nlc.hu
Szabadidő

Németh Attila virágkötő

Az álmoknak és a képzeletnek semmi sem szabhat határt – Manchesterben képviseli hazánkat a magyar virágkötő

A budai virágboltot üzemeltető Németh Attila fogja képviselni hazánkat a virágkötő világbajnokságon. Vállalkozása a hétköznapi virágkötészetre épül, ennek ellenére számos nívós esemény dekorációját alkotta meg az évek során és olyan hírességek kezében is viszontláthattuk már virágcsokrait, mint például Melissa McCarthy.

Németh Attila mindössze 21 éves volt, amikor először megfogalmazódott benne, hogy szeretné megvalósítani önmagát, nem sokkal később pedig a virágkötés szerelmese lett. 25 éves szakmai pályafutása során számtalan kudarccal és nehézséggel kellett megküzdenie, azonban alázatos munkája, kitartása és szenvedélye meghozta a gyümölcsét.

A Németh Attila Virágüzlet 5 évvel ezelőtt indult útnak, és azóta is, a szó szoros értelmében, virágzik. A sok esküvő és rendezvény dekorálása mellett a Magyar Operabál díszítésére a legbüszkébb, ami óriási tervezést, előkészületet és csapatmunkát igényelt. Mindezek mellett különböző film- és klipforgatások alatt is segédkezett már, így olyan hírességek kezében is viszontláthattuk már virágcsokrait, mint például Melissa McCarthy, Kate Blanchett vagy a Depeche Mode. 

A mester virágkötő az évek során számos hazai és nemzetközi versenyen is megmérettette magát, azonban versenytársai nem tudták letaszítani a dobogós helyezésekről. Az idei év pedig mondhatjuk, hogy az egyik legmeghatározóbb lesz Attila életében, ugyanis szeptemberben Manchesterben fogja képviselni hazánkat a Virágkötő Világbajnokságon. 

Fotó: Németh Attila

Fotó: Németh Attila

A képzeletnek semmi sem szabhat határt  

Attila dísznövénykertész szakon kezdte pályafutását. Tanárai inspirálták, hogy kipróbálja magát a versenyzés világában is, ahol elmondása alapján, mindig szabadon szárnyalhatott a képzelete. A virágkötő hangsúlyozta, hogy a szakmához fűződő rajongása és elhivatottsága Imre Kata mester virágkötőnek köszönhető, aki különleges anyaghasználatával és szokatlan stílusával teljesen elvarázsolta. Ez a fajta látásmód pedig a mai napig nagy hatással van a munkáira. 

„Szeretek a különböző anyagokkal és textúrákkal kísérletezni, de természetesen úgy, hogy előtérbe helyezzem a virágok, növények természetes szépségét” – nyilatkozta. 

Legjobban a virágcsokrokkal szeret dolgozni, véleménye szerint ebben nincsenek határok és nagyon meghökkentő kreációkat lehet létrehozni. Alkotásai során mindig igyekszik olyan anyagokat használni, amik összhangban vannak a fenntartható környezettel is. 

Fotó: Németh Attila

Fotó: Németh Attila

Sütőtökből készült virágbox? Miért ne?

A virágkötő munkáit markáns és egyedi stílus jellemzi. Kreációi gyakran meghökkentőek, de mégis természetesek. Újításaival pedig mondhatjuk, hogy megreformálta a hazai virágkötészetet. Hogy miért is olyan különleges? A rengeteg dekoráció és csokor elkészítése mellett gyakran helyettesíti a virágboxokat festett sütőtökkel, amit már sokan a nevéhez is kötnek. 

Talán ebben egyedülálló voltam, és én voltam az első, aki extravagáns színekkel és különleges virágokkal merte díszíteni ezeket a tököket!” – mondta.

Ezek a sütőtökök technikailag hasonló módon készülnek, mint a virágboxok. A tököket általában ki is festik, amiket később a virágok színeivel harmonizálnak. 

Fotó: Németh Attila

Fotó: Németh Attila

Soha ne add fel!

Attilának jelenleg ez a harmadik üzlet az életében, elmondása szerint pedig remélhetőleg az utolsó. Hosszú út vezette idáig, és az elmúlt években több olyan próbálkozása is volt, ami nem működött. Az előző boltját kénytelen volt bezárni, de mindezt a sorsnak tekinti, ugyanis napjainkra elérte mindazt, amiről eddig álmodott. A versenyek és a munkái mellett különböző workshopokat is tart a foglalkozás iránt érdeklődöknek. Fontosnak tartja a  következő virágkötő generáció mentorálását és segítését, tanítványai szintén hatalmas szakterületi tudást és sikereket értek el. Elmondása szerint a sikere titka nem más, mint a szakmai alázat. 

Folyamatosan fejlesztem magam, és úgy gondolom, hogy ebben a hivatásban sosem vagy teljesen készen.

Fotó: Németh Attila

Fotó: Németh Attila

Legnagyobb álma az idei évben fog megvalósulni, ugyanis szeptemberben hazánkat fogja képviselni az Interflora által szervezett virágkötő világbajnokságon, Manchesterben. A világkupára való felkészülés nem kis feladat, ugyanis már a versenyt megelőző egy évben elkezdődnek az olyan tervezési feladatok, mint például az anyagok egyeztetése, illetve a kivitelezők megkeresése. Mindezek mellett meg kell felelni a szigorú időlimitnek és technikai kiírásoknak, amik folyamatos gyakorlást igényelnek. A verseny komolyságát jól tükrözi, hogy csak a nevezési díj 15 ezer font, ami nagyságrendileg körülbelül 6,5 millió forintnak felel meg. A verseny teljes költsége pedig összesen 20 millió forint lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top