nlc.hu
Szabadidő

Meghalt egy magyar vízimentő Amerikában

Lavina áldozata lett egy magyar vízimentő az Egyesült Államokban

Egy lezúduló hófal miatt vesztette életét a magyar vízimentő, aki mászótúrán vett részt Amerikában.
Gyerta ég a sötétben

Lavina temetett maga alá egy ismert vízimentőst, H. Gábort vasárnap délután az Egyesült Államok egyik ismert síparadicsoma közelében, a Coloradói Aspenben – írta meg a Blikk. A lap információi szerint a férfi feltehetően nem síelni volt, hanem egy mászótúrán vett részt, amikor megtörtént a tragédia. A lezúdult hótömeg alól H. Gábor két társát ki tudták menteni, ám őt már nem sikerült újraéleszteni.

A helyi seriff irodájának közleménye szerint ottani idő szerint vasárnap délután fél 2 körül érkezett a riasztás egy erős lavináról, ami feltehetően három embert sodort el. A hegyoldalon lezúduló hófal mintegy száz méter szélességben, illetve több száz méter hosszan indult meg a lejtőn.

A mentés során kiderült, hogy ketten biztonságban vannak, ám a harmadik sportoló, H. Gábor a hó alatt rekedt. A továbbra is fennálló lavinaveszély miatt a mentősök helikoptert küldtek a területre, de az nem tudott a meredek oldalon leszállni. Eközben egy túlélő kiásta H. Gábort a hóból és elkezdte újraéleszteni, de egy óra után fel kellett adnia. Végül egy helikopternek sikerült biztonságosan leszállnia a havas területre, így a két túlélőt és a magyar vízimentős testét le tudták hozni a hegyről.

A Vízimentők Magyarországi Szakszervezete Facebook-bejegyzésben búcsúzott az elhunyt bajtárstól.

„Nagy tapasztalatú vízi ember volt, úgy ismerte a Balatont, mint a tenyerét. Nagyon fog hiányozni a szakértelme, a tettrekészsége” – írták.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top