nlc.hu
Szabadidő

Egy ezres se jut az iskolai jutalomkönyvekre

Még egy ezrest sem ad az állam a kitűnő tanulók jutalomkönyveire

Hol lehet ma ezer forintért könyvet vásárolni? Kifakadt egy tanár a közösségi médiában.

5000 forintos utalványt kapott a tanár a jutalomkönyvekre az államtól. Csakhogy ezt az összeget az összes (az ő osztálya esetében hat) kitűnő tanuló között kellene szétosztania úgy, hogy minden diákjának jusson belőle egy könyv. A tanárnő dühében a Facebookon fakadt ki a megalázó jutalmazás láttán, és a nyílt levelében magát Pintér Sándor minisztert szólította meg. A bejegyzést később megosztotta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is – írja a 444.

Tudja maga, mennyibe kerül egy könyv??? Ha maga sem tudná ezt elosztani, szégyellje magát az egész bagázsával együtt, hogy ennyit ér maguknak az a gyerek, aki egész évben dolgozott, és remekül teljesített! Lehet, azért ennyi, mert az akkumulátorgyáraikban nem ők állnak majd robotként a soron? Vagy a jutalomkönyveket is kérjük Brüsszeltől?

– írja a tanárnő, aki a problémájával egyáltalán nincs egyedül.

Könyvet olvasó gyerek

Még egy ezres sem jut a jutalomkönyvekre (Fotó: Getty Images)

Vannak iskolák, ahol még ennél is kevesebb pénzből kell kigazdálkodniuk a könyvvásárlást (9 ezer forint jut 6 kitűnő tanulóra). Sok helyütt ráadásul még azt is megszabják, hogy kizárólag az iskolai terjesztőnél lehet vásárolni silány minőségű könyveket.

Régen még elmehettek könyvesboltba válogatni, de ma már erre jellemzően nincs lehetőség, mert a fő szempont az lett, hogy ne sok helyről érkezzenek a számlák. Egyes iskolákban a szülők, de arra is akad példa, hogy a tanárok egészítik ki a jutalomkönyvkeretet, hogy a gyerekek értékesebb ajándékot kaphassanak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top