Ebben a sorrendben nézd a Kaleidoszkópot, a Netflix új sorozatát

nlc | 2023. Január 07.
A Netflix új sorozata izgalmas koncepcióval indította az újévet, mi pedig most segítünk eligazodni a Kaleidoszkóp színkavalkádjában.

Ahogy zárta, olyan erősen indította az évet a Netflix a sorozatok terén. A január elsején debütáló Kaleidoszkóp nemcsak azért kelti fel mindannyiunk érdeklődését, mert olyan színészek szerepelnek benne, mint Rufus Sewell, Tati Gabrielle, Giancarlo Esposito vagy Jai Courtney. És nem is azért, mert a bennünk élő Money Heist-rajongó újra kijöhet játszani – hiszen ismét egy nagyszabású rablás sztoriját követhetjük nyomon. Hanem azért, mert egy olyan formabontó sorozatról van szó, amilyennel még nem nagyon találkoztunk.

A Kaleidoszkópban ugyanis – már ahogy az a címéből is következik – kifejezetten fontos szerepet játszanak a színek. Mindegyik epizód egy-egy árnyalatról van elnevezve, ami aztán erősen megjelenik a rész képi világában is. De maga a kaleidoszkóp egyúttal egy olyan szerkezet is, ami össze-vissza kavarja a színeket, hogy új mintákat hozzon létre – és a sorozat maga is erre buzdítja a nézőit. Hogy hogyan? A nyolcrészes széria Fehérre keresztelt fináléján kívül, a Kaleidoszkóp tetszőleges sorrendben nézhető meg. Vagy, ahogy a Netflix fogalmaz: „az epizódok megtekintésének sorrendje befolyásolja a történet, a karakterek és a kérdések, illetve válaszok nézőpontját.” Vagyis minden választás más és más élményt nyújt nekünk.

Ezek után pedig biztos benned is felmerül a kérdés: vajon összesen hány variáció létezik? Nos, ha követed a szabályokat, és a Fehéret meghagyod utoljára, akkor a Vulture számításai szerint 5040 lehetséges sorrend állítható fel a hét maradék epizódból. A szabályszegők pedig, akik a finálét is belekeverik a buliba, 40 ezer 320 módon nézhetik végig a sztorit.

Hogyan áll össze ez az egész?

A különböző színeket akárhogy kevered, értelmes végeredményt fogsz kapni – de ne hidd, hogy ha a Netflix által automatikusan felkínált sorrendet követed, akkor időrendben haladsz a történettel (bár ilyen kombináció is létezik).

„Öt epizód van, ami a rablás előtt játszódik, kettő, ami utána, és aztán érkezik a fehér rész, a finálé” – mutatja be a sorozat összetevőit a Kaleidoszkóp kreátora, Eric Garcia.

„Az elképzelés az, hogy amikor Fehéret nézed, megkapod az igaz válaszokat azokra a kérdésekre, amiket előtte vagy utána tettünk fel. Rájössz mindenki valódi motivációjára. Olyan, mint egy mesterkulcs.”

 

Egyébként nem véletlenül Fehér az utolsó, mindent lezáró epizód címe: ha ugyanis összekevered a részek címeit ihlető színeket, azok együtt fehéret fognak kiadni.

Ugyan nincsen egy „legjobb” módja a Kaleidoszkóp darálásának, azért a Netflix összeállított néhány javaslatot, amiket az alábbi galériában gyűjtöttünk össze neked, ha netán tanácstalan lennél, hol vágj bele.

kaleidoszkóp1

Ha az időrendre mennél rá... (Fotó: Instagram/@Netflix)

kaleidoszkóp2

Tarantino-rajongóknak ez a sorrend lesz a kedvencük. (Fotó: Instagram/@Netflix)

kaleidoszkóp3

Klasszikus detektívtörténetként így vágj bele. (Fotó: Instagram/@Netflix)

kaleidoszkóp4

Nézd a szivárvány szerint! (Fotó: Instagram/@Netflix)

kaleidoszkóp5

Az Orange is the New Black rajongóinak ez a sorrend ajánlott. (Fotó: Instagram/@Netflix)

kaleidoszkóp6

Ebben a sorrendben olyan, mintha a Közönséges bűnözőket néznéd. (Fotó: Instagram/@Netflix)

kaleidoszkóp7

A Netflix saját javaslata szerint így nézd. (Fotó: Instagram/@Netflix)

via

Exit mobile version