nlc.hu
Szabadidő

Meghalt Ragályi Elemér operatőr

Meghalt Ragályi Elemér operatőr

83 éves korában elhunyt a Kossuth-díjas operatőr.

83 éves korában meghalt Ragályi Elemér Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr.

„Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Ragályi Elemér, rövid ideig tartó, méltósággal viselt betegségben, a mai napon elhunyt. Kérjük mind a közvéleményt, mind a sajtó képviselőit, hogy tartsák tiszteletben a család gyászát” – tudatta a Telex szerkesztőségével a család.

Ragályi Elemér Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatõr a Hogy volt?! címû tv-mûsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának SZOP stúdiójában.

Ragályi Elemér Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr (Fotó: MTVA/Zih Zsolt)

Ragályi Elemér 1939-ben született Rákosligeten. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1968-ban szerzett operatőri diplomát.

Operatőrként olyan fontos és mára már klasszikussá vált filmekben dolgozott, mint a Régi idők focija, a Kakuk Marci, a Bástyasétány hetvennégy, a Talpuk alatt fütyül a szél, a Szabadíts meg a gonosztól, a Ripacsok, a Dögkeselyű, a Szirmok, virágok, koszorúk, a Miss Arizona, a Csók, anyu!, A nagy generáció vagy a Herkulesfürdői emlék, valamint ő fényképezte a Queen együttes 1986-os budapesti fellépéséről készült filmet is.

1991-ben, Xavier Koller svájci rendezővel készített filmjéért, A remény útjáért a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díj sikerében is osztozott.

Olyan világhírű színészekkel forgatott többek között mint az Oscar-díjas Sir Ben Kingsley, Christian Bale, Robin Williams, Alan Rickman, Sir Ian McKellen és Sally Field.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top