nlc.hu
Szabadidő

Pirosfejű keselyűk speciális etetése

Keselyűmamának álcázza magát az állatkerti gondozó, így eteti a fiókákat

Így talán fel tudják készíteni a fiókákat a vadonban való életre.

A thaiföldi természetvédő, Watchiradol Phangpanya naponta négyszer fekete, hosszú ujjú inget, piros kesztyűt és piros sisakot vesz fel, abban a reményben, hogy utánozhatja a veszélyeztetett pirosfejű keselyűt, aki fiókáját gondozza.
 
És miért? Watchiradol és kollégái az északkelet-thaiföldi Nakhon Ratchasima állatkertben veszélyeztetett keselyűket tenyésztenek, remélve, hogy láthatják őket szabadon repülni. Biztosítani akarják, hogy a fogságban tenyésztett fiókák ne kötődjenek túlságosan az emberhez, így jobban felkészüljenek az esetleges vadonba engedésre.

 
A rózsaszínű fióka, amit fehér szálak borítanak, amelyek növekedésük során fekete tollakká válnak, az első pirosfejű vagy ázsiai királykeselyű, amelyet Ázsiában tenyésztettek.
 
„Szükséges madárnak álcáznunk magunkat, hogy úgy nézzünk ki a számára, ahogyan a szüleik kinéznének” – mondta Watchiradol, hozzátéve, hogy ez a legjobb lehetőség a madár természetes ösztöneinek fejlesztésére.
 
Nyúl-, szarvas-, csirke- és patkányhússal etetik a fiókát, hogy szimulálják az étrendjét a vadonban. Etetés után a fióka napozik, hogy megkapja a fizikai és szellemi fejlődéséhez szükséges D-vitamint, mondta Watchiradol.

 
A pirosfejű keselyű mint dögevő, döntő szerepet játszik az ökoszisztémában azáltal, hogy állati tetemeket fogyaszt. A vadászat és élőhelyének drasztikus lecsökkenése miatt a faj kihalt Thaiföldön, és világszerte jelentősen megfogyatkozott.

pirosfejű keselyű etetése

Pirosfejű keselyű etetése (Fotó: Youtube)

 
Miután közel két évtizedig próbálták növelni a pirosfejű keselyűpopulációt, az állatkert kezd eredményeket mutatni, és egy másik tojást is raktak a keselyűk a fogságban. A természetvédelmi csapat azt reméli, hogy elég nagy populációt tudnak létrehozni az esetleges szabadon engedéshez, a faj újratelepítéséhez Thaiföldön.

Sajnos nemcsak az ázsiaiak, az európai keselyűk is kipusztulhatnak egy gyulladáscsökkentő szer miatt.
 
(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top