nlc.hu
Szabadidő

12 évig kell spórolni egy budapesti lakás megvásárlásához

12 évi nettó fizetést kell félretenni egy budapesti lakás megvásárlásához

A Magyar Nemzeti Bank Lakáspiaci jelentése alapján 12 évnyi nettó fizetést kellene félretenni ahhoz, hogy lakást vásárolhassunk a fővárosban. Az utóbbi években a lakásárak és a hitelkamatok drasztikusan emelkedtek, azonban ehhez képest a fizetések nem követték ezt a tendenciát.

A hitelből történő lakásvásárlás mára már az állami támogatásokkal együtt is túlzott anyagi megterhelést jelent a családoknak Budapesten, azonban ez alól a vidéki nagyvárosok sem jelentenek kivételt – írj a Népszava. 

A Magyar Nemzeti Bank Lakáspiaci jelentése alapján az utóbbi években egyre nehezebbé vált az otthonteremtés Magyarországon, hiszen a lakásárak és hitelkamatok drasztikus mértékben emelkedtek, ehhez képest a bérek viszont alulmaradtak. 

Modern lakóépületekről készült fotó

Modern lakóépületekről készült fotó (Fotó: Getty Images)

Debrecenben például a tavalyi évben 13,5 évnyi nettó átlagjövedelmre volt szükség egy 75 négyzetméteres lakás megvásárlásához. A Nemzeti Bank jelentése szerint Budapesten ehhez 11,9 évnyi nettó átlagjövedelem szükséges, 2019-et kivéve, amikor ez 12,28 évnyi jövedelemre nőtt. Szegeden tavaly 10,89, Székesfehérváron 10,2, Pécsett 10,08, Győrben 9,59, Miskolcon pedig 7,26 évnyi jövedelem volt szükséges egy lakás megvásárlásához.

A számításokhoz a jegybank az adott megyében lévő átlagjövedelmet vette alapul, azonban rosszabb helyzetben van az, aki vidékről szeretne a fővárosba költözni, hiszen Budapesten magasabb az átlagkereset, mint az ország többi részén. Budapest így a hetedik helyen szerepel a legkevésbé megfizethető európai fővárosok listáján. Az adatok alapján az országos nettó átlagbérrel számolva az idei első negyedévben 16,2 évnyi spórolásra lett volna szükség egy 75 négyzetméteres lakás megvásárlására a fővárosban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top