nlc.hu
Szabadidő

Foszlós húsvéti kalács

Idén süsd magad a húsvéti foszlós kalácsot!

Van néhány trükk és szabály, amit be kell tartani, ezek különböztetik meg a jó kalácsot a nem jó kalácstól.

Saját kezünkkel készített, hatalmas, gyönyörű és foszlós kalácsot tenni húsvétkor az asztalra: elképesztően menő dolog. Igaz, nem szokták olyan csinnadrattával behozni, helyesebben hordozni, mint egy születésnapi tortát, ám a házi kalács is mindig egészben kerül az asztalra, és csak azután szeletelik fel, hogy mindenki megcsodálta a produkciót.

kalács

Az egyik kalácsot széttépik a gyerekek, a másikat a felnőttek eszik meg (Fotó: magánarchívum)

Van ebben egy kis szemfényvesztés is. Szögezzük le, hogy bár az eredmény kétségtelenül látványos és ínycsiklandó, kalácsot sütni határozottan egyszerűbb, mint tortát. Csakhogy, az ördög itt is a részletekben lakik, vagyis ismerni kell néhány trükköt, és be kell tartani néhány szabályt, hogy a kalács tényleg olyan ellenállhatatlanra sikerüljön, hogy legszívesebben ragadozó módjára rá akarja vetni magát a nép és szét akarja tépni. Én általában egyszerre kettő kalácsot szoktam sütni, az elsőt szétmarcangolják a gyerekek, élvezik, ahogy foszlik, isznak hozzá egy kis kakaót, és volt kalács, nincs kalács. A másikat fogyasztják el a felnőttek a sonkával és a tojással, késsel-villával, de közben mindenki a gyerekekre irigy, hogy ők még engedelmeskedhetnek az ösztöneiknek.

Térjünk tehát rá a technikára, vagyis, hogy mitől lesz foszlós a kalács! A rövid válasz az, hogy a dagasztástól, de azért ezenkívül is vannak még trükkök, amik ismerete elválasztja a jó kalácsot a nem jó kalácstól.

Első ilyen trükk, hogy szitáljuk át a lisztet, hogy levegősebb legyen! A gluténmentes liszteket felejtsd el, ezt nem lehet meghekkelni, a kalács foszlósságát a sikér, már néven glutén adja. Nincs mese.

Fontos, hogy langyos folyadékkal dolgozzunk, ez segíti a kelesztést. A vajat pedig csak a legvégén dolgozzuk bele a tésztába, ami valóban kissé nehézkes feladat, ugyanakkor így tudjuk elejét venni, hogy a liszt magába szívja a zsiradékot és elnehezítse a kalácsot.

A kalács megjelenéséhez szorosan hozzátartozik a fonás is. Ha nem vagyunk Gundel Károlyba oltott Figarók, a hármas fonást akkor is simán össze tudunk hozni, de a neten számtalan videó található a hagyományos hatos fonásról, nem egy ördöngösség egyik sem.

Foszlós húsvéti kalács

Hozzávalók (egy kalácshoz)

  • 50 dkg BL55-ös liszt (sima finom liszt)
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • kb. 3 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 kocka élesztő vagy 1 csomag instant élesztő
  • 5 dkg puha vaj

Elkészítés

  • Meglangyosítjuk a tejet. Átteszünk belőle kb. 1 dl mennyiséget egy tálkába, elkeverjük benne a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Langyos helyre tesszük.
  • A maradék tejbe belekeverjük az elhabart tojás nagy részét, illetve egy nagyon keveset megspórolunk belőle, ezzel fogjuk megkenni sütés előtt a kalács tetejét.
  • A lisztet átszitáljuk. Ha van dagasztógépünk, akkor használjuk bátran a tálját! Belekeverjük a lisztbe sót.
  • Hozzáöntjük a liszthez a felfuttatott élesztőt és elkezdjük keverni. Ha van dagasztógép, azzal, ha nincs, fakanállal. Szépen, lassan hozzácsorgatjuk a többi tejet is, közben keverjük és figyeljük a tésztát. Lehet, hogy nem lesz szükség az összes tejre, de az is lehet, hogy még kelleni fog egy kevés. Lényeg, hogy a tészta végül ne legyen sem kemény, sem ragacsos, hanem közepesen lágy legyen.
  • Ha nincs dagasztógépünk, amikor összeállt a tészta (vagyis nincsenek benne száraz részek), kézzel dolgozunk, dagasztjuk tovább. Ha van gépünk, akkor csak figyelnünk kell. Akkor van kész a tészta, amikor szép selymes, ruganyos, és teljesen elválik az edény falától.
  • Még nem örülünk, mert most kell beledolgozni a puha vajat. Kezdetben elég lehetetlen küldetésnek tűnik, sehogy sem akarnak elegyedni az anyagok, de végül csak megadják magukat és felveszi a tészta a vajat. Amikor ez megtörtént, letakarjuk egy konyharuhával és langyos helyen 1-2 órán át kelesztjük. Akkor jó, ha nagyjából duplájára nőtt és nyomásra visszaugrik a tészta.
  • Most kitesszük a tésztát egy deszkára és átgyúrjuk, kinyomkodjuk belőle a felesleges levegőt. Mostanra biztosan tudjuk már, hogy hármas vagy hatos fonást szeretnénk-e, ennek megfelelő számú darabra vágjuk a tésztát, majd 3-4 cm átmérőjű kígyókat sodrunk belőlük. Felül összefogjuk a szálakat és befonjuk, majd sütőpapírral kibélelt sütőlemezre helyezzük.
  • Most újabb kelesztés következik. Ne siessük el, különben sütés közben szét fog nyílni a kalács! Várjuk ki, amíg szép, nagy lesz! Megkenjük a megspórolt tojással és 180 fokosra előmelegített sütőbe tesszük. Ha van légkeverés, használjuk, de akkor elég a 170 fok is.
  • Nagyjából fél óra alatt sül meg a kalács. Onnan lehet tudni, hogy készen van, hogy a fonás találkozásainál sem fehér már, hanem egészséges színt kapott. Ha sütés közben túl gyorsan barnulna, tegyünk rá egy sütőpapírt!

Most jön a legnehezebb rész: fogyasztás előtt meg kell várni, míg legalább félig kihűl, hogy szeletelni tudjuk. Ha tépni akarjuk, akkor nem kell kivárni. 

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top