nlc.hu
Szabadidő

Beteg gyerekektől loptak el 16 millió forintot

16 millió forintot loptak el egy beteg gyermekekkel foglalkozó alapítványtól

A JDH Alapítvány már harminc éve szervez nyári táborokat cukorbetegséggel küzdő gyermekek számára, akiknek nemcsak speciális étrendre, hanem szakszerű ellátásra is van szükségük. Az alapítvány számlájáról 16 millió forintot loptak el, ami miatt az idei tábor veszélybe került.

Számos szervezet dolgozik a beteg gyerekekért, a JDH Alapítvány azonban, már több mint harminc éve szervez cukorbeteg gyermekek számára edukációs nyári táborokat, az idei év mégis rendhagyó lehet, hiszen az alapítvány számlájáról minden pénzt elloptak – írja a HáziPatika

A Juvenilis-Diab-Help alapítvány nyári táboraiban körülbelül 50-60, 1-es típusú diabétesszel küzdő gyerek tölthet el egy hetet Balatonfenyvesen. A gyerekeknek betegségükből fakadóan speciális étrendre, illetve inzulinkezelésre van szükségük, amit más táborokban nem tudnak számukra biztosítani. Sok esetben egyáltalán nem is fogadják őket vagy a szülők nem engedik, hogy olyan közegben legyenek, ahol a szakszerű ellátást nem tudják biztosítani. A tábor nem csak a speciális ellátás biztosítása miatt különleges. A rengeteg sportprogram, vetélkedő és társas és kézműves foglalkozások mellett nagy hangsúlyt fektetnek az oktatásra is. 

1-es típusú diabétesszel küzdő kislány

1-es típusú diabétesszel küzdő kislány
(Fotó: Getty Images)

 

Ez egy edukációs tábor, ahol megtanítjuk nekik, hogyan érhetik el, hogy vércukorszintjük a normál tartományban mozoghasson. Szakápoló, dietetikus és pszichológus is foglalkozik a gyerekekkel, akik mindennap oktatáson vesznek részt

– mesélte Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna a HáziPatikának, aki nemcsak házi gyermekorvos, hanem az alapítvány képviselője is. A fiatalok sokat tanulnak a táborban eltöltött egy hét alatt, továbbá vércukorszintjük javulása is megfigyelhető volt, amit az ezt követő pár hónapban is viszonylag tartani tudnak. 

Az idei évben azonban lehetséges, hogy a beteg gyerekeknek a már harminc éve tartó balatonfenyvesi tábor nélkül kell eltölteniük a nyarat. Az alapítvány bankjának védelmi rendszerét ugyanis feltörték, így a folyószámlán lévő összeg teljesen eltűnt. Összesen 16 millióról van szó, amit évekig tartott összegyűjteni. Az egyelőre ismeretlen tettes az összeget két részletben utalta át egy másik számlára. Jelenleg a rendőrség, illetve a bank is vizsgálja az ügyet, de nem tudni, hogy mikor fog megoldás születni. A tábor megszervezése ezzel veszélybe került, hiszen nincsen rá elég keret – árulta el Dr. Blatniczky László, a JDH elnöke, és a Budai Gyermekkórház diabetológus főorvosa. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top