nlc.hu
Szabadidő

Alopéciás influenszer

A kopasz nő is gyönyörű – hirdeti az autoimmun beteg influenszer

Az alopéciás influneszer azt szeretné, ha a hozzá hasonló lányok visszanyernék az önbizalmukat.

Egy influenszer rendszeresen megosztja képeit a TikTokon, valamint videókat, amelyekben elmagyarázza, hogyan kell szakszerűen feltenni egy parókát. Danielle Gilber azt mondja, olyan ember akar lenni, akire felnéznek a fiatal lányok, és aki miatt azok is normálisnak érezhetik magukat, akik ugyanezzel a betegséggel küzdenek.

A 24 éves lány 18 hónapos kora óta szenved hajhullástól. Addig sűrű haja volt, majd elkezdett csomókban hullani.

„Anyám észrevett egy kopasz foltot, és elvitt az orvosokhoz. Először elutasították, és azt mondták, hogy ez kisbabáknál előforduló alopecia, és vissza fog nőni a hajam. Végül bőrgyógyászhoz utaltak, és két évesen alopeciát diagnosztizáltak nálam” – mondja Danielle, akinek kisgyerekkorában már foltokban hullott a haja, majd hatévesen inkább leborotválta az egészet. Azóta teljesen kopasz. „Több kopasz foltom keletkezett, és csak néhány szál hajam volt a fejemen, ezért úgy döntöttem, leborotválom” – mondja.

15 éves korára Danielle elvesztette az összes testszőrzetét, beleértve a szemöldökét és a szempilláit is. Hozzátette: „Mindig is próbáltam megbirkózni az alopeciámmal, de amikor 14 évesen elvesztettem a szemöldökömet és a szempillámat, úgy éreztem, elveszítem az identitásomat. Tinédzserként próbálod kitalálni, ki vagy, de ez így rendkívül nehéz volt. Mire egyetemista lettem, az önbizalmam megroppant, és hihetetlenül nehéz volt barátokat szerezni. Gyakran elszigeteltem magam, mivel az alopeciám visszatartott.”

Miután elvesztette a szemöldökét és a szempilláit, Danielle elkezdett kísérletezni a sminkkel, hogy magabiztosabb legyen. Mára több mint 613 ezer követője van a TikTokon.

„Szerettem volna felhívni a figyelmet az alopeciára, és megmutatni az embereknek, hogy lehetsz szép és szeretheted magad így is. Amikor tinédzser voltam, nem voltak olyan influenszerek, akik úgy néztek ki, mint én, és ez megdöntötte az önbecsülésemet. Elkezdtem kísérletezni a sminkkel, mert szépnek akartam érezni magam. Most sokkal magabiztosabb vagyok, mint valaha.”

Danielle-t nemcsak a szülei, de barátja is támogatja, aki parókával és anélkül is szereti a lányt.

Az alopecia areata, a foltos hajhullás oka nem teljesen tisztázott, jelenlegi ismereteink szerint leginkább autoimmunitás áll a hátterében, de a körülírt hajhullás hátterében előfordulhat hormonzavar vagy esetleges mérgezés és pszichés ok is. A hajhullás kiterjedtsége alapján a foltos hajhullásnak több típusa van, egyes esetekben csak egyetlen foltban hullik ki a haj, más típusainál az összes hajszál kihullik a fejbőrből, vagy a haj-, illetve szőrhullás a fejbőrt és az egész testet érinti. A foltos hajhullás kezelésére jelenleg még nincs oki terápia. Tüneti kezeléssel azonban elő lehet segíteni a tar foltokon a hajnövekedést.

Forrás: webbeteg

(via)

kopasz nő a sivatagban

Fotó: Unsplash

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top