hu/post/bukta-imre-muveljuk-kertjeinket

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top