nlc.hu
TV-sztárok

Nagy év végi Netflix ajánló

112 (!) új filmmel, sorozattal és realityvel támad a Netflix decemberben

Karácsonyi filmekre vagy egy jó true crime sztorira vágysz? Esetleg türelmetlenül várod a kedvenc sorozataid folytatását? Itt MINDEN decemberben debütáló produkcióról megtalálod az infót!

A Netflix minden hónapban annyi újdonsággal áll elő, hogy azokat szinte lehetetlen 30 nap alatt mind megnézni. Pedig ez most is így van, a karácsonyi műsorok kiegészítésével pedig ez különösen igaz. Tényleg rengeteg minden érkezik a streaming szolgáltató kínálatába decemberbe is. A különböző ünnepi produkciókon túl jön jó néhány díjszezonos film, kihagyhatatlan romkomok, a Tőrbe ejtve folytatása, az Emily Párizsban új évada, és még sorolhatnánk… Tudod mit? Soroljuk is!

Kis karácsony, nagy karácsony

Az összes streamingszolgáltató, de legfőképpen a Netflix küldetésének érzi, hogy az előfizetők szinte fuldokoljanak a karácsonyi kontentben – és ez most abszolút nem kritika. Hatalmas vigyorral a fejünkön böngészünk az ünnepi szekcióban, ami már most számos újdonságot kínál, de ehhez decemberben is jön még egy adag. Lesznek filmek, sorozatok és különkiadások is. Utóbbiból egy családi verzió (Bébi úr: Karácsonyi jutalom, amit pont a Mikulás hoz 6-án), és egy felnőtteknek szóló produkció is: a Murderville karácsonyi különkiadása, Ki ölte meg a Mikulást? címmel, amiben Jason Bateman és Maya Rudolph segít Will Arnett nyomozójának felgöngyölíteni a Télapó meggyilkolását 15-én.

Ami a karácsonyi filmeket illeti, megnézhetjük ezredjére is Dickens klasszikusát, ezúttal animációs változatban. A 2-án debütáló Scrooge: Karácsonyi énekben a szereplők többek között Luke Evans, Olivia Colman, Jessie Buckley és Jonathan Pryce hangján szólalnak meg. Természetesen jön (14-én) az elmaradhatatlan romkom, amiben a nagyvárosi nő – ezúttal újságíró –, aki utálja az ünnepeket, találkozik egy férfival, aki megtanítja neki a karácsony igazi jelentését. Ez lesz a Hiszek a Mikulásban.

Az amerikaiak után a többi ország is felvonultatja a maga karácsonyi történetét. A lengyelektől nézhetjük 6-ától a Karácsonyi kiszállítást (egy futárlányra és segítőkész ügyfélére vár a feladat, hogy időben kézbesítsék a karácsonyi ajándékokat), a mexikóiaktól az Áldatlan karácsonyt 20-án (a karácsony-utáló Chuy kizárólag az ünnepekre emlékszik az évéből egy átok hatására). Míg az olaszoktól az Utálatos karácsony című sorozatot darálhatjuk 7-étől (egy szingli nővérnek 24 napja van bepasiznia karácsonyig, miután azt hazudta, hogy már van valakije), a norvégoktól 16-ától a Karácsonyi vihart (amolyan skandináv Igazából szerelem a reptéren lesz ez), a dél-afrikai Hogyan rontsuk el a karácsonyt?-nak pedig 9-én érkezik a harmadik évada. De persze mi sem maradhatunk ki a jóból: a kínálatba felkerült a magyar Nagykarácsony is – Tiszeker Dániel filmjében egy összetört szívű tűzoltót kísérhetünk végig a boldogsághoz vezető úton, melyhez egy karácsonyi vásár szolgáltatja a tökéletes háttért.

Karácsonyi vihar

Jelenet a Karácsonyi vihar című filmből (Fotó: Netflix)

Mozidélután

Hogy milyen filmeknek lesz decemberben a Netflixen a premierje? Engedd meg, hogy a sort a két kedvencünkkel kezdjük: a Lady Chatterley szeretőjével, ami december 2-án és a Tőrbe ejtve – Az üveghagymával, ami 23-án deübál a platformon. Mindkét filmet teljesen más okokból szeretjük, de ugyanolyan kihagyhatatlannak tartjuk őket. A Lady Chatterley szeretője egy klasszikus történet kapott merész, magával ragadó, egyszerre szexi és szívet melengető feldolgozást (tehát gyakorlatilag pont azt, amit az eredeti megérdemelt) A koronából ismert Emma Corrin és a romantikus filmekből eddig fájóan hiányzó Jack O’Connell tolmácsolásában.

Ha pedig szeretted a Tőrbe ejtvét Daniel Craig excentrikus nyomozójával, akkor a második részét egyszerűen imádni fogod. Viccesebb, csavarosabb és annak ellenére, hogy most nem próbál meg okosabbnak tűnni a nézőnél, jobban kifog rajtunk, mint az elődje. Az üveghagymában mindenki brillírozik Edward Nortontól Janelle Monáéig, a meglepetésvendégekről már nem is beszélve!

Érkezik még egy csokornyi fesztiválfilm is fantasztikus alkotóktól. A BARDO, egy maroknyi igazság hamis krónikája Alejandro González Iñárritu életrajzi ihletésű filmje, melyben főszereplőjén keresztül tart komoly önvizsgálatot. December 16-ától kiderítheted, miért sétáltak ki a nézők a Velencei Filmfesztivál vetítéséről, és eldöntheted, tényleg olyan megbotránkoztató-e a BARDO. Velencénél maradva: 30-án újabb regényadaptáció kerül fel a Netflixre, mégpedig Noah Baumbachtól (tudod, ő rendezte a Házassági történetet is) – az abszurd mesének szintén az olasz fesztiválon volt a világpremierje. És ahogy a BARDO-ról, erről is elmondható, hogy minél kevesebbet tudsz róla a megnézése előtt, annál jobb. Ugyan nem az idei, de a tavalyi Filmfesztivál egy szegmensében magyar résztvevő is volt, mégpedig Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című zenés történelmi filmje, ami 1983-ba kalauzol minket, hogy megmutassa, milyen brutálisan elnyomó volt az akkori rendszer. December 1-től ezt is csekkolhatod.

A kicsit bizarr, a félelmetes határán mozgó fantasyk királya Guillermo del Toro. Az ő Pinokkiójának – amit a Londoni Filmfesztiválon mutattak be – 9-én lesz a premierje a platformon. És ha most elkezdted forgatni a szemed, hogy „Ugh, egy újabb Disney-remake…!”, akkor gyorsan leszögeznénk, hogy egyáltalán nem erről lesz szó. Del Toro az olasz mesét adaptálta a saját víziója alapján (a főbb szerepekben többek között Ewan McGregorral, Tilda Swintonnal és Cate Blanchettel). Abban ugyan igazad van, hogy Pinokkió története már megkapta az élőszereplős Disney-treatmentet, de az Tom Hanks főszereplésével készült és idén szeptemberben már megvolt a bemutatója. Családi filmes vonalon maradva egy másik gyerekkönyv-adaptációt is ajánlunk: Roald Dahl történetét, a Matildát most musical formájában nézheted meg december 25-én, amiben olyan sztárok játszanak majd, mind Emma Thompson vagy Lashana Lynch.

Ne aggódj, a dokumentumfilmek szerelmeseit sem hagyjuk ki a jóból.: 2-án kerül fel a streaming platformra a Robert Downey Jr. édesapjáról szóló alkotás, a Robert Downey Sr. – Egy öntörvényű filmkészítő. A színész néhai apukája előtt tiszteleg a filmmel, melyben bemutatja az életét és eklektikus rendezői karrierjét. Egy nappal korábban pedig a true crime fanok örülhetnek. Az Álarcos szélhámosban egy olyan bűnözőt ismerhetsz meg, aki több millió eurót tudott kicsalni a francia elit tagjaiból…

Indulhat a darálás

Végre folytatódik a 3. évaddal az Emily Párizsban, amit szinte karácsonyi ajándékként hoz a Netflix: december 21-étől darálhatod a új részeket, hogy megtudd, mi lesz Gabriellel (Lucas Bravo továbbra is nagy kedvencünk), vagy ha időközben átigazoltál a #TeamAlfie oldalra, akkor Lucien Laviscount karakteréért izgulhatsz. Na meg persze azért, hogy Emily végül mihez kezd a karrierjével – mert ha még emlékszel, az előző évadban a lány két állásajánlatot is kapott. Katherine Heigl sorozata is megkapta a várva várt folytatást: a Firefly Lane – Szentjánosbogár lányok 2. évadának első fele 2-án debütál a platoformon. Kate (Sarah Chalke) és Tully (Heigl) számára semmi sem jelent leküzdhetetlen akadályt, ha a barátságukról van szó. De az új szezonban felmerül a kérdés: van olyan hiba, ami mégis örökre szétszakíthatja őket?

Bejött Noah Centineo A fiúknak, akiket valaha szerettem első részében? Akkor először is részvétünk (mi is hasonlóan jártunk), másodszor pedig az a helyzet, hogy talán újra a bűvkörébe fog vonni a fiú a Megzsarolva című új sorozatában (16-ától), melyben egy CIA-újoncot alakít, aki instant a mélyvízbe kerül, miután egy korábbi informátor megfenyegeti az ügynökséget, hogy minden titkukat kiszivárogtatja. Ha pedig a Daredevilben (esetleg az Amazonban vagy a Pókember: Nincs hazaútban) beleszerettél a Matt Murdorckot játszó Charlie Coxba (megint csak meg tudjuk érteni), akkor egy másik kémes sorozat is vár rád a karácsonyfa alatt: 26-án jön az Árulás című minisorozat, amiben Charlie az MI6 egy igazgatóhelyettesét alakítja, aki kénytelen megkérdőjelezni az egész életét egy orosz kémmel (Olga Kurylenko) való találkozás hatására.

A Vaják rajongói örülhetnek, mert végre elkészült A vér eredetére keresztelt előzménysorozat a csodálatos és utánozhatatlan Michelle Yeoh-val a főszerepben (újabb karácsonyi ajándék a Netflixtől: 25-én landol a platfromon), ha pedig szeretted a Squid Game-et, akkor a szövevényes és sci-fi thrillert, az Alice Határországbant is nézned kell – 22-én jön a 2. évada.

Néha viszont a semmittevésnél egyszerűen nincs jobb, és olyankor még komplikált sztorikra sincs kedved odafigyelni: tényleg csak kikapcsolnál a tévé előtt. Ilyenkor jönnek jól a trash realityk, amikből az év végén sem lesz hiány. Érkezik az Ellenálhatatlan kísértés társkeresőjének 4., a The Circle közösségi médiát imitáló valóságshow-jának 5., és az Álomotthon mindenkinek lakásfelújítós műsorának 4. évada.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.