nlc.hu
Szabadidő

A BKK javaslata: maradjon autómentes a Lánchíd

A BKK javaslata: maradjon autómentes a Lánchíd

A BBK azt tanácsolja, maradjon a jelenlegi közlekedési rend a Lánchídon.

Csak buszok, biciklisek és taxisok járhassanak a hídon – ezt javasolja a BKK, a vállalat friss jelentése szerint. Mint kiderült, a tesztidőszakról készült jelentés szerint a lezárás miatt a környező hidakon a forgalom csökkent, nem pedig nőtt.

Lánchíd

Fotó: Getty Images

Bodor Ádám, a BKK Mobilitásfejlesztés igazgatója elmondta, hogy a tesztidőszak  az alábbi pozitív eredményeket mutatja:

  • Gyorsabbak lettek a buszok, a 16-os és a 105-ös busszal utazóknak nagyjából két percet tudnak megspórolni.
  • A vizsgált időszakban egyébként a Waze adatai alapján 14 százalékkal csökkent a dugóban eltöltött idő egész Budapesten, munkanaponként pedig 40 ezer járművel csökkent a hidak összforgalma.
  • A Lánchídon való átkeléshez közösségi közlekedést választók száma is nőtt 2019-hez képest: havi 14 ezerről 16 ezerre.

A végső döntést a híd forgalmi rendjéről a budapesti lakosok fogják meghozni, a jelentés pedig azért készült, hogy a szakmai döntés megfelelő alapokon nyugodjon, ezért kérték fel a BKK-t, hogy készítsenek jelentést, de a végső szó a fővárosiaké.

Januárban már írtunk arról, hogy egy felmérés szerint a budapestiek nagyobb része megtartaná a felújított Lánchíd forgalmi rendjét. Az énbudapestem.hu által ismertetett felmérés szerint a megkérdezettek kis többsége, 54 százaléka egyetért azzal, hogy egyelőre csak a buszok, a taxik és a kerékpárosok használhatják a hidat. 40 százalékuk visszaengedné az autósforgalmat már most is, 6 százalék pedig nem tudott véleményt alkotni a kérdésben.

(24, Telex)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top