nlc.hu
Szabadidő

Új római metróállomás építése

A „világ legbonyolultabb metróállomása” épül Rómában, 8 év alatt készül csak el

Még egy régészeti múzeum is helyet kap benne.

Róma polgármestere szerint a világ legbonyolultabb és legambiciózusabb metróállomását kezdték építeni pénteken az olasz főváros központjában, a Piazza Venezián. A 700 millió euróból megvalósuló állomás a 19 kilométeres C-vonalhoz csatlakozik, és még egy régészeti múzeum is helyet kap benne.

metró Rómában

Metrózók Rómában – Fotó: Francesco Fotia/AGF/Universal Images Group via Getty Images

A leendő Piazza Venezia állomást 45 méteres mélységben építik meg, és 8 emeletet foglal majd magában. A tervek szerint 6 felvonót, 27 mozgólépcsőt és 110 méter metrósínt alakítanak ki. A munkálatok várhatóan 8 évig tartanak majd.

A metróállomáson belül működő régészeti múzeum nem új keletű Rómában: a lateráni bazilika közelében 2018-ban felavatott San Giovanni metróállomáson is ki vannak állítva azok a leletek, amelyekre az állomás építése során bukkantak.

Egyébként csak 6 olasz nagyvárosban – Rómában, Milánóban, Nápolyban, Cataniában, Bresciában és Genovában – üzemel működőképes metróhálózat.

(MTI)

Kiemelt fotó:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top