Szabadidő

A pincétől a galériáig – színházi kulisszajárásokkal ünnepel a 10 éves Átrium színház

A színfalak mögé enged bepillantást februárban és márciusban az Átrium a kulisszajárások alkalmával. A résztvevők a színház munkatársának vezetésével járják be az épületet, a pincétől a galériáig: megismerkedhetnek a színház működésével, a háttérben zajló folyamatokkal, a színpad mögötti és feletti világgal, beleláthatnak Az Őrült Nők Ketrece, illetve a 12 dühös ember előadásainak előkészületeibe, miközben feltárulnak az intézmény történelmének titkai. 

A színház történeténél az épület múltja jóval messzebbre nyúlik vissza: 1936-ban épült fel a színháznak is helyet adó Átrium-ház a Margit körúton, a hétemeletes lakóház alsó szintjén Kozma Lajos tervei alapján, Bauhaus stílusú mozgóképszínház nyitotta meg kapuit a közönség előtt.

A pincétől a galériáig – színházi kulisszajárásokkal ünnepel a 10 éves Átrium színház

Fotó: Lakatos Péter

Az Átrium volt az egyik első olyan magyar épület, amit kifejezetten filmszínháznak terveztek, akusztikáját a hangosfilmek játszásához alakították ki. A második világháború után a mozit helyreállították, majd 1947 és 1990 között Május 1. néven üzemelt, mielőtt újra visszakeresztelték Átriumra. 2001 februárjában, a 32. Filmszemle végén – 65 év „szolgálattal” a háta mögött – bezárt

Az ATRIUM felirat nem csak a mozi neve, hanem a homlokzat dekorációja és a kor fontos tipográfiai emléke is egyben. A mozi színvilágát a fekete, fehér és narancssárga színek határozták meg, szürkével és vörössel kiegészítve. A belső tér hangsúlyos eleme volt a fehér fényben úszó, a mennyezetet megvilágító „égbolt”. Az előadások alatt minden elsötétedett, csak a vetített kép világított, és a tejútnak nevezett szellőzőgyűrűk kékes fénye derengett.

Sokévnyi kihagyás után 2012 őszén nyitotta meg újra kapuit a nézők előtt; Átrium Film-Színház néven, az üzemeltetést öt évre az Angol Nyelvű Színház Alapítvány kapta meg. 2017 augusztusában a Kultúrbrigád csapata vette át az intézmény vezetését, amely innentől – a homlokzaton olvasható felirattal összhangban – egyszerűen az Átrium néven működik.

A pincétől a galériáig – színházi kulisszajárásokkal ünnepel a 10 éves Átrium színház

Fotó: Lakatos Péter

A népszerű független színházi saját produkciók mellett jelenleg a Dumaszínház, a KúlArt Produkció, a Színműhely, a Danubia zenekar, a Mentőcsónak nevű ifjúsági programban pedig a Gyerekesély Alapítvány, a Láthatáron Csoport, a Proscenion Drámaszínpad is együttműködik az Átriummal, emellett időnként koncertek, könyvbemutatók, alkalmi beszélgetések és gyerekműsorok is helyet kapnak a programok között.

Tízéves fennállását ünnepelve idén minden eddiginél több programmal várja nézőit 2023-ban az Átrium színház. A már korábbról jól ismert előadások mellett, mint Az Őrült Nők Ketrece, az Egy, kettő, három, az Igenis, miniszterelnök úr!, az Isteni végjáték, a Mefisztó, vagy a 12 dühös ember, olyan nemrég bemutatott darabok is színpadra kerülnek idén, mint a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházzal közös, meglepő és felforgató, fekete humorú közéleti nemzeti „gálaelőadás”, A trianoni csata, a történelmi múlt átírásának jelenre gyakorolt hatásáról szóló vígjáték, A jegyzőkönyv, az elsősorban gyerekeket megszólító családi előadás, a Varázsnagymama, de látható Brasch Bence első rendezése, a fiatal művészek tündöklésnek látszó bukását ábrázoló Bálna, illetve a decemberi premieren óriási sikert aratott Hannibál tanár úr is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top