Szabadidő

Romantikus szíveket bekészíteni! Percről percre közvetítjük az Igazából szerelmet

Nincs karácsony Kevin és az Igazából szerelem nélkül. Akinek idén valamiért nincs ideje újranézni ezt a karácsonyi überklasszikust, percről percre anyagunkban minden fontos és nem fontos dolgot megtalál róla.

00:15 A Universal stúdió logójával indítunk.

Richard Curtis, az Igazából szerelem író/rendezője íróként régi partnere volt az angol Working Title cégnek, az összes nagy sikerét (Bridget Jones naplója, Bean, Notting Hill – Sztárom a párom…) velük készítette, így amikor az első rendezésével állt elő, természetes volt, hogy ismét velük lép szövetségre. A Working Title-nek pedig régi forgalmazópartnere volt a Universal, a legtöbb filmjüket ők mutatták be a nagyvilágban, így került hozzájuk az Igazából szerelem is.

01:24 „Valahányszor elszomorít a világ állapota, mindig a Heathrow érkezési oldalára gondolok.”

Leleplezünk egy titkot: A Heahtrow-n egymást üdvözlő rokonok, barátok, házastársak, szülők, gyerekek képsorait valóban a Heathrow reptéren vették fel rejtett kamerák segítségével. Miután átnézték és kiválasztották a legjobb felvételeket, végül megkeresték az azokon szereplőket, hogy engedélyezzék a képsoruk használatát a filmben.

01:59 A 9/11-es üzenet.

„Amikor az utasok gépei az ikertornyokba ütköztek, egyikük üzenete sem a gyűlöletről vagy a bosszúról szólt. Mind a szeretetről szóltak.”  Ez a mondat egyike a legemlékezetesebbeknek, ráadásul felkészíti a nézőt arra, milyen filmmel is áll szemben.

02:26 A karácsony körülvesz.

Billy Macket először láthatjuk a stúdióban a Christmas Is All Aroundot énekelni. Emlékeztek még a Wet Wet Wet Love Is All Around című slágerére a kilencvenes évek közepéből? Nos, az a dal pont egy Richard Curtis által írt komédia, a Négy esküvő és egy temetés betétdala volt, és tizenöt héten át tanyázott a slágerlisták élén. Egy idő után már mindenki halálosan unta, és jól emlékezett erre Curtis is: szándékosan ennek az amúgy is kissé nyálas dalnak a karácsonyiasított változatát énekelteti el az Igazából szerelem rocksztárjával, ironikusan kikacsintva ezzel a karrierje korábbi szakaszára.

04:24 Londoni karácsonyi felvételek.

A filmnek nagyon hangsúlyos helyszíne London, és a produkció sokat tett azért, hogy az amúgy is népszerű turistacélpontként funkcionáló nagyváros karácsony idején még több utazónak eszébe jusson. Sokan pont azért keresik fel ilyentájt Londont, mert az Igazából szerelem fílingjét szeretnék ott átélni.

04:38 Colin Firth és a gajra ment kapcsolata.

A karót nyelt britek eljátszásának királya, Colin Firth itt is karót nyelt britet alakít. Curtis a Bridget Jones naplója munkálatain lett annyira jóban a színésszel, hogy rá gondolt, amikor ki kellett osztania Jamie szerepét. Olyan mondatokat adnak a szájába, hogy „Akkor is szeretlek, ha beteg vagy, és gusztustalanul nézel ki.” A mozik nézőtere egy emberként sóhajtott fel.

05:05 Az összetört szívű, feleségét gyászoló Liam Neeson.

Neeson sokáig képtelen volt megnézni az Igazából szerelmet, mert a szerepe a saját feleségének halálára emlékeztette őt.

A film castingjának alapkoncepciója az volt, hogy ismert és népszerű sztárokat eresztenek össze jórészt ismeretlenekkel, és ez az elgondolás működött is, viszont mai szemmel nézve úgy tűnik, hogy az Igazából szerelemben szinte minden szerepet sztárokra osztottak. Ez persze egyáltalán nem így volt, csak a film után sokan (Keira Knightley, Andrew Lincoln, Martin Freeman, Chiwetel Ejiofor…) befutottak, így végül alig néhány színész maradt a szereplőgárdában, akiből nem lett ismert név. A szereplőválogatásért egyébként a veterán casting director, Mary Selway volt a felelős, aki néhány hónappal az Igazából szerelem bemutatója után hunyt el.

05:31 A telefon másik végén: Emma Thompson és az ő dagiruhája.

A megcsalt feleség szerepére Curtis Emma Thompsont szerződtette, és ő egyike volt azon három színésznek, akire konkrétan ráírta a szerepet. Thompson azonban nagyon vékony volt akkoriban, a rendező pedig egy kicsit testesebb, háziasszonyosabb alkatot képzelt el, ezért a színésznő kitömött ruhákban alakította a szerepet.

05:44 „Kiosztották a szerepet a betlehemesben, és én leszek a homár.”

A pillanat, amikor megtudtuk, hogy több homár is ott volt Jézuska születésénél.

06:12 Ismerd meg Colin Frissellt!

A világ legnagyobb mázlistáját, a cuki angol akcentusával az USA-ba költöző Colint Kris Marshall alakította, aki máig élete legkellemesebb élményének nevezi az Igazából szerelem forgatását. Valahol meg tudjuk érteni.

06:35 A testdublőrök.

Az Igazából szerelemnek köszönhető, hogy a filmszakmában kevésbé járatosak megismerhettek egy számukra új munkakört: a testdublőrökét. Martin Freeman még jóval a Sherlock és A hobbit előtt játszotta el a kissé félszeg, de meztelenkedős pasi szerepét.

07:22 Keira Knightley esküvője.

Más filmekben az esküvőjelenet a csúcspont, itt rögtön az elején ellövik. Kissé furcsa a kölyökképű Andrew Lincolnt látni jóval a Walking Dead-es macsóskodása előtt, de még annál is furcsább a templomba bevonuló Keira Knightley-t, aki mindössze 18 (!!!) éves volt a forgatás idején, miközben egy felnőtt nőt alakított, aki éppen összeházasodik a szerelmével, akit az akkor 26 éves Chiwetel Ejiofor játszott.

07:41 Megérkezik Hugh Grant a Downing Streetre.

Grant volt a másik olyan színész, akire Curtis direktben ráírta a szerepét – a Négy esküvő, egy temetés óta ők ketten eléggé összebarátkoztak ahhoz, hogy a rendező tudja, nem fogja őt kikosarazni. Ugyanebben a jelenetben tűnik fel az elnöki rezidencia szolgálólányát, Natalie-t játszó Martine McCutcheon is, aki a harmadik színész volt, akire Curtis a forgatókönyv írása során gondolt. McCutcheont Anglia egyik legnépszerűbb szappanoperájában, az Eastendersben nézte ki magának a rendező. A jelenet tökéletesen mutatja, Curtis milyen hatásosan és tömören tud mesélni: nagyjából két és fél percben bemutatja az elnököt, kiderül, hogy új, és nincs családja/felesége, megismerkedik a személyzettel, és azt is láthatjuk, hogy az őt bénácska káromkodással üdvözlő Natalie bejön neki.

10:40 All You Need Is Love!

Curtisnek mindig tökéletes érzéke volt a popzene használatához, valahogy mindig érzi, hová milyen dalt kell beszúrnia. A templomi kórusban előadott All You Need Is Love például ebben az előadásban csodálatos. Curtis Beatles-mániáját jelzi, hogy idén egy teljes filmet szentelt nekik, a Yesterdayt.

11:54 Colin Firth rájön, hogy megcsalják.

Sok rajongója itt jött rá, hogy ez a film köszönőviszonyban sincs a valósággal. Hiszen hogy lehetne megcsalni a tökéletes Colint Firth-t? Ki tenne ilyet? Ez csak a filmekben lehetséges.

12:42 Zavarba ejtően sok szereplő, és folyton feltűnnek egymás történeteiben.

Ma, a sokadik visszanézés után ez nyilván nem jelent gondot, de emlékszem, amikor először láttam, kissé összezavart – legalábbis eleinte – a rengeteg szereplő, az meg pláne, hogy mindig feltűnnek egymás történeteiben. Richard Curtis azt nyilatkozta, hogy a film vágása a tíz elmesélt szerelmi történet miatt kész rémálom volt, és majdnem fél éven át tartott. Az első vágott verzió például kínosan rosszul sikerült, és amikor meglátta, attól félt, hogy nem fog tudni összehozni belőle egy épkézláb filmet. Végül addig-addig kísérleteztek a történet mozaikdarabjainak egymás mellé rakosgatásával és a darabkák sorrendjével, hogy csak elkészült a film, de vért izzadtak közben.

13:00 A cateringes poén.

Amikor Colin épp a szakácsnak kritizálja véletlenül a catering ételeit, az egy újrahasznosított poén a Négy esküvő és egy temetésből, ahol Hugh Grant karaktere került ilyen helyzetbe. Ezt le is forgatták, csak végül kivágták a filmből, így Curtis az Igazából szerelemben újra bedobhatta.

15:40 „Hívjam el randizni Claudia Schiffert a temetésre?”

A Claudia Schiffer-es poénokat úgy írta bele Richard Curtis a forgatókönyvbe, hogy fogalma sem volt arról, hogy a filmben valóban játszani fog Claudia Schiffer. Eleinte csak egy a szupermodellre hasonlító nővel akarta megoldani a dolgot – végül a casting directora kérdezte meg tőle, hogy „Mit szólnál a valódi Claudia Schifferhez?” A temetésjelenet során használt Bay City Rollers-dal ismét jelzi a rendező érzéket a popdalok filmes használatához.

17:36 Laura Linney beszélgetni kezd az esküvőn.

Eredetileg a karaktere, Sarah brit lett volna, és Curtis azt a segítséget adta a casting directornak, hogy egy Laura Linney-szerű nőt találjon. Végül magát Laura Linney-t szerződtette, aki ugyan amerikai, de ettől még nagyon is illett a filmbe. Linney az Igazából szerelemmel párhuzamosan forgatta a Titokzatos folyó című Clint Eastwood-filmet, emiatt folyton repkedett London és Boston között.

19:39 Egy hasznos tanács mindenkinek, aki nem mer randit kezdeményezni – egyenesen Alan Rickmantől.

„Hívd meg egy italra, és 20 perc társalgás után mellékesen jegyezd meg, hogy a férjednek akarod, sok szexszel és gyerekkel.”

21:08 Billy Mack vendégeskedik a rádióban.

A rendező eredetileg egy idősödő rocksztárt szeretett volna szerződtetni a szerepre, és volt is két jelöltje (sosem nevezte meg őket nyilvánosan), de amikor meglátta Bill Nighy próbafelvételét, annyira meggyőzőnek találta, hogy végül nem kereste meg a rocksztár ismerőseit.

„Nem lenne csodálatos, ha idén a karácsonyi listát nem egy beképzelt tini vezetné, hanem egy vén ex-heroinfüggő, aki keservesen küzd a visszatérésért?” Billy Mack minden szava arany.

23:30 „Kit kell itt megdugni egy csésze teáért és egy csokis kekszért?”

A legtöbb káromkodást Curtis szándékosan az angol miniszterelnök szálához írta, mert aranyosnak és elegánsnak tartja, ahogy Hugh Grant káromkodik.

24:33 A testdublőrök meztelenkedése.

Bár Martin Freemannek és párjának sokat kellett meztelenkednie, a színész Graham Norton show-jában úgy emlékezett vissza, hogy ennek ellenére fontos volt, hogy a jelenet ne szexi, hanem inkább ártatlan legyen. Szerinte könnyebb volt így, mint ha valódi szexjelenetet forgattak volna, mert nem kellett szenvedélyt mímelniük, teljesen hétköznapi dialógusokat adhattak elő, csak éppen pucéran.

25:45 Colin kiselőadása az amerikai csajokról.

„Amerikában bármelyik bárban tíz csaj akad, aki szebb és hajlandó lefeküdni velem, mint Angliában bárhol. Ott én leszek Vilmos herceg, csak a furcsa családja nélkül.”

26:30 Alan Rickman és Heike Makatsch első flörtje.

Alan Rickman szála arról szól, hogy megcsalja a feleségét a titkárnőjével. A filmből azonban ez nem igazán derül ki, csak annyi a biztos, hogy ők ketten flörtöltek, és a főnök drága karácsonyi ajándékot vesz a beosztottjának. Később az alkotók tisztázták: nemcsak flörtölést láttunk, hanem egy valódi viszonyt.

28:30 Apa-fia beszélgetés egy Temze-parti padon.

A film egyik nagy felfedezése volt a kis Samet alakító Thomas Brodie-Sangster. Rengeteg gyereket hallgattak meg a szerepre, de ebben a korban a legtöbb gyereknek még fogalma sincs, milyen szerelmesnek lenni, így amikor erről beszéltek a meghallgatáson, a rendező nem tudta elhinni nekik a dolgot. Brodie-Sangster volt a nagy kivétel, aki sokkal érettebb volt a többieknél, és jól működött együtt a vásznon Liam Neesonnal. Ma is csodás az arckifejezés, amit akkor vág, amikor Neeson megkérdi tőle, hogy nem túl fiatal-e a szerelemhez.

31:20 Colin Firth Franciaországban.

A film két szereplő kapcsán mozdul ki Londonból. Az Amerikába csajozni induló Colin kalandjait nézhetjük meg Wisconsinban, valamint a szakítása után a franciaországi nyaralójába menekülő Jamie által láthatunk valami mást is Londonon kívül. Ó, és igen: a végén Firth egészen Marseille-ig repül a szerelméért.

32:55 „Miniszterelnök vagyok, akár meg is ölethetem.”

Ezzel a szöveggel flörtöl Hugh Grant Natalie-val, amikor a nő elmondja neki, hogy az exe egy igazi tahó volt.

35:00 Vendégeskedés Antnél és Dec tévéműsorában

Ha csak egyetlen sor maradhatna a filmből az utókorra, az valószínűleg Billy Mack üzenete lenne, amit a drogokról mondott Ant és Dec műsorában. A mondat akkora hatással volt a Macet játszó Bill Nighy karrierjére, hogy a színész szerint ha egyszer meghal, ez a mondat fog szerepelni a sírkövén.

Sziasztok, gyerekek! Íme egy fontos üzenet Bill bácsitól. Ne vegyetek kábítószert! Legyetek popsztárok, és megkapjátok ingyen!

37:26 Ez ám a direkt flörtölés!

Heike Makatsch nem a finom utalások híve.

38:30 Még a 38. percre is jut új szereplő: Aurelia!

A Colin Firth vonzó bejárónőjét játszó Lúcia Moniz poénból, az esélytelenek nyugalmával adta be a jelentkezését egy portugál casting ügynökségen keresztül: ő lepődött meg a legjobban, amikor kiválasztották. Kettejük szálával Richard Curtis azt akarta megmutatni, hogy az igaz szerelem legyőzi a nyelvi korlátokat.

40:00 Hölgyeim és Uraim! Az Egyesült Államok elnöke!

A szerepet Billy Bob Thornton alakította, akit részben a George Bush-sal való enyhe hasonlósága miatt választottak ki a szerepre. Szegény nem tudta, mire vállalkozott. Furcsa módon Thornton undorodik az antik bútoroktól és tárgyaktól, márpedig az elnöki rezidencián csupa ilyen tárgy között kellett túlélnie a forgatást.

41:30 Körbejárjuk a Downing Street-i rezidenciát.

Természetesen nem forgathatott a stáb a brit miniszterelnök rezidenciáján, de Richard Curtis elintézte, hogy ő és a díszlettervezője két órát eltölthessen ott, alaposan körülnézve. A pechjük az volt, hogy se fényképezni, se rajzokat készíteni nem lehetett helyben, szóval a díszleteket az emlékeik alapján kellett megalkotni később.

43:20 A miniszterelnöki sajtótájékoztató

Hugh Grant beszéde a brit miniszterelnök és az amerikai elnök közös sajtótájékoztatóján olyan hatásosra sikeredett, hogy később magát David Cameront is megihlette, amikor egy saját sajtótájékoztatóján idézett belőle.

45:45 Jöjjön, amire mindenki várt: a miniszterelnöki tánc!

Hugh Grant gyűlölte táncjelenetét, részben azért, mert szerinte a karaktere sosem tenne ilyet. A többit az nlc-nek magyarázta el egy öt évvel ezelőtti interjúban:

Amikor olvastam a jelenetet a forgatókönyvben, az volt az első reakcióm, hogy én ezt nem akarom. Annyira megalázó negyven fölötti férfiként táncolni, főleg józanul. Folyamatosan nyaggattak, hogy csináljam meg, és próbáljuk el, én meg csak halogattam a dolgot. Aztán az egyik nap eléjük álltam, és mondtam, hogy most mehet a dolog. Élesben felvettük, pedig nagyon bonyolult dolog józanul táncolni.

48:02 Mártózás a tóban.

Nem volt egyszerű felvenniük a jelenetet, ugyanis a tó vízszintje épp hihetetlenül alacsony volt, alig érte el a fél métert, így a beugró színészeknek végig a vízben ülve kellett úgy tenniük, mintha állnának. A jelenet elején lassított felvételben láthatjuk, ahogy Lúcia Moniz leveszi a ruháját, és beugrik a vízbe. Mivel Firth karaktere ebben a pillanatban szeret bele, nagy gondossággal választottak alsóneműt neki: Richard Curtis a jelmeztervezővel egy teljes órán át vitatkozott arról, hogy a színésznő milyen bugyit és milyen melltartót viseljen.

52:00 Keira Knightley sapkája.

Keira Knightley egy nem túl előnyös, méretes sapkában állít be Andrew Lincolnhoz. A ruhadarab nem a jelmeztervező heppje volt, hanem kényszer. Az akkor 18 éves színésznő homlokán ugyanis aznap reggelre egy akkora pattanás nőtt (a színésznő egy évekkel későbbi interjúban második fejnek nevezte), hogy azt semmilyen sminkes trükkel nem lehetett eltüntetni. Az egyetlen megoldás ez az ormótlan, mindent eltakaró sapka volt.

54:00 A pillanat, amikor Knightley rájön, hogy végig csak őt filmezték az esküvőn.

Az Igazából szerelem máig legproblémásabb részét Andrew Lincoln karaktere jelenti, aki igazából beteges megszállottja Keira Knightley-nak, aki épp a legjobb barátja felesége. Leskelődik utána, titokban videót készít róla, a film mégis hősszerelmesként, nem pedig egy perverzként állítja be. A legenda szerint ez a szerepet játszó Andrew Lincolnnak is feltűnt, de amikor jelezte ezt a rendezőnek, Curtis azt mondta, hogy nem fog betegesnek tűnni a figura a nézőknek, ha ő nem játssza úgy. Au! Ráadásul a film nem a zaklatott nővel empatikus, hanem a zaklatóval: az ő szerelmi bánatát kellene megértenünk, és azzal kellene azonosulnunk.

58:04 A másik problematikus momentum: a kövér emberek megszégyenítése.

Natalie karakterét rendszeresen ducizzák és molettezik a filmben, pedig tényleg távol áll attól, hogy a testalkatát ne tekintsük teljesen egészségesnek. Klasszikus fat shaming.

59:10 Kate és Leo.

Szerelmi bánatra a megoldás: „Szükségünk van Kate-re, szükségünk van Leóra, és most van szükségünk rájuk” – hangzik el Liam Neeson szájából. Richard Curtis szerint szerelmi bánatra a legjobb gyógyír a Titanic című mozi.

62:00 A trükk: más nyelveken elbeszélni egymás mellett.

Colin Firth szála esetében a rendező egy szép trükkel él: a szereplők nem értik egymást, ezért nyugodtan beszélnek egymás előtt a legmélyebb érzéseikről, miközben mi, nézők a feliratozásnak köszönhetően mindent értünk, és borzasztóan meghatódunk az őszinteségüktől.

63:00 Christmas Is All Around – a videóklip.

A számhoz készült, csinos, szexi, télapóruhás modellekkel teli videóklip egy az egyben Robert Palmer Addicted to Love című klipjének paródiája. Érdemes mindkét klipet megnézni, és összehasonlítani őket.

64:10 Dobolással becsajozni.

Thomas Brodie-Sangster ugyan egyáltalán nem tudott dobolni, amikor jelentkezett az Igazából szerelem meghallgatására, de szerencsére az édesapja pont dobolt egy zenekarban, és a filmre való felkészítésként megtanította az alapokat neki annyira, hogy a forgatáson már hiteles legyen.

66:10 Karácsonykor meztelenül énekelni a tévében.

Billy Mack a világ legjobb interjúalanyának tűnik, amikor ilyeneket mond: „Ha a lista élére kerülök, ígértem, anyaszült meztelenül énekelek karácsony este a tévében.”

67:15 Laura Linney és Rodrigo Santoro tánca a céges karácsonyi bulin.

Linney szerint a forgatás afféle terápia volt neki, és Rodrigo Santorónak is, ugyanis mindkettőjüket épp akkortájt dobta a párjuk, és egymás vállán sírhatták ki magukat.

68:40 A film legjobb csókja.

Bár Laura Linney-ék szála az egyetlen az Igazából szerelemben, ami nem végződik happy enddel, és a színésznő szerint rengetegen sajnálták őt emiatt, szerinte erre nincs oka a nézőknek, mert kárpótlásul övé volt a film legjobb csókjelenete. Állítása szerint Rodrigo Santoro hihetetlenül jól csókol, ezért nem volt nehéz dolguk. És igen, utána az ágyjelenetnél Linney tényleg végigsimogathatta AZT A FELSŐTESTET.

71:30 A pucérkodás annyira 2003.

Ma már Hollywood túl prűd ahhoz, hogy meztelen testeket mutogasson sikergyanús filmekben, de az Igazából szerelem esetében ez még nem jelentett gondot. A dublőrjelenet szereplői, Laura Linney és Bill Nighy is levetkőztek a forgatáson. Igen, egy karácsonyi filmben! Ma már ezt biztosan másképp csinálnák.

75:40 A testvére Laura Linney-re támad.

Az Igazából szerelem bravúrja abban rejlik, hogy igazán fajsúlyos, drámai jeleneteket tud keverni már-már blőd, komikus és rendkívül eltúlzott szcénákkal, és bár papíron ennek a kombinációnak nem szabadna működnie, mégis tökéletes. Például ott van a jelenet, amikor Laura Linney meglátogatja az intézetben a mentálisan sérült testvérét, az pedig többször is meg akarja ütni őt. A jelenet bármelyik komoly drámában is simán elférne. Más romkomban hol láthatunk ilyet?

78:05 Karácsonyi ajándékvásárlás a szeretőnek.

Mivel Rowan Atkinson a rendező régi jó barátja, és Mr. Bean figuráját is együtt eszelték ki, nem volt nehéz őt rávennie, hogy beugorjon egy vendégszerepre. Az áruházi ékszerbolti eladó szerepében bénázik egy sort, veszélyeztetve, hogy Alan Rickman karaktere észrevétlenül megvegye a karácsonyi ajándékot a szeretőjének. A képernyőn Atkinson csak egy viszonylag körülményes eladónak tűnik, de az eredeti forgatókönyv szerint egy angyal volt, aki arra vigyázott, hogy Rickman karaktere hűséges maradhasson a feleségéhez. Az erre való utalást azonban kivették a filmből, mert úgy érezték, a természetfeletti beemelése már túl sok lett volna.

81:15 „Azt hiszed, ruhákkal van teli? Dugig tömtem gumival.”

Colin már nagyon készül az amerikai utazására, és jó érzéke van a pakoláshoz. „Belerokkanok a túl sok szexbe” – fogalmazza meg az aggályait később.

84:14 Egy átlagos amerikai bár.

Colin végre megérkezik az USA-ba, és rögtön összeakad egy gyönyörű nővel, aki teljesen odavan a cuki angol akcentusáért. Vicces, hogy az amerikai lányt egyébként egy bosnyák színésznő, Ivana Milicevic alakítja. A barátnőjét, Jeanie-t pedig az a January Jones játssza, aki néhány évvel később, a Mad Men – Reklámőrültek című sorozatnak köszönhetően jó nevű tévésztár lett. Rajta kívül megszerezték még Elisha Cuthbertet a 24-ből, sőt egy Bond-lányt, Denise Richardsot is, és az Amerikai pité-s Shannon Elizabethet, bár az utóbbi kettőnek csak a záró, reptéri jelenetben jutott egy kis idő. Ez aztán a szereposztás!

86:10 Van egy apró probléma.

„Nem vagyunk túl gazdag csajok, tudod. Csak egy kis ágyunk van, és nincs heverőnk. Meg kell osztanod mindhármunkkal. És ezen a hideg estén zsúfolt lesz az ágy, izzadtak leszünk. És még pizsamára sem telik.”

Így jár az, aki nem költ a szállásra, csak beesik az első szóba jövő helyre. Amúgy a jelenetért, amikor az ablakban a három lány levetkőzteti Colint, az őt játszó Kris Marshall nem volt hajlandó felvenni a fizetését, mondván, az etikátlan lenne, mert aznap annyira jól érezte magát.

88:00 Emma Thompson szívét összetörik Joni Mitchell-lel.

A karácsonyi ajándék kibontásakor jön rá, hogy a férje megcsalja őt, és a nyakláncot a szeretőjének vette. A Joni Mitchell zenéjére történő összeomlás a hálószobában a film egyik legintimebb pillanata, amit tizenkét különböző verzióban rögzítettek. Az egész azért lehetett annyira hiteles, mert Thompson is átélt hasonlót a saját házasságában, amikor rájött, hogy Kenneth Branagh megcsalta őt.

91:35 „Minden szobában szerelmeskedni fogunk, a tiédben is.”

Liam Neeson megmutatja, hogyan kell beszélni egy kissrácnak a szerelemről.

92:05 Billy Mack vezeti a toplistát.

Amúgy észrevettétek már, hogy az ő sztorija az egyetlen, ami egyetlen szálon sem kapcsolódik a többihez? Kivéve azt az apróságot, hogy időnként valamelyik szereplő pont őt nézi a tévében.

95:00 Colin Firth karácsonyi repülőútja.

Firth egy utolsó pillanatos ötlettől vezérelve közvetlenül karácsony előtt rohan ki a reptérre, hogy előre foglalt repülőjegy nélkül Marseille-be repüljön, és ez gond nélkül sikerül is neki. Ez az igazi karácsonyi csoda!

95:26 Az egyetlen nem happy end.

Laura Linney és Rodrigo Santoro tényleg nem jönnek össze. Richard Curtis szerint erre a kegyetlenségre azért volt szükség, mert a karácsony minden oldalát meg akarta mutatni, a be nem teljesülő szerelmet is.

97:00 Szerelmi vallomás táblákkal.

A híres, többször parodizált és utánzott jelenet (legutóbb például Boris Johnson használta fel a választási kampányban) kis híján be sem került a filmbe. Richard Curtis a produkciós cégében dolgozó nőktől kért segítséget: elmesélt nekik ötfajta módszert egy nagyszabású, mégis intim szerelmi vallomásra, és megkérte őket, válasszák ki azt, amit ezek közül a legromantikusabbnak tartanak. Győzött a táblás módszer. A táblákon amúgy Andrew Lincoln saját kézírását láthatjuk. Szépen ír.

A sztorihoz hozzátartozik, hogy Keira Knightley a bemutatója óta nem nézte meg az Igazából szerelmet, és amikor egy interjú során szóba került a film, arra sem emlékezett, hogy végül melyik pasi mellett marad a film végén.

101:39 „Gyere, rúgjunk be, és nézzünk pornót!”

Billy Mack nagyon érzi, hogyan kell ünnepelni a karácsonyt.

104:10 Hugh Grant énekel!

A tánc után még erre is rá tudták venni. Három tündéri gyereknek énekel az ajtóban, a testőre segítségével. Nagyon vicces jelenet, nem csoda, hogy nem láthatjuk őt musicalekben.

106:50 Szerelmet vallani egy polip mellett.

A film egyik ikonikus képe lett, amikor a miniszterelnök és Natalie közé az autóban beékelődik egy polipjelmezbe öltözött kissrác, miközben a két felnőtt épp azt szeretné tisztázni, hogy állnak az érzelmeik egymás iránt.

109:12 A miniszterelnök és Natalie belopózik az iskolai karácsonyi ünnepség színfalai mögé.

Itt jegyezném meg, hogy eredetileg az Igazából szerelem nem tíz, hanem tizennégy love storyból állt – kettőt még forgatókönyv-fázisban húztak ki, kettőt pedig leforgattak, de végül kivágtak a filmből. Ezek egyikének a főszereplője pont az iskola igazgatónője volt, és az ő leszbikus szerelmét ismerhettük volna meg a haldokló társával. A jeleneteket később a házimozis kiadás extrájaként lehetett megnézni.

112:05 All I Want for Christmas Is You

Az iskolai ünnepségen a híres karácsonyi dalt eléneklő Olivia Olson annyira jól adta elő a dalt, hogy utólag a stúdióban kellett kicsit rontani rajta, hogy a nézők elhiggyék: valóban egy gyerek hangját hallják. Olsonnak a film után lemezszerződést is ajánlottak, de nem élt vele, inkább a tanulásra koncentrált.

115:10 Emma Thompson tiszta vizet önt a pohárba.

És elmondja Alan Rickmannek, hogy rájött: megcsalja őt. Thomspon tökéletesen hozza a nőt, akinek a gyerekei miatt szinte semmire nincs ideje: az élete legfontosabb beszélgetéseire is csak egy-egy perce akad a gyerekekkel való foglalkozás közepette.

117: 20 Claudia Schiffer.

Annak idején óriási poén volt ez a cameo. Azért még ma is aranyos, csak már sokkal kevesebben tudják, hogy ki az a Claudia Schiffer.

118:10 Rohanás a reptérre.

Minden valamirevaló romantikus vígjátékban van egy jelenet, amikor rohanni kell a reptérre, hogy az egyik szereplő ott tudjon szerelmet vallani. Hát itt is. A kissrác reptéri rohanós jelenetét amúgy tényleg a Heathrow-n vették fel, és Rowan Atkinson második feltűnése is eléggé a mennyei beavatkozás kategóriájába tartozik.

121:58 Billy Mack betartja az ígéretét.

Ugyan csak egy reptéri tévén láthatjuk, de a slágerlista élére kerülő Billy Mack tényleg egy szál gitárra és cowboycsizmára vetkőzik karácsonykor a tévében. A jelenetet Bill Nighy valóban anyaszült meztelenül csinálta végig.

123:55 Lánykérés Colin Firth-módra.

Minden valamirevaló angol vagy amerikai romantikus filmben van egy jelenet, amikor valaki nagy tömeg előtt vall szerelmet. Itt Colin Firth-nek jut a megtisztelő feladat egy étteremben.

126:50 A reptéri nagyjelenet.

A Heathrow-n kezdődött, a Heathrow-n is ér véget. Kezdetektől része volt Richard Curtis koncepciójának, hogy egy reptéri nagyjelenetben minden szereplőjét összegyűjtse. Kész logisztikai rémálom volt ennyi színészt egy napra leszervezni, és a Heahtrow-tól sem sikerült forgatási engedélyt kapniuk, ezért meg kellett építeniük a reptér ezen részét díszletként, ami sokat dobott a gyártási költségen, de megérte. Mega-giga happy end, mindenki összejön mindenkivel. Kivéve persze szegény Laura Linney-t és Rodrigo Santorót.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top