nlc.hu
Szabadidő
Jorja Fox interjú

Jorja Fox a CSI: Las Vegas-i helyszínelőkről: „A sorozat mindig az igazságról szól, nem igaz?”

A CSI: Las Vegas-i helyszínelők egy amerikai krimi-dráma, az eredeti CSI: A helyszínelők televíziós sorozat folytatása, amely 2021-ben debütált a CBS-en, Magyarországon elsőként pedig április 24-től a Cool-on látható. Az első évadban visszatér a jól ismert páros, Sara Sidle és Gil Grissom: Jorja Fox és William Petersen alakításában, akikre újból Las Vegasban lesz szükség.

A történet szerint összeesküvés miatt elítélt gyilkosok ezrei kerülhetnek vissza Vegas neonfényes utcáira, Sara és Grissom pedig minden erejükkel azon lesznek, hogy ezt megakadályozzák. A sorozat kapcsán Jorja Fox adott egy hosszabb interjút. 

Milyen érzés újra Sara Sidle-t alakítani a CSI: Las Vegas-i helyszínelőkben?

Olyan érzés, mint a kedvenc autód, ami a főiskolán volt, olyan, mint a múlt. Minden régi, és mégis újra vadonatúj, de van egy olyan rohanás és energia, ami hiányzott az életemből, mióta a ‘CSI’ kikerült a hétköznapjaimból. Én soha nem gondoltam, hogy visszajövök. De nagyon jó érzés. Ideértem, ránéztem a ruhatáramra, felvettem, és azt gondoltam: ‘Hát, visszatértem!’. Sara az alteregóm, és szinte egy kicsit idegesítő volt, hogy milyen könnyű volt visszacsúszni a karakterbe. Ugyanakkor, mivel már eltelt öt-hat év, és ő már elment és átélte ezeket a hihetetlen élményeket, még mindig ott van az a kis rész, amit eljátszhatok, hogy „Nos, ki is pontosan Sara most?”. Tudjátok, hogy mit hozna Sara a CSI-ba most? Öt évet töltött egy hajón, amikor a világot járta a különböző trópusi helyszíneken, és tengeri emlősök védelmével foglalkozott.

Jorja Fox

Jorja Fox Fotó: Getty Images

Mi vonzott vissza a CSI univerzumába?

Felhívott Jonathan Littman a Jerry Bruckheimer Televisiontől, ahol a sorozat közelgő 20. évfordulójáról beszéltek. Ez tulajdonképpen 2020-ban történt, az ötlet pedig az volt, hogy ‘Hé, csináljunk egy limitált sorozatot a 20. évforduló alkalmából’. Úgy gondoltam, hogy ez egy csodálatos ötlet. Persze, hízelgő volt és megtisztelő, és azt mondtam: „Gyerünk!”. Aztán jött a Covid, otthon kellett maradnunk, és nem csináltuk meg. Szóval, tudjátok, az ötlet mindig ott lógott a levegőben és Jason Tracey írónak rengeteg ideje volt arra, hogy elkészítse ezt a 10 epizódot, és most itt vagyunk.

Mi hiányzott a legjobban a szerepedből?

Az első dolog, hogy annyira fenomenális volt újra William Petersennel dolgozni. Ez a kapcsolat 15 évnyi közös jelenetből áll, ami most megint csak vadonatúj. Ez egy teljesen új dolog, és a jelenben vagyunk. Előre haladunk. De az, hogy megvan ez a kapcsolat valakivel, ez a múlt és ez a rövidség együtt, egyszerűen jó móka. Hiányzott ez a szerelmi történet, és nagyon jó érzés számomra, hogy Sara és Grissom megmaradtak. Nem csak, hogy együtt kezdünk bele, de ezt a képernyőn is meg tudjuk majd mutatni. Sok évadon keresztül úgy tűnt, hogy olyanok voltunk, mint a tolóajtók: „Ó, legyünk együtt!”. Aztán egyikünk elment, aztán összeházasodtunk, majd elváltunk. Aztán próbáltunk nem együtt lenni, így aztán végül nem volt olyan sok epizód, amiben együtt voltunk a képernyőn. És ez nagyon szórakoztató volt.

Mit jelent számodra visszatérni a CSI-hoz?

A világnál is többet jelent számomra, hogy ennyi idő után vannak emberek, akik már nagyon várják ezt, ez igazán izgalmas. És persze nagyon hiányzik ez nekem. A ‘CSI’-hoz és a stáb nagy részéhez, akikkel együtt dolgoztunk, egyfajta globális család kapcsolódott. Ezt nem lehet meghamisítani, ez csak a történelemmel és az állandósággal együtt jár, ez pedig mind eltűnt az életemből. Csinálhattam más dolgokat is, amik igazán nagyszerűek voltak, de soha nem volt meg ez a fajta horgony. És ez itt páratlan.

Mi hozta vissza Grissomot és Sarát Las Vegasba?

Szerintem valami nagyon mélyreható dolog kellene ahhoz, hogy Sara és Grissom visszacsábuljon Las Vegasba, nem igaz? Az egyik legkedvesebb barátod felhív, és azt mondja: „Segítségre van szükségem. Történt egy szörnyű incidens.” Aztán persze Sara jön, hogy megnézze, mit tud tenni, hogyan tud segíteni. Ahogy az epizód kezdődik, azt hiszem, tényleg azt hiszi, hogy csak néhány napra vagy egy hétre van ott, hogy segítsen valakinek talpra állni. Aztán a rossz hírek csak jönnek és jönnek és jönnek… Egy ponton felhívja Grissomot, és azt mondja: „Ide kell jönnöd”. Majd együtt rájönnek, hogy egy kis időre Vegasban kell maradniuk.

Vajon a sorozatban megismerhetjük Grissom és Sara kapcsolatának egy másik oldalát?

Billy [Petersen] és én tényleg elgondolkodtunk ezen. Mi nem csak, mint színészek ismerjük egymást 21 éve, de ez a Sara és Grissom közötti kapcsolat is olyan, mintha 21 éve újra és újra megszakadna. Ezt a történetet még soha nem tudtam elmesélni egyetlen más projektben sem, amiben részt vettem. Milyen érzés nem csak szeretni valakit, hanem ezt 20 vagy 21 éven keresztül csinálni? Most bepillantást nyerhetünk ebbe, és abba is, hogy hol tartanak külön-külön. Annak ellenére, hogy a tét nagyon nagy lesz, és a sorozat előrehaladtával ez csak fokozódik, mi kívülállóként vagy objektív szemszögből kezdjük az utazásunkat. Remélem, hogy a közönség élvezni fogja ezt a perspektívát, mert bizonyos szempontból olyan, mintha mi lennénk a közönség.

A vegasi bűnügyi laboratórium integritását vizsgálják. Miért nagyobb a tét, mint valaha?

Nos, az eredeti sorozatban ritkán meséltünk olyan történeteket, amelyek egy epizódban kezdődtek és folytatódtak egy másikban, és az azt követőben is. Ezt most többször is megtettük. Nagyon szórakoztató volt számomra, amikor ezeket a történeteket csináltuk. Tényleg esélyt kaptál arra, hogy mélyebbre menj. Vehetek egy mély lélegzetet, és tényleg elkezdhetek kibogozni egy hosszabb rejtélyt vagy egy hosszabb rejtvényt. Sara és Grissom visszatérnek, a laborban történik egy kis bűntény… hirtelen minden, amiért Sara és Grissom dolgozott, és mindenki, aki a laborban volt, megkérdőjeleződik. A járulékos veszteség sokkal szélesebb körű, mint bármelyik ügy, amit az eredeti sorozatban valaha is elmeséltünk. Voltak olyan történetek, mint a miniatűr gyilkos, amelyek tényleg nagyon mélyen érintettek néhány embert. Ebben az esetben minden fogadásnak vége. Mindenki veszélyben van.

Mi különbözteti meg a CSI: Las Vegas-i helyszínelőket az eredeti sorozattól?

Ez egy új nap, a labor megváltozott, a fiatal, dinamikus, igazán érdekes, erős karakterek, akik a laborban dolgoznak, rendkívül meggyőzőek, és a tudomány továbbra is, azt hiszem, az egyik kulcsszereplője a sorozatnak. Még 2000-ben, amikor elkezdtük ezt a dolgot, olyan szerencsések voltunk, mert a tudomány szó szerint fejlődött és sikereket ért el, miközben mi meséltük a történeteket. Így mindig voltak új dolgok, amiket meg tudtunk mutatni és ki tudtunk emelni, és ez nem állt meg. Azt hiszem, mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a technológia és minden más hogyan robbant be az elmúlt hat évben. Szóval észbontó újdonságok vannak benne.

Mit gondolsz, miért van az, hogy a CSI-t továbbra is szeretik a nézők?

A sorozat mindig az igazságról szól, nem igaz? Mindig is arról szólt, hogy a dobozon kívül gondolkodjunk, és kövessük az igazságot; kövessük a bizonyítékokat. Azt hiszem, most olyan időket élünk, amikor az igazság, amilyen bizonytalannak tűnt 2000-ben, most még bizonytalanabbnak tűnik, és tényleg csak a szubjektív értelmezésnek van kitéve. A tudománynak vannak eredendő igazságai és nagyon izgatott vagyok, hogy ezt ismét kiemelhetem.

Jorja Fox

Jorja Fox Fotó: Getty Images

Milyen hatással volt a CSI a büntető igazságszolgáltatási rendszerre?

A CSI hatása a kezdeti időkben jelentkezett. Akik nézték a sorozatot és esküdtként jelentek meg a tárgyalótermekben, CSI szintű bizonyítékokat vártak. Mindenki azt hiszi, hogy ez olyan, mint a CSI, igaz? És persze, bizonyos szempontból olyan is volt. Azt hiszem, az időzítés volt a legnagyobb csalás, amit a sorozatban elkövettünk.

Nekünk információkat kell szolgáltatnunk, amiket nagyon gyorsan kell átadnunk egy olyan közönségnek, amelynek nehéz lekötni a figyelmét, és a való életben ez egy kicsit tovább tart.

Néha sajnos a bűnüldöző szerveknek nincs pénzük olyan különleges gépekre, mint a sorozatban, ez pedig szintén sajnálatos.

Miért létfontosságú, hogy a karakterek a sokszínűséget képviseljék a sorozatban?

Nem hiszem, hogy lenne mit mesélni, ha nem képviselnénk mindenkit a földgolyón, és ez más, mint 20 évvel ezelőtt. Azt hiszem, már 20 évvel ezelőtt is felismertük, hogy több sokszínűségre van szükségünk a sorozatban. Nagyon izgalmas látni, hogy ez 2021-ben életre kel. Nyilvánvaló, hogy Vegas egy nagyon sokszínű város, Amerika egy nagyon sokszínű ország. A bűnügyi laborok Amerika-szerte nagyon sokszínűek és ez rendkívül fontos, mert mi egy olyan sorozat vagyunk, amely a valóságban gyökerezik, hogy megpróbáljuk megmutatni, milyen a való élet. Remélem, hogy a nézők ezt értékelni fogják. Hálás vagyok, hogy olyan történeteket fogunk elmesélni, amiket 20 évvel ezelőtt nem tudtunk.

Mitől lesz Las Vegas izgalmas háttere a sorozatnak?

Vegas egy anomália. Úgy értem, hogy szerintem tényleg nincs olyan város, ami teljesen olyan lenne, mint Las Vegas. Olyan érzés, mintha bezárult volna a kör, ahol a sorozat kezdődött. Anthony Zuiker szó szerint Vegasban élt és villamosvezetőként dolgozott a luxushotelek között. Ez egyfajta hazatérés és visszatérés az alapokhoz. Kézenfekvő, hogy ez a város szolgál a sorozat helyszínéül, mert mint tudjuk, Las Vegas sosem alszik, és ami Vegasban történik, az Vegasban is marad.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top