Szabadidő

Radikálisan újragondolt Shakespeare: Apropó, Hamlet!

„Lenni, vagy nem lenni” – és már nem csak ez a kérdés. Shakespeare művei hosszú idő óta inspirálják a különböző művészeti ágak képviselőit.

Radikálisan újragondolt Shakespeare: Apropó, Hamlet!
Olivier Py neves francia író és rendező talán az egyik legmerészebb parafrázist vitte színre az Avignon Fesztiválon. Újrafordította Shakespeare Hamletjét és az új szöveggel közös gondolkodásra hívja a közönséget. Így a fókuszban már nem annyira a „Lenni vagy nem lenni” kérdése áll, hanem hogy mit is jelent valójában játszani, cselekedni, mi (lenne) a színház feladata rohanó világunkban. A formabontó előadást június 13-án, kedden, este 19 órától láthatja a magyar közönség a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

Shakespeare Hamlet-je már sokfajta átdolgozáson átesett, de Olivier Py olyat tett, amit előtte még senki sem. Újrafordította a híres klasszikust, majd ebből saját darabszöveget formált. Hamletje az eredeti mű kulcsjeleneteire, monológjaira, és bizonyos szereplőire épül, akik az elmúlt évszázadok nagy gondolkodóival kezdenek párbeszédet. Teszi mindezt a humor nyelvén, ahogy egy nyáresti, szabadtéri előadás hangulatához illik, a vásári színjátszás eszközeihez nyúlva.

Olivier Py 1965-ben született a franciaországi Grasse-ban. Színházi tanulmányait a párizsi színiakadémián végezte, illetve ezzel párhuzamosan teológiát is hallgatott. A termékeny francia szerző elkötelezett művészként számos politikai indíttatású darabot rendezett: többek között Aiszkhülosztól a Heten Théba ellent, az Oltalomkeresőket, valamint Shakespeare Lear királyát. A Grimm-testvérek egyik meséje alapján gyermek-operettet is írt, amelynek legfőbb tanulsága az, hogy követni kell saját vágyainkat. Ő írta és rendezte a Színtiszta jelen című tragédia-trilógiát, amely a pénzügyi világot és annak embertelenségét támadja.

De számos más műfajban is alkotott: színdarabok, ifjúsági regények, esszék, előszavak, fordítások és forgatókönyvek kapcsolódnak a nevéhez.

Az Avignoni Fesztivál közönsége 2017-ben Py kevésbé ismert oldalát ismerhette meg a Hamlet és az Antigoné kapcsán. Azokat ugyanis az Avignon-Le-Pontet börtön rabjai adták elő, ahol a művész öt éven át színházi workshop-ot vezetett.

2021-ben régi álma vált valóra A Hamleti parancs (HAMLET á l’impératif) projekttel. Ingyenesen látogatható szabadtéri előadás-sorozatot rendezett az avignoni Ceccano Könyvtár kertjében hivatásos és amatőr színészek közreműködésével, és itt mutatták be először a radikálisan újragondolt Apropó, Hamlet! –et.

Py szerint Shakespeare a Hamlet-tel szembesítette az embert saját szabadságával. Mivel ez egyszerre tragikus és szép, mindezt úgy írta meg, hogy a megrendülés mellett a közönség máig tud nevetni a sírásók viccein.  A szerző felszabadítja a Hamletet, a Hamlet pedig felszabadítja őt és színészeit. Ez az átirat nemcsak a Shakespeare-műre reflektál, hanem a színház mibenlétét és modernkori feladatát is igyekszik újradefiniálni.

Bármerre jár, a kiváló francia színész-rendező minden darabjában a jelen kor problémáit feszegeti, hogy művészi és politikai párbeszédet kezdeményezzen. A világ kultúrpolitikai kérdéseivel is foglalkozik, mindig felemeli szavát a szélsőségek ellen és hitet tesz a társadalmi igazságosság eszméje mellett. Szerinte a színház a kultúra közege és eszköze: általa válik a szó cselekvéssé. Ha kísérletet tenne újragondolni egy világirodalmi klasszikust, akkor ott a helye az Apropó, Hamlet! című előadáson június 13-án, kedden, este 19 órától a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Az előadás hossza 140 perc szünet nélkül. A bemutató francia nyelven magyar felirattal látható.

Lévai Éva

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top