A romantikus filmek megerősítik a kapcsolatotokat – Ezeket nézzétek Valentin-napkor!

Rakita Vivien | 2023. Február 14.
Több kutatás kimutatta, hogy ha közösen néztek romantikus filmeket, annak csak pozitív hatása lehet. Ezért most ajánlunk jó néhány mozis és streaming opciót, ahol tesztelhetitek ezt az elméletet.

Az egyik legfáradtabb sztereotípia, ami a romantikus filmekről és a párkapcsolatok viszonyáról létezik, az valahogy a következőképpen néz ki: a nő odáig van mindenért a Szerelmünk lapjaitól a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alattig, és ha rajta múlna, MINDEN ESTE azt néznék a pasijával, akinek viszont hányingere van mindentől, ami érzelmes, vagy legalább egy kicsit is rózsaszín szemüvegen keresztül mutatja a világot. Ám ahogy minden viccnek a fele igaz, úgy a sztereotípiák sem véletlenül alakultak ki. Simán lehet a ti kapcsolatotokban is (akár ellenkező, akár azonos neműek vagytok), hogy míg egyikőtök rajong a „nyálas” romkomokért, addig a másik a legjobb esetben is csak tolerálja őket. Szóval előfordulhat, hogy van alapja ennek a skatulyának, de attól még nem kellene ennek meghatároznia a kapcsolatotok dinamikáját, ha filmnézésről van szó.

Fotó:. Katie Yu / Netflix

Mert amellett, hogy a „férfiak nem romantikusak” szexista előítéletet megcáfolta a Kansasi Egyetem felmérése (250 fiatal felnőtt véleményét kérték ki a romantikus filmekről, annak szeretetében pedig az amúgy férfiak csak egy picivel maradtak le a nőktől), több másik kutatás azt bizonyította be, hogy a közös szerelmes mozizás jó hatással van a kapcsolatokra. Valeria Kretz 2019-es tanulmányában 306 felnőtt tv- és filmnézési szokásait elemezte ki, és arra a következtetésre jutott, hogy a romantikus témájú sorozatokat és romkomokat preferáló személyek voltak a leginkább elégedettek a saját szerelmi életükkel. Miközben ők hittek a leginkább a „szerelem mindent legyőz” koncepciójában. Persze mondhatjuk, hogy ideje lejönni a fellegekből, mert ennél naivabb elképzelés nincs, de Veronica Hefner ugyanekkor publikált felmérése csak aláhúzta Kretz elméletét. Eszerint a minél idealistább képet festő romantikus filmek képesek a legnagyobb megelégedettséget okozni azok nézőiben.

A Rochesteri Egyetem is végzett kutatást a témában. Ők olyan házaspárokat vizsgáltak, akik romantikus vígjátékokat néztek együtt, majd jól ki is beszélték a látottakat. Ami egyébként kifejezetten az előnyükre vált, miután mozizás után könnyebben meg tudták találni a megoldást a saját gondjaikra.

Ez pedig egy olyan tudatosságot okozott a párokban, melynek következtében megerősödött a kapcsolatuk és sokkal boldogabbnak vallották magukat.

 

Letesztelnéd a szerelmeddel, hogy vajon a gyakorlatban is megállják-e a helyüket ezek a tanulmányok? (Spoiler: meg fogják.) Akkor olvass tovább, mert akármit is terveztek Valentin-napra – hiszen melyik más nap lenne alkalmasabb a szigorúan tudományos romkom-nézésre?! – mi most hoztunk nektek egy nagy adag szerelmes filmajánlót a különböző streamingplatformoktól a moziműsorig.

A klasszikus randi

Nincs annál hagyományosabb, mint egy kellemes vacsorával összekötött mozizás. És ha az étterem csak a második állomás, akkor evés közben jól át is rághatjátok a kaja mellett a film történéseit – hiszen, mint tudjuk, a boldog párok kielemzik a romkomokat. De milyen produkciók várnak rátok a mozikban? Kattintsd végig a galériát, és válaszd ki a kedvenced!

Magic Mike utolsó tánca

Kutatás ide, felmérés oda, van egy olyan gyanúnk, hogy a Magic Mike utolsó táncát azért te egy picivel jobban fogod élvezni a pasidnál. Ennek ellenére már csak a film első 15 perce miatt érdemes mozijegyet váltani, Salma Hayek és Channing Tatum párosa ugyanis nem kicsit alapozza majd meg az este folytatásának hangulatát. (Fotó: InterCom)

Mi köze ennek a szerelemhez

A mai világban tényleg csak a randiappok vagy az elrendezett házasság a két opció arra, hogy rátaláljon az ember a szerelemre? Zoe (Lily James) és gyerekkori legjobb barátja, Kaz (Shazad Latif) számára nagyon úgy tűnik: a lány már unja a jobbra-balra húzogatást, Kaznak viszont már ki is szemeltek egy menyasszonyt Pakisztánban. Ez tökéletes lehetőség a dokumentumfilmes Zoe számára, hogy újabb projektbe vágjon bele és elterelje a figyelmét a saját szerelmi életéről – kérdés, ez mennyire lesz sikeres. Ám amíg a Mi köze ennek a szerelemhez?-t nézitek, addig ne lepődjetek meg, hogy titeket meg ellep a nosztalgia a pillanatról, amikor – remélhetőleg nem a saját esküvőtökön – először találkoztatok. (Fotó: Prorom)

Babylon

Ugyan a Babylon a felszínen a filmezéshez írt óda, ami Hollywood legmélyebb bugyraiba és legmagasabb csúcsaira kalauzol, a történet szívében mégiscsak Manny (Diego Calva) és Nellie (Margot Robbie) szerelme áll. Ez az a film, amit MINDENKINEK látnia kell, és nem csak a Margot Robbie-Diego Calva-Brad Pitt hármas mesteri alakításai, a filmzene vagy a lenyűgöző őrület miatt, ami megelevenedik a vásznon. Hanem azért a keserédes érzelemhullámért is, amit Damien Chazelle már a Kaliforniai álomban elhozott nekünk. Erős választás Valentin-napi randinak, de éjjel egyig fogtok fennmaradni és beszélgetni róla. (Fotó: Profimedia)

Beugró a Paradicsomba

Egy klasszikus romkommal soha nem lehet melléfogni, és pontosan ezt hozza el nekünk a romantikus filmek királynője, Julia Roberts Hollywood regnáló silver fox szépfiújával, George Clooney-val. A duó – akikről az Ocean’s -filmek óta tudjuk, hogy hibátlan szerelmespár – ezúttal elvált szülőket alakítanak, akik mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lányuk ne kövesse el azt a hibát, amit annak idején ők is: ne házasodjon össze túl korán… (Fotó: Profimedia)

Netflix & chill

Bár a Netflix híres arról, hogy szinte futószalagon gyártja a romkomokat, azért a béna tucatfilmeken túl is van élet a streamingplatform kínálatában. Így ha úgy döntenétek, hogy a kanapén töltitek a Valentin-napot, akkor most megmutatjuk, mik azok a romantikus sztorik, amiket TÉNYLEG érdemes kiválasztani a Netflixen.

Hozzá vagy hozzám?

Hozzád vagy hozzám?: Nagy rajongói vagyunk a Reese Witherspoon-féle romkomoknak, úgyhogy egyértelmű, hogy a Hozzá vagy hozzám? felkerül a listára. Főleg, hogy ez a legújabb netflixes romkom, ami hiába kiszámítható, mégis kedves és cuki. Nem véletlenül időzítették a premiert Valentin-nap környékére! (Fotó: Netflix)

Mindig csak talán

Ha a barátokból lett szerelmesek történet olyasvalami, amivel rezonáltok a szerelmeddel, akkor a Mindig csak talánt jó szívvel ajánljuk. De akkor is, ha nem. Ali Wong és Randall Park duója gondoskodik arról, hogy tényleg megnevettesen titeket ez az romkom. Ja, és arról ne is beszéljünk, hogy nálunk ez a film nyerte a legjobb sztárcameo-díját! (Fotó: Netflix)

A szerelem asszisztensei

Sokan meg mernének esküdni rá, hogy A szerelem asszisztensei végre visszahozza azt a varázst, amit a 2000-es évek romkomjai nyújtottak. Mi is közéjük tartozunk, és ezennel petíciót indítunk azért, hogy Zoey Deutch és Glenn Powell még közös romantikus vígjátékban szerepeljenek együtt. A kémiájuk tagadhatatlan, a sztori vicces, friss, ráadásul hibátlanul fogja meg a milleniál generációt. (Fotó: Netflix)

A fiúknak, akiket valaha szerettem

A fiatal felnőttek után egy tiniknek szóló netflixes klasszikussal jövünk. A fiúknak, akiket valaha szerettemet akkor se hagyd ki, ha úgy érzed, a gimiből már olyannyira kinőttél, hogy semmi újat nem tudna mondani neked Lara Jean és Peter Kavinsky. Ez az a páros ugyanis, akik akárhány éves is vagy, levesznek a lábadról! (Fotó: Netflix)

Lady Chatterley szeretője

Szó szerint vennétek a Netflix & chillt? Akkor a Lady Chatterley szeretője azonnal megadja az este alaphangját, és lángra lobbantja a képernyőt. Kell még ennél több?! (Fotó: Netflix)

Prime Video és Apple TV+

Ha klasszikus romantikus filmet kerestek, akkor azokat megtaláljátok a Prime Video és az Apple TV+ kínálatában is. Nem vicc: az Időről időrétől a Számos pasason át a Büszkeség és balítéletig egy rakás régi kedvenc vár rátok. De mindkét platformnak van néhány szuper saját gyártású romkomja – ezeket ajánljuk most.

Mr. Malcolm listája

Most szólnánk, hogy nemcsak a romantikus filmek, de a sorozatok is játszanak a kapcsolat erősítésében. Mi lenne például, ha együtt néznétek a Bridgerton új évadát? De addig is, míg annak premierjére vártok, fussatok egy tesztkört a Mr. Malcolm listájával. A lista nagyjából úgy néz ki, mint Anthony Bridgertoné: azaz, mi mindennek kell megfelelni Mr. Malcolm leendő választottjának. Mikor Julia megtudja, hogy ő nem ugorja meg a szintet, összebeszél a barátnőjével, hogy játssza el a tökéletes nőt… Hol? Apple TV+ (Fotó: mrmalcolmslist.movie)

Felnőttem, csacsacsa

Amikor fiatal felnőttként keresitek a helyeteket az életben, a Felnőttem, csacsacsa pontosan nektek szól. Andrew (Cooper Raiff) végre lediplomázott, de újra a gyerekkori otthonában találja magát – nulla munkatapasztalattal. Egy dolgot viszont tud: hogyan kell beindítani a bulit. Úgyhogy bar és bat mitzvah-kat kezd rendezni az öccse osztálytársainak. Így ismerkedik meg a fiatal, szingli anyával, Dominóval (Dakota Johnson) és lányával (Vanessa Burghardt) – ekkor jön rá, hogy milyen jövőt is képzel magának. Hol? Apple TV+ (Fotó: Apple TV+)

Tökéletes Találkozás

Esszenciális romkom a Tökéletes találkozás, és egyben az egyik leginkább alulértékelt produkció tavalyról. Kifejezetten vicces, de megvan benne az érzelem és a mélység is, ami sok limonádé filmből hiányzik. Bár elsőre nem gondoltuk volna, Kaley Cuoco és Pete Davidson összeillő páros lesznek, legalább akkora pozitív meglepetést okoznak, mint maga a mozi. Hol? Prime Video (Fotó: Profimedia)

Ismerős a múltból

Szerintünk a Julia Roberts-féle klasszikus, az Álljon meg a nászmenet! tökéletes sztori arra az esetre, ha megerősítenétek: tényleg az igazi ül mellettetek a kanapén. Na, pont ilyesmi vibe-ot érzünk az Ismerős a múltból című filmnél is, csak ezúttal 2023-ra ültetve a történetet. A filmet Dave Franco rendezte, a főszereplője pedig a felesége, Alison Brie – szóval egy igazi szerelemprojektről van szó! Hol? Prime Video (Fotó: Profimedia)

Valami a Tiffanytól

A Valami a Tiffanytól még karácsonyra érkezett, de még tél van, szóval szerintünk bőven belefér. Főleg, hogy a romantikus filmek új üdvöskéje, Zoey Deutch a főszereplője. Ő az a lány, akinek nem kellett volna eljegyzési gyűrűt kapnia, véletlenül mégis az lapult a kék dobozkában – ezzel pedig örökre megváltozik az élete. Hol? Prime Video (Fotó: Profimedia)

HBO Max és Disney+

Az esti randit az utóbbi évek sikerfilmjeivel zárni a nappaliban a tökéletes nyugis pont az Valentin-napi i-re. Ezt nyújtja nektek az HBO Max és a Disney+, és mutatunk is közülük pár kedvencet, de a többi streamingszolgáltatóhoz hasonlóan itt is könnyen akadhatunk rejtett gyöngyszemekre. Úgyhogy az alábbi galériában egy ilyen vegyes válogatás következik!

Az elveszett város

Mint mondtuk, az „egyik fél utálja a romantikát, a másik imádja”-sztereotípia nem feltétlenül állja meg a helyét – mert mi van, ha nálatok például egyikőtök sem csípi a „nyálas” sztorikat? Ilyen esetben az a legjobb, ha a romantika csak megfűszerezi az akció-kalandot, és az sem árt, ha amúgy jó a film humora is, nem? Akkor Az elveszett város Sandra Bullockkal és Channing Tatummal csak rátok vár az HBO Maxon, amiben még Brad Pitt is befigyel. Hol? HBO Max (Fotó: HBO Max)

In the Heights - New York peremén

A másik véglet, amikor mindketten elkötelezett hívei vagytok a minél több érzelemnek a képernyőn. Hogy abszolút a maxra legyen csavarva a hangulat, az embernek muszáj musicalt választania! Az In the Heights visszahozza kicsit a nyár hangulatát, miközben két szerelem történetét is elmeséli. Bónusz, hogy a zenét korunk egyik legnagyobb musicalzsenije, Lin-Manuel Miranda szerezte. Szóval dallamtapadásra felkészülni! Hol? HBO Max (Fotó: HBO Max)

Harley Quinn: Egy nagyon problémás Valentin-napi különkiadás

Szuperhősrajongó szerelmeseknek érlezett az HBO Maxra a Harley Quinn: Egy nagyon problémás Valentin-napi különkiadás, ami Harley és Poison Ivy első közös Valentin-napját meséli el. Ebben a szerelmes antihőslány kicsit túl jól sikerült meglepetést eszelt ki barátnőjének, így elszabadul a pokol Gotham City-ben. Á, semmi különös, csak egy átlagos február 14-e Harley Quinnéknél…! Hol?: HBO Max (Fotó: HBO Max)

Rozalin

A Rómeó és Juliát mindenki ismeri, unalomig ismételték már. De tudod kinek van a leginkább elege ebből? Rozalinnak. Vagyis annak a lánynak, aki miatt Rómeó belógott a Capuletek báljában, és miután nem találta ott szíve eredeti hölgyét, gyorsan beleszeretett Júliába. Most az ő sztoriját ismerheted meg kicsit anakronisztikus, humoros és az irodalmi hűséghez nagyon nem foggal-körömmel ragaszkodó Rozalinben. Hol? Disney+ (Fotó: Profimedia)

Fire Island

Harley Quinn-nek és Poison Ivy-nak köszönhetően az LMBTQ L-betűje nem maradt reprezentáció nélkül Valentin-napon – most pedig jöjjön az M! A Fire Island egy szórakoztató, elsöprő hangulatú, meleg értelmezése a Büszkeség és balítéletnek. Részünkről ennyi elég is ahhoz, hogy rányomjunk a lejátszás gombra. Hol? Disney+ (Fotó: Disney+ UK)

Váratlan szerelem

Még egy Z-generációt célzó produkció, amit bármelyik korosztály élvezni fog. Vagyis pontosítunk: bárki, akinek valaha volt crusha, azaz titkos szerelme. Nekik – vagyis gyakorlatilag mindenkinek – ismerős lesz az az időszak, amikor mindent megteszel azért, hogy a kiszemelted felfigyeljen rád. Ez Paige számára azt jelenti, hogy jelentkezik a gimi sportcsapatába, hogy közelebb kerüljön Gabrielához. Csakhogy a crushoknak – pont, mint ahogy azt a film címe is üzeni – gyakran egy váratlan szerelem vet véget.. Hol? Disney+ (Fotó: Profimedia)

Exit mobile version