nlc.hu
Szabadidő

Időkapszulát találtak Murgán

226 éves időkapszulát találtak Tolna megyében

A templomoltár mögött, egy rejtett fülkében bukkantak rá.
murga

Titokzatos kőládát találtak a Tolna megyei Murgán az evangélikus templom felújítása közben – írta meg a TEOL. A lap szerint a ládika egy lezárt fülképen volt és egy emlékkőnek tekinthető, mert a templom építésének befejező éve, 1796 látható rajta.

Balogh Margit, a felújítást koordináló történész elmondta a hírportálnak, hogy a németség templomépítészeti kultúrájából ilyen még nem került elő, ezért egy nagyon különleges leletről van szó.

A kinyitható doboz oldalán a templomépítés befejezési dátuma mellett más feliratok is vannak, többek között a Jeszenszky család neve, akik a török kiűzése után megkapták Murgát.

A történész arról is beszélt, hogy a ládában egy időkapszula található: egy befőttesüvegre hasonlító üvegcse, amiben korabeli pénzérmék és egy papírtekercs lehet. Ezt egyenlőre nem nyitották fel, megvárják vele a szakképzett restaurátorokat, mert nem tudni, hogy a régi tárgyak hogyan reagálnak az oxigénre.

A követ a felújítás befejeztével várhatóan visszahelyezik majd a fülkébe, de befalazás helyett egy átlátszó lap kerül majd rá, hogy a templom látogatói is megcsodálhassák.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top