nlc.hu
Szabadidő

A jövőben tíz szabadnapot vehetnek ki az újdonsült apák

Megduplázták az apai szabadnapok számát, de nem jár teljes pénz rá

Ugyanakkor tovább gyengítették a munkavállalók jogait.

Január 1-től duplájára emelkedik az „apanapok” száma, azaz gyermekük születése után az eddigi öt helyett tíz szabadnapot vehetnek ki a férfiak. A módosítás értelmében azonban a második öt napra már csak a távolléti díj negyven százalékát kaphatják meg – hívta fel a figyelmet a Telex.

Apa a kisgyerekével, aki még csecsemő.

(Fotó: Pixabay)

Az Országgyűlés szerda délután elfogadta a foglalkoztatási tárgyú jogszabályok módosítását célzó törvénycsomagot. 136 képviselő szavazott igennel, 27 nemmel, és 30-an tartózkodtak.

A Telex cikkében felidézte, hogy azért kellett ismét hozzányúlni a Munka törvénykönyvéhez, mert a jelenlegi változat helyenként nem felel meg az uniós irányelveknek. A határidő augusztusban lejárt, de csak novemberben nyújtotta be a kormány nevében Semjén Zsolt a javaslatot.

A késlekedés a kisebbik baj, a Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint a valódi probléma az, hogy a javaslat fontos pontokon még tovább gyengíti a munkavállalók jogait a foglalkoztatókkal szemben.

A MASZSZ nyolc pontban fogalmazott meg éles kritikát a javaslatról. Többek között, hogy az EU szándéka szerint az „apanapoknak” fizetett szabadságnak kéne minősülniük, amelyre a távolléti díj legalább hetven százaléka jár a dolgozónak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top