nlc.hu
Szabadidő

Az Év vadvirága 2023

Elbukott a nőszirom, a borzas len lett az év vadvirága

Nem hagyott kétséget a borzas len az idei Év vadvirága versenyen, agyonverte a tarka nőszirmot és a selymes peremizst.

Tavaly decemberben indult online szavazás, hogy megválasszák a 2023-as Év vadvirága díj győztesét. A versenyt lebonyolító Vadonlesők Közössége Természetvédelmi Egyesület és a Magyar Biológiai Társaság azért ezt a három hazai növényfajt jelölte, mert mindannyian a szárazabb, sztyeppi élőhelyekhez kötődtek, így a szervezők ezen élőhelyek fontosságára és megőrzésük lehetőségeire kívánják felhívni idén a figyelmet.

A 2023-as év vadvirága, a borzas len (Fotó: Év vadvirága FB)

A 2023-as év vadvirága, a borzas len (Fotó: Év vadvirága FB)

Végül a borzas len (Linum hirsutum) a voksok 60 százalékát zsebelte be, főlényesen előzve a tarka nőszirmot (27 százalék) és a selymes peremizst (13 százalék).

A borzas len Kelet- és Közép-Európában elterjedt faj. Hazánkban a fajjal száraz gyepekben, sztyepréteken, meszes homokpusztagyepekben, ritkábban száraz tölgyesekben találkozhatunk. A borzas len 50-80 centiméter magas, felegyenesedő szárú évelő növény. Hazánkban 1993 óta védett, természetvédelmi értéke ötezer forint.

Az Év vadvirága kezdeményezés célja a hazánkban honos ritka, vagy ritkulóban levő növényfajok megismertetése és védelme.

További információk a https://www.facebook.com/evvadvirga weboldalon olvashatók.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top