Szabadidő

Nők a művészetről, művészet a nőkről – jön a VII. Műtárgyak Éjszakája Fesztivál

Női sorsok, Szendrey Júlia korabeli ékszerek, Női horizont, Üvegszirének, Nők az Andrássy úton, Hölgyek a villában, Nők a vásznon, Női feltalálók, Alkotó nők – ezek mind a VII. Műtárgyak Éjszakája Fesztivál programcímei, amelyet idén a Nők a művészetről, művészet a nőkről fókusztéma mentén szervezünk, nem csak nőknek.
Herendi porcelánrózsa-készítés a Herendi Porcelán Palotában. Forrás: műtárgy.com

Herendi porcelánrózsa-készítés a Herendi Porcelán Palotában (Forrás: műtárgy.com)

A műtárgy.com május 18–20. között vár minden művészetrajongót a tavasz legszínesebb művészeti, kulturális eseményére, a háromnapos Műtárgyak Éjszakája Fesztiváltra. Az eseménysorozat 50 helyszínen közel 100 izgalmas programmal vár titeket. A látogatók előtt szélesre tárják kapuikat múzeumok, galériák, műtermek, sőt még műhelyek is. Ahogyan azt már megszokhattátok, a kiállítások és színvonalas szakmai előadások mellett értékbecslés, műterem- és műhelylátogatások, művészeti séták, workshopok és filmvetítés is gazdagítja a programválasztékot. A fesztiválon garantáltan mindenki talál a kedvére való eseményt. A fesztivál küldetése az is, hogy bemutassa, a műtárgy korántsem egyenlő a festménnyel, grafikával és a szoborral, a porcelán, a kerámia, az üveg, a fotográfia, az ékszer, a papírrégiség és a filatélia, sőt még a textil is hangsúlyos szerephez jut a kínálatban.

Látogatás az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központban. Forrás: műtárgy.com

Látogatás az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központban (Forrás: műtárgy.com)

A 2023-as fesztivál Adjunk nagyobb teret a nőknek a művészetben kampánnyal készül és számos érdekes, kapcsolódó programmal várja az érdeklődőket. Szó lesz a nőideál kommunizmus alatti változásairól, a szecesszió női oldaláról, a női üvegművészek szerepéről és hatásáról, valamint a Herendi sikertörténetében tevékeny szerepet betöltő női alkotókról is. Megismerkedhetünk a női feltalálókkal – gondolta volna például, hogy a körfűrész ötlete is egy hölgy fejéből pattant ki? A Magyar Nemzeti Galériában a vásznakon lévő legendás nőalakok, illetve a kiemelkedő jelentőségű kortárs festőművészek nyomába eredünk. Művészeti sétán találkozhatunk az Andrássy út nőalakjaival, a Mária Magdolna-Torony sétája során pedig több évezredes női alakokkal randevúzhatunk, és élvezhetjük a fantasztikus panorámát.

Az Ami a Miénk lesz című kiállítás megnyitója a KUBIK Coworking-ben a 2022-es Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon. Forrás: műtárgy.com

Az Ami a Miénk lesz című kiállítás megnyitója a KUBIK Coworking-ben a 2022-es Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon (Forrás: műtárgy.com)

A betonhímző, a Herendi porcelánrózsa-készítő és a Herendi porcelánfestő workshopon mi is művésznek érezhetjük magunkat. A MMKM Műszaki Tanulmánytárban a régi idők háztartásainak kihívásaival ismerkedünk meg, a workshop részeként pedig lábbal hajtós varrógéppel egy kisebb használati tárgyat is elkészítünk.

A Vasarely Múzeumban stencilező gép segítségével alkothatunk domborműveket.
Regős Anna textilművész a kreatívpapír-pliszírozás rejtelmeibe avat be bennünket. A METU Divat és Textil Tanszékén ipari hulladékból készíthetünk hordható bőrékszereket.

A programokon való részvételhez jegyvásárlás és előzetes regisztráció szükséges.

További információ az esemény honlapján érhető el >>

 

Szerző: műtárgy.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top