nlc.hu
Szabadidő

A lápi póc lett az év hala

Gratulálunk, lápi póc! Te vagy az év hala

5805 voksból, a szavazatok 50 százalékának bezsebelésével a lápi pócot választották az év halának a Magyar Haltani Intézet közönségszavazásán.
Lápi póc

A fokozottan védett lápi póc (Umbra krameri) nyerte a Magyar Haltani Intézet közönségszavazását, és ezzel megválasztották a 2023-as év halának. Az 5805 szavazat felét tudhatta magáénak, a legnagyobb ellenfele az ezüstérmet szerző csapósügér (Perca fluviatilis) volt, de neki meg kellett elégednie a szavazatok 38 százalékával. A harmadik helyre szorult és 12 százalékot szerzett selymes durbincs (Gymnocephalus schraetser) nem igazán tudott beleszólni a nagyok versenyébe – írja az RTL.

A lápi póc egy hazánkban őshonos, a Duna vízrendszerében élő, apró, alig 8-10 centiméterre megnövő halfajta, és mivel fokozottan védett, az eszmei értéke példányonként negyedmillió forint. A Kárpát-medencén kívül csak a Duna alsó szakasza mentén és a Dnyeszter torkolatvidékén él. Táplálékát többnyire kisebb gerinctelen állatok, férgek, rákok, puhatestűek alkotják, de apróbb halakat is bekebelez. A növényekkel benőtt, lassan áramló vagy épp az állóvizek jelentik az ideális otthonát. A lápok és mocsarak lecsapolását követően az egykor tömegesen jelen lévő faj jelentősen visszaszorult hazánkban, ma már főleg a tőzegfejtők gödreiben, illetve csatornákban él. A fennmaradásáról és szaporításáról egy fajvédelmi program gondoskodik. 2022-ben még a bodorka volt az év hala.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top